Tlačové správy

Čože je to šesťdesiatka?!

60 rokov prírodovedného odboru Východoslovenského múzea v Košiciach

Spomienková výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach (Námestie Maratónu mieru 2) vo štvrtok 8. októbra 2015 o 15:00 hod., dokumentuje prostredníctvom dobových dokumentov, publikačnej činnosti, fotografií a zbierok 60 rokov činnosti Prírodovedného odboru ako organizačnej zložky Východoslovenského múzea v Košiciach.

Prehľadne približuje založenie odboru, personálne obsadenie, výskumnú, zbierkotvornú aj edičnú činnosť. Zároveň oboznamuje o práci s verejnosťou prostredníctvom expozičnej a výstavnej práce. Fotografické dokumenty výstav inštalovaných v období založenia odboru sú ukážkou precíznej práce prírodovedca. K zaujímavostiam patrí zariadenie dobovej pracovne prírodovedného pracovníka v kontraste so súčasným pracoviskom. Zaujímavá je tiež ukážka preparátorskej činnosti múzea. Vo vitrínach inštalované prvé prírodovedné zbierky, staré herbáre a preparáty určite zaujmú svojou históriou a krásou.

Sprievodnou časťou výstavy bude prezentácia fotografií a filmov, na ktorých sa odborní pracovníci múzea podieľali. Výstava potrvá do 3. apríla 2016. (Vstupné spoločné s výstavou Minerály pod lupou)

Minerály pod lupou

Východoslovenské múzeum Vás srdečne pozýva na vernisáž výstavy Minerály pod lupou, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 8. októbra 2015 vo výstavných priestoroch na Námestí Maratónu mieru 2 v Košiciach.

Minerály boli a sú nevyhnutnou súčasťou ľudského života a výrazne prispeli k rozvoju našej spoločnosti. Majú nesmierne využitie nielen v klenotníctve, ale aj priemysle a potravinárstve. Výstava prezentuje pestrú paletu minerálov a kryštálov zo Slovenska, Českej republiky a najznámejších svetových lokalít. Jej cieľom je predstaviť a priblížiť rozmanitosť neživej prírody v celej svojej prirodzenej kráse. Prostredníctvom pútavých bannerov podáva poznatky o vzniku, výskyte a základných tvaroch minerálov. Rovnako prináša poznatky a vysvetlenie, prečo sú minerály také rozmanité a symetrické. Prezentované budú minerály prvýkrát opísané zo Slovenska. Výstava sa osobitne venuje početným odrodám kremeňa (krištáľ, ametyst, záhneda), farebnej kráse opálov a získavaniu najvzácnejšieho kovu – zlata. Výstava potrvá do 3. apríla 2016.

Zahájenie výstavy bude spojené so slávnostným odovzdaním meteoritu Košice, ktorý bude vystavený v priestoroch Východoslovenského múzea.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore