Tlačové správy

Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja v kontexte regionálneho rozvoja a zamestnanosti

V spolupráci s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Integrovanej sieti regionálnych rozvojových agentúr (IS RRA) a Regionálnej rozvojovej agentúry pre rozvoj Dolného Zemplína so sídlom v Trebišove sa uskutoční školenie pre starostov.

Hlavné témy: Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) v kontexte regionálneho rozvoja a zamestnanosti

Školenie bude obsahovo zamerané na Programové obdobie 2014-2020, na strategický dokument ako Plán hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja (PHSR) miest a obcí podľa novej Metodiky vlády SR. Ďalej na vyhľadávanie regionálnych jedinečností a špecifiká okresov a na Slovensko–Maďarskú cezhraničnú spoluprácu ako príležitosť k vytvoreniu nových pracovných miest v regióne – pre cieľovú skupinu: pre zástupcov miest a obci a regiónov (VÚC), pre zamestnancov v oblasti regionálneho rozvoja, pre Integrovanú sieť RRA, pre zamestnancov KSK; Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS), RPIC, MAS, zamestnanci RRA, tvorcovia PHSR, podnikatelia.

1. Čo to PHSR je?

PHSR obce má charakter strategického, resp. strednodobého rozvojového dokumentu (5-7 rokov). Má byť nositeľom rozvojovej politiky obce, predstáv jej vedenia a obyvateľov o smerovaní rozvoja obce. Spracovaním PHSR dá obec najavo záujem o svoju budúcnosť, ako aj o budúcnosť svojich obyvateľov.

Ide o dokument, ktorý má mať charakter otvorenej, flexibilnej koncepcie, schopnej reagovať na aktuálne zmeny východiskových podmienok. Aby bol PHSR skutočne živým dokumentom, musí byť permanentne aktualizovaný.

Nadväznosť zákona

Rozhodujúcim nástrojom štátnej regionálnej politiky sa stal zákon č. 539/2008 Z.z. o podpore regionálneho rozvoja v znení zákona č. 309/2014 Z.z., ktorý ustanovuje, že hlavnú úlohu pri strategickom plánovaní podpory regionálneho rozvoja zohrávajú orgány štátnej správy, obcí a samosprávnych krajov. Výlučné kompetencie pri obstarávaní programu má obec a jej výkonné orgány.

Aký význam a cieľ má PHSR?

Vytvoriť komplexný systém podpory regionálneho rozvoja na celoštátnej regionálnej, ale aj miestnej úrovni bolo cieľom Zákona NR SR c. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja, ktorý okrem iného ustanovil i kompetenciu vypracúvať, schvaľovať a pravidelne vyhodnocovať plnenie programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obcí (PHSR), príp. jeho časti. Podľa tohto zákona majú mať obce schválený PHSR.

Hierarchia rozvojových dokumentov zaraďuje PHSR obce medzi 5 programových dokumentov regionálneho rozvoja (spolu s Národným strategickým referenčným rámcom SR 2007– 2013, regionálnymi operačnými programami, sektorovými operačnými programami a PHSR samosprávneho kraja). Na základe týchto programových dokumentov sa realizuje podpora regionálneho rozvoja zo zdrojov Európskej únie.

Cieľom spracovania PHSR obce je teda poskytnúť komplexný pohľad na súčasný stav a perspektívy a šance obce v oblasti hospodárskeho a sociálneho rozvoja a stanoviť strategické ciele, rozvojové priority a strategické oblasti rozvoja obce ako celku.

Vypracovaním PHSR obec splní jeden zo základných princípov regionálnej politiky Európskej únie – princíp programovania. Súčasne tak zvýši svoje šance získať finančnú podporu na realizáciu projektov zo štrukturálnych fondov, keďže obec musí preukázať súlad zamýšľaného projektu s regionálnymi stratégiami i miestnou stratégiou, ktorú reprezentuje svojím PHSR.

PHSR obce nenahrádza územno-plánovaciu dokumentáciu a územno-plánovacie podklady, ale patrí medzi ostatné podklady využívané v územno-plánovacej činnosti.

Jednotlivé zámery predkladané v rámci prípravy PHSR musia byť však v súlade s existujúcou schválenou územno-plánovacou dokumentáciou.

Dokument PHSR obce je základným dokumentom, ktorým sa samospráva obce pri výkone svojej činnosti stará o všestranný rozvoj svojho územia a o potreby svojich obyvateľov so zreteľom na vzájomné vertikálne a horizontálne väzby medzi jednotlivými komponentmi krajiny. Zároveň sa musí brať ohľad na zachovanie všetkých dôležitých noriem, ktoré vychádzajú z polohy obce vo svojom území.

Cieľom PHSR je sformulovať takú predstavu o smerovaní obce, ktorá vyjadruje ekonomické a sociálne záujmy jej občanov a zároveň je v súlade s prijatými koncepciami štátu, vyššieho územného celku, stratégiou rozvoja príslušného mikroregiónu, príp. rezortnými stratégiami, záujmami ochrany životného prostredia, kultúrneho dedičstva a pod. Je to program cielených opatrení navrhnutý pre oživenie sociálneho, ekonomického a kultúrneho rozvoja obce, ktorý na základe výsledkov ročného hodnotenia bude priebežne aktualizovaný a doplňovaný.

Poslaním PHSR je zabezpečiť kontinuitu rozvoja obce. Je to zároveň otvorený dokument a mal by sa podľa vopred stanovených pravidiel dopĺňať a aktualizovať. Je preto výsledkom cieľavedomého, otvoreného a demokratického procesu, do ktorého sa aktívne zapájajú všetci dôležití sociálni partneri na úrovni obce (verejná správa, podnikatelia, mimovládne organizácie, verejnosť, obyvatelia). Takto vypracovaný dokument PHSR má predpoklady, aby si získal širokú miestnu podporu a stáva sa užitočným nástrojom nielen na koordináciu prioritných rozvojových zámerov (verejných aj súkromných), ale aj na získavanie prostriedkov potrebných na ich realizáciu.

Hlavnou intenciou programu je zvrátenie nepriaznivých tendencií a rozvoj tých ukazovateľov a oblastí, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska vytvoriť podmienky pre dlhodobo udržateľný rozvoj celého územia a jeho zatraktívnenie. 

Cieľom vypracovaného rozvojového dokumentu PHSR obce je prispieť k vyváženému rozvoju obce. 

2. Regionálne jedinečnosti a špecifiká okresu

V súčasnosti sa spracovávajú podklady pre celoslovenský katalóg regionálnych jedinečností a špecifík. Naša agentúra v zmysle partnerstva s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja požiadala o spoluprácu pri vypracovaní takýchto  podkladov v obciach a mestách okresov Trebišov a Michalovce.

Vychádzame z predpokladu, že každá obec má na svojom území minimálne jednu (v prípade mesta viac) pozoruhodnosť, ktorá je z regionálneho hľadiska rozhodujúca a významná, obyvateľstvom určitého regiónu považovaná za typickú a všeobecne známu, a ktorá významne prispieva k šíreniu dobrého mena regiónu a môže byť aj potenciálnym lákadlom pre cestovný ruch.

Každý región, daný svojim prírodným a kultúrnym bohatstvom, históriou a tradíciami má svoj vlastný neopakovateľný charakter.

Pod pojmom regionálne jedinečnosti (hmotné a nehmotné) sa preto rozumejú všetky duševné, materiálne, prírodné, spoločenské hodnoty a produkty, ktoré vznikli v súvislosti s nejakou tvorivou činnosťou, výrobou, tradíciami, vedomosťami, v súvislosti s regiónom alebo jeho živou prírodou.

V krátkosti o agentúre RRA Dolný Zemplín so sídlom v Trebišove:

RRA Dolný Zemplín so sídlom v Trebišove, ako člen IS RRA, podporovaná Ministrom dopravy, výstavby a RR SR, od roku 2003 sa zaoberá predovšetkým s poskytovaním informácií o možnostiach čerpania NFP zo Štrukturálnych fondov a iných zdrojov – pre verejnú sféru, pre miestne samosprávy a mikroregióny, pre tretiu sféru, a pre podnikateľov. Ako aj s programovaním, plánovaním a realizáciou rozvojových projektov v Trebišovskom a Michalovskom okrese, v Košickom samosprávnom kraji, v spolupráci so susednými regiónmi, na Slovensku, a pozdĺž hraníc s Maďarskom a Ukrajinou.

Naša agentúra v rokoch 2004-2008 pôsobila ako Informačný bod pre Program iniciatívu spoločností INTERREG III A na území Prešovského a Košického samosprávneho kraja. Medzi činnosťami agentúry patrí aj realizácia hospodárskej a sociálnej politiky v rátane získavania a využívania domácich a zahraničných zdrojov v spolupráci s Košickým  samosprávnym krajom a Centrálnym koordinačným orgánom v Bratislave, ako aj ďalšími aktérmi regionálneho rozvoja.

Naša agentúra za 12 rokov pôsobenia zabezpečila, alebo sa zúčastnila pri realizácii projektov z oblasti životného prostredia, cestovného ruchu, škôl, miestnych komunikáciách, v rozvojových projektov miest a obcí, technickej infraštruktúry, alebo vzdelávacích programov.

Za činnosť naša agentúra bola ocenená 2. miestom Ministra výstavby a regionálneho rozvoja SR v roku 2005 v rámci vyhodnotenia regionálnych rozvojových agentúr zaradených do IS RRA.

RRA Dolný Zemplín je od roku 2003 členom „IS RRA“ – Integrovanej siete regionálnych rozvojových agentúr. Agentúru vedie jej riaditeľ Ing. Pál Barta.

Ing. Pál Barta, riaditeľ RRA Dolný Zemplín  v novembri 2015 získal najvyššie rezortné ocenenie od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, titul ministra: „zaslúžilý zamestnanec“. Toto ocenenie minister udelí každý rok za mimoriadne zásluhy, alebo za zásluhy o rozvoj rezortu, a to za rozvoj v komunálnej oblasti. V oblasti regionálneho rozvoja toto ocenenie bolo udelené trom zamestnancom podľa regiónov Východ, Stred a Západného Slovenska.

Ocenenia za čestnú a poctivú prácu pre spoločnosť

Deň 3. november 2015 bol slávnostným dňom pre účastníkov tradičného každoročného  oceňovania, ktoré pripravilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. V hoteli Bôrik v Bratislave z rúk štátneho tajomníka tohto ministerstva Viktora Stromčeka prevzalo 53 jednotlivcov najvyššie rezortné ocenenie  pocta ministra, titul ministra zaslúžilý zamestnanec a uznanie ministra za zásluhy o rozvoj rezortu.  Štátny tajomník odovzdal rezortné ocenenie zamestnancom dopravy, výstavby, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja, ktorí sa príkladnou prácou zaslúžili o skvalitňovanie služieb nielen na regionálnej, ale aj celoštátnej úrovni.

Ocenenie prijali aj osobnosti za pedagogickú činnosť, ktoré pripravujú odborníkov pre rezort a osobnosti za vedeckovýskumnú činnosť, ktoré výsledkami svojej práce zviditeľnili a propagovali výsledky rezortu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Štátny tajomník vo svojom príhovore vyzdvihol profesionálny prístup, čestnú a poctivú prácu pre spoločnosť, vernosť k rezortu a odbornosť ocenených, ktorí sa stali vzorom na pracoviskách rezortu, inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania.

Medzi ocenenými boli aj zástupcovia regionálnych rozvojových agentúr, ktoré sú zaradené do Integrovanej siete regionálnych rozvojových agentúr:

– Mgr. Marta Sláviková riaditeľka RRA Kysuce obdŕžala ocenenie „Pocta ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky“.

–  Ing. Pál  Barta  riaditeľ RRA pre rozvoj Dolného Zemplína so sídlom v Trebišove a 

– Ing. Jaroslav Barcaj  riaditeľ RRA Senica získali ocenenie „Titul ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky zaslúžilý zamestnanec“.
Ing. Pál Barta, riaditeľ, Regionálna rozvojová agentúra – pre rozvoj Dolného Zemplína

Kukučínova 184/1

075 01 Trebišov

Mobil.: 0915 914 852

rradz@slovanet.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore