Tlačové správy

Albatros L-39 Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach prejde rekonštrukciou v Múzeu letectva v Košiciach

Tento rok si pripomenieme 100. výročie narodenia konštruktéra, hviezdy československého leteckého priemyslu L-39 Albatros. Ing. Ján Vlček bol v šesťdesiatych až osemdesiatych rokoch hlavným konštruktérom v podniku Aero Vodochody. Zaoberal sa predovšetkým konštrukciou prúdových lietadiel, významne sa podieľal na vývoji cvičného prúdového lietadla L-29 Delfín a bol hlavným konštruktérom cvičného prúdového lietadla L-39 Albatros. Lietadlo bolo navrhnuté ako súčasť komplexného výcvikového systému, kam patrí aj pilotný trenažér TL-39, trenažér katapultáže NKTL-39, pozemné kontrolné zariadenie KL-39 a cvičný terč KT04.

Jedinečný exemplár L-39 s výrobným číslom 130001 sa nachádza na Leteckej fakulte Technickej univerzite v Košiciach, kde je dlhoročne vyhľadávaným exponátom nadšencami letectva a bol súčasťou výučbových procesov. V rámci spolupráce medzi Leteckou fakultou TU v Košiciach a Múzeom letectva v Košiciach bola podpísaná zmluva o zapožičaní Albatrosa za účelom jeho rekonštrukcie a slávnostného uvedenia do expozície počas pripravovaného spoločného medzinárodného podujatia, ktoré bude venované 100. výročiu Ing. Jána Vlčeka.

Presun lietadla bude realizovaný v utorok 22.3.2022 dopoludnia. Po demontáži v hangári pri Katedre letovej prípravy v areáli Leteckej fakulty TUKE v ranných  hodinách bude L-39 presunuté do priestorov Múzea letectva v Košiciach, Slovenského technického múzea.

Kontakt:
M.Eng. Ing. Marek Košuda, PhD., prodekan pre rozvoj
0944272056
Letecká fakulta TU v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore