Prešov

Syndikát vydal knihu Z kapsy žiaka

Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešova a Občianske združenie Deťom pre život vydali knihu Z kapsy žiaka. Napísali ju štvrtáci zo ZŠ Májové námestie v Prešove so svojou učiteľkou Zdenkou Homolovou. Rozprávky detí zároveň načítali manželia Stražanovci a objavili na spoločnom CD Prešovníček.

Výpravnú trojknihu Z kapsy žiaka s detskými rozprávkami, básničkami a kresbami, spolu s CD Prešovníček, uviedli do života v Caraffovej väznici v Prešove. Knižke zapriali dobrý štart tri sudičky – speváčka Júlia Smolková, pedagogička Janette Langová a spisovateľka a knihovníčka GabrielaFutová, cédečko odprevadil do života herec Jožo Stražan.

Dobrovoľný výťažok z predaja knihy a CD bude venovaný onkologicky chorým deťom. „Zdenka je úžasná učiteľka, ktorá s nami dlhodobo spolupracuje. Som rada, že sa jej podarilo vytvoriť toto krásne dielko,“ povedala zástupkyňa Deťom pre život Monika Brillová.

Páčilo sa mi to z toho pohľadu, že pani učiteľka deti podchytila od druhého ročníka a postupne niečo vznikalo,“ povedala jedna zo sudičiek Gabriela Futová. „Táto spolupráca je úplne prirodzená, pretože my, novinári, vidíme, že mladšie generácie majú nielen ťažkosti s písaním, ale so samotným čítaním. Zdenka odmala viedla svojich žiakov ku kreativite a výsledok je úžasný. Preto som rád, že sme sa na tom mohli podieľať,“ konštatoval predseda RO SSN Michal Frank.

Rozprávky pre Rádio Prešov, ktoré ich každý podvečer vysiela, načítali Kveta a Jožo Stražanovci. „Človek by mal robiť dobre,“ vysvetlil J. Stražan, čo ich primälo podieľať sa na tomto projekte. Režisérkou Prešovčníčka s nemalým podielom na vzniku celého dielka je Jana Krajkovičová. „Názov Prešovníček bolo prvé, čo mi na tému rozprávok prešovských detí napadlo a verím, že bude fungovať ako značka jedinečného spojenia vyučovacieho procesu, kreativity a myšlienky pomôcť a potešiť deti s onkologickým ochorením aj do budúcnosti,“ zdôraznila.

Mne sa najviac páčilo, keď sme písali o Maťkovi a Kubkovi, pretože prišla aj autorka Marianna Grznárová,“ povedala na tlačovej besede za žiakov – autorov štvrtáčka Lenka Lukáčová. Jej spolužiačky Daša Batešková a Katka Vasilkovú doplnili, že celá tvorba bola veľkou zábavou.

Tým človekom, ktorý všetko dal dokopy a pripravil, je učiteľka Zdenka Homolová. „Chcela som motivovať deti k čítaniu, tak sme postupne začali upravovať rozprávky, neskôr písať vlastné básničky a príbehy. Potom sme si povedali, že bola by škoda, keby sme sa o to nepodelili s ostatnými,“ povedala Zdenka Homolová, ktorá nedávno získala aj titul Naj učiteľka Prešova.

(ssn)

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore