Tlačové správy

Plató – workshop a performance Marcela Holubca W. „Privée“

Výstava „Privée“ vo Východoslovenskej galérii v Košiciach od 22. októbra do 3. novembra 2014

Východoslovenská galéria a Kasárne/Kulturpark – od 8. do 30. októbra 2014

Plató, je platforma zameraná na vizuálnu komunikáciu v módnej produkcii, hľadanie novej výrazovej plochy a koncepty pre interpretáciu módy. Vznikla vďaka podpore K13 a Východoslovenskej galérie v Košiciach. Zámerom je zacieliť budúcich vizuálnych umelcov, fotografov, filmárov a umelcov pracujúcich s novými médiami na sféru módneho biznisu. Projektu, ktorého pracovná časť prebiehala v Kasárňach/Kulturparku, sa zúčastnili študenti Fakulty umení – ateliéru nových médií a Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej. V rámci workshopu dostali účastníci možnosť spolupracovať na otvorenej performance návrhára Marcela Holubca W. – Priveé v novom podzemí Východoslovenskej galérie. Umeleckým supervízorom projektu je Olo Křížová www.olo-dressing.cz, umelecká riaditeľka Fashion Live –  Slovak Fashion Week Initiative  a zakladateľka Czech Fashion Councilu, autorka viacerých vizionárskych konceptuálnych módnych projektov.

Ako hovorí kurátorka projektu Plató Miloslava Hriadelová, „vo svete je bežné, že móda preniká do múzeí a galérií a my sme chceli otvoriť možnosti pre podobné projekty aj do budúcnosti. Teším sa, že sa mi podarilo získať do tohto projektu tak vzácneho človeka, akým bezpochyby Olo Křížová je. Chceme pokračovať v tom, čo sme začali už v roku 2013 v spolupráci s Creativeindustry.. A síce, aby sme Košiciam pomohli vybudovať dobré zázemie pre  lokálny módny priemysel, ktorý potrebuje najmä dobrý marketing a ten sa odvíja od kvalitnej, nie iba povrchnej prezentácie. Marcela Holubca W. sme vybrali práve preto, že tento talentovaný návrhár pracuje vo svojej tvorbe zásadne s umeleckým konceptom. Každá z jeho kolekcií má osobný príbeh. Svoju tvorbu bude v Košiciach prezentovať po prvý raz a ponúkne vskutku veľkorysý prierez ôsmymi kolekciami, ktorý budeme mať možnosť naživo zhliadnuť v novom podzemí Východoslovenskej galérie 30. októbra o 19. hodine, v koncepcii Olo Křížovej. A ochutnávkou bude výstava, ktorú môžete zhliadnuť už od 22. do 4. novembra.

Marcel Holubec je absolventom Vysokej Školy Výtvarných Umení v Bratislave. V roku 2007 získal titul Top Styl Designer na Styl Kabo Brno. Od roku 2007 tvorí pod svojou značkou Marcel Holubec W. atelier de création. Svoju prácu formou módnych prehliadok a výstav prezentoval nielen na Slovensku, ale aj v Českej Republike, Rakúsku, Nemecku, Fínsku a USA. Prostredníctvom svojich prepracovaných kolekcií zbavených zbytočného pátosu a tendencií k lacnej ľúbivosti, nám určitou formou odhaľuje časť svojho vnútorného sveta. Prepracovaný koncept je základom aj pri jeho tvorbe odevov na mieru. V tvorbe sa nevyhýba používaniu symbolov, ktoré slúžia ako pomôcka pri čítaní príbehov ukrytých v tak banálnej veci, akou môže byť odev. Jeho tvorba je akousi reflexiou jeho vnútorného sveta a to je zárukou, že vždy ide o autentické ponímanie odevu s charakteristickým dizajnérskym podpisom a potenciálom nositeľnosti. V novej kolekcii Été, v minimalistickom ponímaní odzrkadľuje svoje osobné zážitky prežité za posledné obdobie – pobyt v Paríži, tvorbu Yves Saint Laurenta a svetelné inštalácie umelcov Jamesa Turela a Dana Flavina, ktoré sa stali jeho silnými inšpiračnými vplyvmi.

Olo Křížová je odborníčkou v oblasti módy, designu a umenia, zakladateľkou a kreatívnou riaditeľkou Czech Fashion Council a Fashion Live v Bratislave. Vášeň pre módu má zakódovanú v génoch. Je absolventkou textilnej školy v Brne a profesionálnu dráhu v móde začala ako modelka. Pobyt vo svete jej pomohol porozumieť fungovaniu tohto kreatívneho odboru. Dlho žila v Miláne, ohnisku európskeho módneho diania a po návrate do Čiech sa rozhodla vziať na seba neľahkú, priam misionársku  rolu,  pokúsiť sa zmeniť ponímanie módnej sféry a jej fungovanie v našich končinách. Realizovala množstvo projektov prekračujúcich hranice bežného ponímania módy. Je neúnavným skautom vyhľadávajúcim nové talenty. Jej práca je hlboko spätá s vynikajúcim českým návrhárom Jakubom Polankom. Ako bývalých spolužiakov ich spája zmysel pre vizionárske projekty. Realizovali ich spolu niekoľko. Jeden z posledných bol Jesus Gang Project, ktorý mal premiéru v londýnskej RED Gallery začiatkom roka na Fashion Showcase London Fashion Week. Olo Křížová je umeleckým supervízorom workshopu Plató a performance Marcel Holubec W. Privée na ktorej sa podieľali študenti košickej Fakulty umení TU a Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej. Nové podzemie Východoslovenskej galérie bude vôbec po prvý raz patriť takejto nevšednej módnej udalosti. „Prínos podobných projektov prepájajúcich svet dizajnu a umenia je predovšetkým v tom, že umožňuje nahliadnuť na konkrétnu tému z mnohých ďalších uhlov. Divák má možnosť porozumieť významu tvorby kreatívca, umelca, alebo dizajnéra a postupne začať vnímať paralely v bežnom živote. Napomáha to ku kultivovanosti a vzdelanosti spoločnosti,“ tvrdí Olo Křížová.

Miloslava Hriadelová, Kurátorka projektu Plató

Kontakt: 0905 812 433

V rovnakom čase ako workshop Plató, prebieha v Kasárňach/Kulturparku aj detský workshop Fashion-Kid –lab, ktorý je súčasťou Fashion Week Košice a v rámci ktorého s podporou spoločnosti Europapier vytvorili deti spolu s Marcelom Holubcom W. šaty z rôznych druhov kreatívnych papierov a nového materiálu Tyvek, ktorý má rovnaké vlastnosti ako látka.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore