Aktuality

SSN stojí za novinármi, pred ktorými vláda mlčí

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová poslala vláde Slovenskej republiky vyrozumenie. Dôvodom majú byť podľa ombudsmanky zásahy vlády premiéra Roberta Fica do slobody prejavu a tlače. Na svojom internetovom spravodajskom portáli o tom informoval Denník N. O čo presne ide? Vláda odmieta niektorým novinárom odpovedať na otázky. V nasledujúcom príspevku si môžete prečítať všetko podstatné o spore. Uvádzame chronológiu súvisiacich udalostí vrátane stanovísk SSN, Tlačovej rady SR či Asociácie vydavateľov tlače.

Január 2015 – Skupina bývalých novinárov denníka SME, na čele s Matúšom Kostolným, začína vydávať tlačený celoštátny denník s názvom Denník N. Predchodcom tlačenej podoby bolo rovnomenné internetové médium.

Apríl 2015 – Denník SME a Denník N poslali spoločné podanie na Tlačovú radu SR. Chceli, aby TR SR posúdila údajné porušenie zásad novinárskej etiky v konkrétnych príspevkoch z prelomu rokov 2013 a 2014 uverejnených v SME, pre ktoré s niektorými novinármi prestal komunikovať slovenský premiér Robert Fico. Embargo uvalené na novinárov SME sa po vzniku Denníka N presunuli aj tam. Ak by sa ukázalo, že novinári urobili chybu, denníky boli podľa vlastných vyjadrení pripravené ospravedlniť sa. (Zdroj: https://dennikn.sk).

Máj 2015 – Vláda SR pod vedením premiéra Roberta Fica definitívne prestala komunikovať s novinármi Denníka N. Tlačový odbor Úradu vlády to odôvodnil tým, že Denník N o práci kabinetu informuje tendenčne. Premiéra Roberta Fica navyše rozhnevala kampaň, v rámci ktorej sa spolu s Denníkom N predávali aj nálepky s karikatúrou predsedu vlády. Niektoré ministerstvá s redaktormi N-ka odvtedy odmietali komunikovať, niektoré však na ich otázky odpovedali. (Zdroje: http://zpravy.aktualne.cz/; https://dennikn.sk/; ČTK).

Máj 2015 – Rozhodnutie Roberta Fica vyhlásiť celoštátnemu Denníku N bojkot vyvolalo na Slovensku vlnu kritiky. Solidaritu s novinármi Denníka N prejavili ich kolegovia z iných redakcií, ako aj viacerí umelci či Obec spisovateľov Slovenska. Na stranu dotknutých reportérov sa postavila šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková, šéfredaktorka denníka Plus 1 deň Nancy Závodská, šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb či bývalý minister kultúry a bývalý redaktor Markízy Daniel Krajcer. Solidaritu prejavil aj Medzinárodný novinársky inštitút či Tomáš Czwitkovics, zástupca šéfredaktora Trendu. O porušení ústavného práva verejnosti na informácie hovorila Eva Kováčechová z Via Iuris. „Tak ako by všetci novinári mali dodržiavať zásady novinárskej etiky, všetky štátne inštitúcie a organizácie financované z verejných zdrojov by mali dodržiavať platné zákony,“ povedal o zákaze komunikovať s denníkom šéf Centra spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. (Zdroje: http://www.rozhlas.cz/zpravy/portal/; https://dennikn.sk/).

Jún 2015 – Vedenie Denníka N podalo ústavnú sťažnosť na vládu preto, že neodpovedá na otázky. Cieľom malo byť zachovanie slobody slova, zákonnosti a rovnosti šancí. Na Ústavnom súde sa touto kauzou mal zaoberať senát v zložení Marianna Mochnáčová, Peter Brňák a Milan Ľalík. Informáciu pre Mediálne.sk potvrdil právnik Peter Kubina, ktorý vydavateľstvo zastupuje. (Zdroje: http://medialne.etrend.sk/https://dennikn.sk/).

Júl 2015 – Slovenský premiér Robert Fico na jednej z tlačových besied k utečencom odpovedal na otázku reportéra z Denníka N. Ako sa neskôr ukázalo, išlo pravdepodobne o omyl. Odmietanie komunikácie pokračovalo. Asociácia vydavateľov tlače vyzvala premiéra a ministerstvá, aby s bojkotom prestali. „Domnievame sa, že selektívny prístup je v rozpore s ústavou aj tlačovým zákonom, podľa ktorého sú orgány verejnej moci ’povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače informácie o svojej činnosti’,“ píše sa v oficiálnom stanovisku slovenskej Asociácie vydavateľov tlače. (Dostupné na: http://vydavatelia.sk/files/PDF_oficialne_stanovisko_AVT_15.07.2015.pdf).

November 2015 – Prestížny poľský denník Gazeta Wyborcza, jeden z najčítanejších v Poľsku, napísal o príbehu slovenského Denníka N. V príspevku sa okrem iného píše o vstupe finančnej skupiny Penta do vydavateľstva denníka SME či o tom, ako slovenská vláda premiéra Roberta Fica s reportérmi slovenského Denníka N odmieta komunikovať. (Dostupné na: http://wyborcza.pl/1,149025,19134468,n-jak-niezaleznosc-cena-prawdy.html).

December 2015 – Tlačová rada SR rozhodla, že Úrad vlády SR porušil slobodu tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám a vyslovil nad jeho postupom vážne znepokojenie. Denník N a  SME sa na premiérovo mlčanie sťažovali ešte v apríli roku 2015. Úrad vlády SR v reakcii na vyjadrenie TR SR zopakoval, že pri komunikácii so všetkými médiami postupuje v zmysle platnej legislatívy. (Dostupné na: http://trsr.sk/tlacove-spravy/vlada-poruila-slobodu-tlace).

Január 2016 – Redaktor denníka SME Roman Cuprík sa v autorskom príspevku venoval téme sporu medzi slovenským premiérom Robertom Ficom a niektorými slovenskými médiami. Novinár Cuprík napríklad uviedol názor Rudolfa Burgra, vedúceho Katedry mediálnych štúdií a žurnalistiky na Masarykovej univerzite v Brne. Podľa experta Burgra je „v normálne fungujúcej demokracii nezvyčajné a neprípustné, aby verejne činný a volený politik preferoval niektoré médiá pred inými.“ Súčasťou príspevku je aj vyjadrenie šéfredaktorky denníka SME Beaty Balogovej ktorá tvrdí, že „Robert Fico pristupuje k médiám selektívne a tým deformuje mediálne prostredie.“ Redaktor Roman Cuprík napísal, že „Ficovo správanie pripomína situáciu z deväťdesiatych rokov, keď Mečiar podpisom nariadenia zakázal komunikovať s rádiom Twist, TV Markíza, denníkmi Nový Čas, SME a Práca.“ (Dostupné na: http://ekonomika.sme.sk/c/20079205/mier-fica-snovinarmi-trval-len-do-volieb-pripomina-meciara.html?utm_source=link&utm_medium=rss&utm_campaign=rss).

Február 2016 – Premiér Robert Fico s novinármi Denníka N naďalej nekomunikuje. Ukázali to viaceré dôležité či mimoriadne tlačové besedy predsedu vlády SR na Úrade vlády v Bratislave. Ombudsmanka Jana Dubovcová naznačila, že orgány verejnej správy porušujú základné právo Denníka N na slobodu prejavu. Verejná ochrankyňa práv Dubovcová poslala vláde vyrozumenie. „V tomto prípade sa moje zistenia týkajú jedného z hlavných pilierov demokracie – slobody prejavu,“ napísala vo vyrozumení adresovanom vláde SR ombudsmanka Jana Dubovcová. Vláda má podľa zákona povinnosť oznámiť verejnému ochrancovi práv do 20 dní od doručenia jeho oznámenia opatrenia, ktoré vo veci prijala. Podľa Ústavy Slovenskej republiky „Verejný ochranca práv je nezávislý orgán Slovenskej republiky, ktorý v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom chráni základné práva a slobody fyzických osôb a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom.“ (Zdroj: http://www.vop.gov.sk/verejny-ochranca-pravhttp://www.omediach.com/).

Slovenský syndikát novinárov, ako stavovská organizácia novinárov, nezávislá od politických, ekonomických, ideologických a náboženských orgánov a organizácií nesúhlasí s rozhodnutím vlády SR nekomunikovať s vybranými novinármi. Postup, ktorý presadzuje premiér SR Robert Fico, podľa SSN obmedzuje právo na slobodu prejavu a slobodu tlače na Slovensku, limituje prácu novinárov a ohrozuje demokraciu a kvalitu právneho štátu. Slovenský syndikát novinárov prejavuje solidaritu s každým novinárom, ktorému nie je dovolené vykonávať žurnalistické povolanie slobodne a bez prekážok. V poskytovaní informácií jednotlivým médiám by podľa SSN nemali orgány verejnej správy postupovať selektívne a obmedzovať tak prácu médií.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore