Aktuality

Náhrada odmeny za reprografické rozmnožovanie – nahlasovanie

Milí novinári,

aj vy ste autormi literárnych diel, ktoré môžu byť nekontrolovateľne kopírované. Za ujmu, ktorá môže novinárom za takéto použite ich diel vzniknúť, máte právo na náhrady odmien za reprografické rozmnožovanie, ktoré vyberá a vypláca každoročne LITA, autorská spoločnosť. Právo na náhradu odmeny za reprografické rozmnožovanie majú novinári, nie vydavatelia.

Pri rozdeľovaní náhrad odmien medzi jednotlivých autorov LITA vychádza z predpokladu objektívnej možnosti rozmnožovania, t. j. to, čo je na trhu, čo bolo vydané alebo publikované, je aj rozmnožované. Potrebné údaje získava okrem iného aj priamo od autorov, ktorí oznamujú LITA vydanie/publikovanie svojho diela a tým si uplatňujú svoje právo na náhradu odmeny. Nahlásenia musia byť vyplnené tak, aby bolo dielo identifikovateľné a nezameniteľné s iným dielom. 

Diela je možné nahlasovať priebežne počas celého roka, najneskôr však do 28. februára nasledujúceho roka. Aktuálny rozúčtovací rok je 2015, preto je potrebné nahlásiť použitia diel za tento rok.

Za autorské diela sa považujú žurnalistické žánre, ako sú reportáže, recenzie, fejtóny, komentáre alebo odborné články.

Za autorské dielo sa nepovažuje tzv. “denná správa“ – informácia o udalosti alebo skutočnosti, pričom za dennú správu sa nepovažuje dielo, ktoré o dennej správe informuje alebo v ktorom je denná správa zahrnutá.

Diela a ich použitia sa prioritne nahlasujú cez online portál MOJA LITA.

Výhodou je, že autori získajú presný prehľad o tom, ktoré diela si do LITA nahlásili, o stave ich spracovania a navyše sa tak urýchli spracovanie údajov a rozúčtovanie odmien.

Pre viac informácií  môžete kontaktovať priamo Oddelenie dokumentácie a repartície,  dokumentacne@lita.sk, 02 6720 93 16.

Viac sa dozviete aj tu:

 http://www.lita.sk/zurnalistika

Viac o reprografickom rozmnožovaní

Dá sa autorské dielo registrovať? Načo slúži nahlasovanie diel?

Nahlasovanie diel a ich použití prebieha cez online portál Moja LITA

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore