Aktuality

Vraňarka a jej vároš…

Pre ľudí, ktorí nikdy nenavštívili metropolu východného Slovenska – dokonca ani v rámci školského výletu – môže tento titulok pôsobiť dosť nezrozumiteľne. Ale azda niet takého, ktorý by nevedel, že mesto Košice – slangovo povedané „vároš“ – bolo v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry a v tomto roku sa hrdí prívlastkom Európske mesto športu. Zostáva už len „preložiť“ slovo vraňarka. Takže pre nezainteresovaných – je to žena, ktorá miluje mesto s najkrajšou gotickou katedrálou – Dómom svätej Alžbety, mesto s pretekajúcim potôčikom cez Hlavnú ulicu, ale tiež mesto plné krákajúcich vrán a havranov. Mesto, ktoré má také silné genius loci, že Košičania ani z opačnej strany zemegule nikdy nestratia kompas svojho srdca a vďaka nemu celkom určite vždy trafia do bezpečia, teda domov. Zoznámte sa s jednou takou vraňarkou.

Kým sa tak ale stane, treba povedať, že Košičanov, hrdých na svoje rodisko, je stále dosť. A mnohí, čo im sily stačia, usilujú sa urobiť pre svoje mesto – v rámci svojej profesie i voľného času – maximum. Rukolapný dôkaz opäť ponúkli tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice, počas ktorých si v historickej radnici prevzalo z rúk primátora Richarda Rašiho 33 jednotlivcov a 11 kolektívov Cenu mesta Košice. Ďalších 15 Košičanov a 3 kolektívy sa môžu tešiť z Ceny primátora a 10 jednotlivcov spolu s 5. kolektívmi primátor ocenil plaketou.

Foto: Miroslav Vacula a Katarína Čižmáriková

Picture 2 of 6

Nás, ktorí bojujeme azda najsilnejšou zbraňou, teda slovom, potešilo naše želiezko v ohni – na návrh našej RO SSN Cenu primátora získala kolegyňa a dlhoročná členka nášho výboru Zuzana Bobriková. Právom, lebo Zuzka nie je len taký „obyčajný psavec“. Je predovšetkým veľkou profesionálkou – z odbornej i ľudskej stránky, čo celkom určite potvrdia aj nasledujúce riadky. Chuť tvoriť našla Zuzka už na ZŠ na Tomášikovej ulici v bábkarskom súbore Lastovička a jej ústa nemlčali ani v známom detskom speváckom zbore manželov Varínskych. Odtiaľ bol k novinárčine doslova krôčik – šéfredaktorkou sa stala už na Gymnáziu na Opatovskej, kde viedla školský časopis Mladosť. Požehnanie z alma mater – Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v odbore žurnalistika – rozhodlo, že Zuzkinou „srdcovkou“ zostane na celý život slovo. V jej prípade slovo hovorené. No kým zvädli promočné kytice, čitatelia vtedajších Východoslovenských novín už so záľubou lúskali jej články, ku ktorým časom pribudli ďalšie v denníku Pravda. Vymenovať médiá, podobu ktorých počas dlhých rokov novinárčenia pomohla dotvárať aj naša Zuzka, zaberie pekných pár riadkov – Infokanál Kabel Plus, Rádio Kiks, Rádio Lumen, Rádio Regina. Mimochodom, práve na jeho vlnách si jej hlas ladia poslucháči od roku 1997 až po dnešok. Lebo pre Zuzku sú i voľné chvíle (a to aj napriek jej mnohým koníčkom) pridlhé na to, aby ich len tak preleňošila – ako externistka teda spoluvytvára a moderuje publicistické relácie. Na čo sme my, jej kolegovia, ale nemenej pyšní, to je titul Hovorca roka. Ten jej v roku 2009 udelila Asociácia hovorcov Slovenska. Zúročila ním svoje pôsobenie na ďalšom „bojovom poli“ – v pozícii hovorkyne košického magistrátu a neskôr ako hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja. Tam ju celkom určite nájdete aj dnes (a takmer v ktorúkoľvek dennú hodinu – tú nočnú by jej „traja chlapi v chalupe“ = manžel + 2 synovia – celkom určite netolerovali… )

Veru tak, naša Zuzka má toho „na rováši“ vrchovato. A pritom ešte nepadla ani zmienka o „dzifke počarovnej“, lebo azda niet takého folklórneho festivalu – od Východnej, cez Košice, Poľanu, Dargov, Tokaj, Zemplín… – na ktorých by nezaznel jej farebne zaujímavý a moderátorsky vytrénovaný hlas. Vychutnali si ho pred pár dňami všetci, ktorí prišli do košickej Historickej radnice zablahoželať oceneným, v mene ktorých sa prihovorila: Môj život, to sú Košice. Som presvedčená, že rovnako to cítia aj ženy a muži, ktorí dnes prevzali verejné ocenenia svojho mesta. Ich životy sú životy tohto mesta. Založili tu svoje rodiny, vychovali deti pracovali, vyrážali na ďaleké cesty a vracali sa z nich domov, zachraňovali životy, liečili, prekonávali rekordy, skúmali a objavovali, učili, vychovávali, organizovali, tancovali, športovali, robili radosť iným, prinášali dobré správy. Robili a robia to s láskou a nadšením. Toto mesto je plné úžasných ľudí. Je dobre, že každý rok zaznievajú mená tých, ktorí niečo dokázali, hoci o nich nepíšu noviny. V dozvuku ich mien sú desiatky ďalších – rodinní príslušníci, priatelia, kolegovia, blízki… Celé veľké košické famílie. My všetci…“

Teda aj ďalší „pán novinár“, známy rozhlasový reportér Jozef Jarkovský, dlhoročný člen našej RO SSN. Aj jemu košický „richtár“ R. Raši odovzdal Cenu primátora mesta za mimoriadne profesionálne a všeobecne rešpektované výkony počas komentovania vrcholných svetových podujatí, ktoré významne prispievajú aj k šíreniu dobrého mena mesta a k propagácii športového diania v ňom.

Oceneným kolegom zo srdca ešte raz blahoželáme a dodávame – aj my ostatní sa budeme snažiť…

Beáta Penxová-Mačingová, podpredsedníčka RO SSN Košice

 foto: Miroslav Vacula a Katarína Čižmáriková

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore