Tlačové správy

Slečna Netýkavka

Košické Divadlo Thália aj vo svojej jubilejnej sezóne ponúka svojmu obecenstvu čo najširší výber žánrov. K tomu určite patrí aj uvedenie ľahkej, hudobnej, zábavnej hry, ktorá zaznamenáva vysokú profesionálnu úroveň, a dokazuje náročnosť tvorcov. Na to sa výborne hodí rozkošná, nápaditá a dôvtipná opereta francúzskeho skladateľa Hervéa a libretistov Milhauda a Meilhaca s názvom Mamzelle Nitouche (Slečna Netýkavka) – premiéra 16. apríla 2015. Táto opereta už skoro všade vo svete potešila divákov, podľa štatistických údajov len v Maďarsku medzi rokmi 1946 a 2012 bola štyridsaťštyri krát naskúšaná a ktorú uznávajú nielen milovníci tohto žánru, veselých komédii a ľúbostných pesničiek.

Dostatočne zamotaný, často aj ťažko sledovateľný príbeh plný zvratov, ktorý aj na posledné chvíle dokáže prekvapiť, zavedie publikum na koniec 19. storočia do Francúzska. Opereta sa odohráva v Dievčenskej škole pod názvom Biela Holubica, v Divadle mesta Ponterey a v tamojších kasárňach. Slečna Denise je vychovávaná v ženskom kláštore, jej rodina ju chce za každú cenu vydať za bohatého aristokrata. Reťazec osudových náhod spôsobí, že nevinné dievča sa zrazu ocitne vo svete divadla, bohémy. Denise sa stane oslavovanou, obľúbenou primadonou operety hudobného skladateľa a organistu Floridora, ktorý žije dvojitý život. Prirodzene ani toľko nestačí, príbeh sa ďalej zamotáva. V divadle je prítomný aj bohatý aristokrat, ktorý by si mal zobrať za manželku Denise, ktorú nepozná, ale do ktorej ako do neodolateľnej, úžasnej herečky v momente zaľúbi. Len v nasledujúcich dňoch zistí, že bohyňa jeho srdca, nie je nikto iný ako mravne vychovávaná panna, jeho nastávajúca manželka. Diváci aj na také nesmierne dôležité otázky dostanú odpoveď, že kam zmizli vlasy pána profesora alebo kto bol ten bezostyšný grázel, ktorý si neustále robí žarty na úkor sestry vrátničky. Nedorozumenia, prevleky, chytľavé melódie a šťastný koniec – všetko je tu, čo nemôže chýbať zo zábavného predstavenia.

Mamzelle Nitouche ponúka zaujímavé charaktery, v Divadle Thália sa núka dokonalé obsadenie, postavy sú mnohofarebné, situácie sú plné humoru, tajomstiev a prekvapení. V adaptácii významného maďarského dramatika Istvána Tasnádiho sa stal aj text ešte šialenejším, vtipnejším. Je obzvlášť dôležité, že skrz jednej vrstvy príbehu má obecenstvo šancu sa opäť pozrieť do zákulisia divadla, a to je pre divákov vždy zážitkom. Tvorivý tím Divadla Thália chce opäť dokázať, že aj takzvaný ľahší žáner treba, a aj sa oplatí robiť na vysokej profesijnej a umeleckej úrovni. Toto predstavenie, ako prvá opereta v ére riaditeľa Józsefa Czajlika, bude poslednou premiérou tejto sezóny.

Réžie predstavenia sa ujal známy a obľúbený maďarský herec István Mikó, ktorý je považovaný za naslovovzatého odborníka hudobného divadla a ľahších žánrov. Mikó už viackrát pracoval v Košiciach, naposledy pred dvanástimi rokmi. Je tvorcom, s ktorým herci Divadla Thália radi spolupracujú, do Košíc sa vracia ako starý známy aj pre divákov, aj pre umelcov divadla.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore