Aktuality

Čítanku pre nevidiacich školákov „krstili“ slúchadlami

V Kasárňach/Kulturparku v Košiciach sme v utorok 7. októbra 2014 slávnostne uviedli do života netradičnú učebnú pomôcku – „Čítanku pre nevidiace deti II.“ Zvukovú knihu s úryvkami diel desiatich svetových spisovateľov, ktorá je vytlačená latinkou aj Braillovým písmom, načítali na CD deti -účastníci Miniškoly mladých moderátorov 2014. Praktický výstup z tohto letného prímestského tábora pripravila Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov Košice v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Spojenou školou internátnou v Levoči a OZ TADAM (Tlačová agentúra detí a mládeže). Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Fondu zdravia mesta Košice, Fondu DAMKO a Literárneho fondu.

img_4451 copy

Naše táborové deti sú svojím spôsobom výnimočné“, povedala predsedníčka RO Katarína Čižmáriková a vysvetlila: „Časť svojich prázdnin totiž opäť zužitkovali aj na to, aby potešili svojich zdravotne znevýhodnených kamarátov a darovali im rovnakú možnosť, akú majú ony – zahĺbiť sa do nevšedných príbehov z diel svetovej klasiky. Bezo zvyšku tak naplnili posolstvo Exupéryho Malého princa o tom, že skutočné hodnoty sú našim očiam neviditeľné a že dobro vidíme len srdcom.“

img_4463 copy

A keďže pre deti s poruchami zraku sú, obrazne povedané, ich očami práve uši, pri krste sme poslancovi NR SR a primátorovi mesta Košice Richardovi Rašimu vložili do rúk netradičnú rekvizitu – slúchadlá, aké bežne používame pri telefonovaní mobilom alebo počúvaní hudby na MP3 prehrávačoch,“ doplnila podpredsedníčka RO SSN Beáta Penxová-Mačingová. „Už som uvádzal do života rôzne diela všeličím, ale slúchadlami ešte nikdy nič,“ prijal jej nápad s úsmevom.

img_4480 copy

Keďže máme radi originalitu, popoludnie v pavilóne PAPA košického Kulturparku/Kasárňach začali deti pod vedením bývalej dlhoročnej rozhlasáčky Beátky hlasovou rozcvičkou. Takou, akú mali pred nahrávaním ukážok diel 10 svetových spisovateľov vo zvukových štúdiách levočskej knižnice M. Hrebendu. Pozorne ich sledovali nielen ich rodičia, naši kolegovia z médií, ale aj ich miláčik – vodiaci slepecký pes Zoyka, ktorý dbá o bezpečnosť svojej panej Ingrid Richterovej, korektorky kníh a časopisov v Braillovom písme.

Literárna čítanka okrem úryvkov diel, o ktorých sa deti učia na hodinách slovenského jazyka a literatúry, obsahuje aj životopisy autorov spolu so zoznamom ich diel, umiestnených na policiach Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Jej riaditeľ František Hasaj nám tiež výrazne pomohol a v príhovore už vyslovil nádej, že na budúce leto sme opäť v ich nahrávacích štúdiách. Ustrážiť to pomôže jeho predĺžená ruka, šéfredaktorka časopisov pre nevidiacich a slabozrakých, členka výboru RO SSN Gabriela Rerková.

img_4505 copy

Oba diely čítanky sme darovali aj Knižnici pre mládež mesta Košice. „Ihneď ich zaradíme do nášho knižného fondu v pobočke Nezábudka na Poľovníckej ulici, kde máme sekciu pre čitateľov s chorobami zraku,“ povedala riaditeľka knižnice Iveta Hurná.

Tradícia letných prímestských táborov, ktoré organizuje RO SSN v Košiciach od roku 2009, v plnej miere potvrdila svoje opodstatnenie. V predchádzajúcich piatich ročníkoch už prázdninujúci školáci vo veku od 10 do18 rokov dvakrát vydali vlastné noviny, potom ich vyrobili aj vo vizuálnom vydaní ako Televízne noviny, v ďalšom roku načítali zvukovú knihu s poviedkami východoslovenských spisovateľov „Pre tých, čo vedia počúvať“ a vlani vydali prvý diel Čítanky pre nevidiace deti.

(bak)
Foto: Tomáš Čižmárik

img_4443 copy

img_4450 copy

img_4452 copy

img_4454 copy

img_4455 copy

img_4483 copy

img_4499 copy

img_4508 copy

img_4511 copy

img_4514 copy

img_4519 copy

img_4520 copy

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore