Tlačové správy

V Bábkovom divadle v Košiciach sa budú plniť želania

Bábkové  divadlo v Košiciach v piatok 30. septembra 2016 po prvýkrát predstaví divadelnú  inscenáciu mladej režisérky Zuzany Kollárovej s názvom Podmorská rozprávka. Inscenácia je určená pre najmenších divákov a prezradí Vám, čo všetko sa odohráva pod morskou hladinou.

Dozvieme sa, ako funguje žraločia škola, čo všetko sa musí taký podmorský dravec naučiť, keď sa chce stať naozajstným postrachom mora, ktoré vytvorila príroda. Naša rozprávka je aj o túžbe malého žraloka Zelenáča, líšiaceho sa od svojich druhov tým, že neje mäsitú potravu. Je vegetarián a to mu spôsobuje medzi vlastnými v žraločej škole problémy. Svoju odlišnosť sa pokúsi zmeniť tým, že sa rozhodne nájsť Zlatú rybku a požiadať ju, aby ho premenila na obyčajného žraloka. Na svojej ceste oceánom stretáva mnoho nových priateľov, ako napríklad odvážnu armádu sardiniek, svetielkujúcu rybku zubatku, ale aj múdreho chobotničiaka, ktorým v ťažkej chvíli neváha pomôcť,“ prezradil dramaturg Ivan Sogel.

Žiaci  Školy úžitkového výtvarníctva Košice študijného odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčné maľba mali príležitosť spolupracovať pri výrobe scénických prvkov pre predstavenie Podmorská rozprávka.

„Vďaka spolupráci s Bábkovým divadlom sú naši žiaci schopní vytvárať profesionálne výstupy a vidieť svoje výtvory priamo v akcii pred divákmi. Sú súčasťou realizačného tímu, zažívajú pracovnú atmosféru, stres aj úspech. Študenti pracujú priamo v dielni bábkového divadla pod dohľadom skúseného výtvarníka – scénografa. Osvojujú si tak špecifické remeselné postupy  a prácu s rôznymi materiálmi. Lepšiu prípravu pre prax žiakom ani nevieme ponúknuť,“ pochvaľuje si spoluprácu riaditeľka ŠÚV Košice Ing. Petra Gáborová.

Bábkové  divadlo v Košiciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku. Funguje od roku 1959 a od svojho vzniku má na svojom konte 201 premiér.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Ladislava Juhászová

Kontakty:

tel: +421 55 6220455     e-mail: sekretariát@bdke.sk, juhaszova@bdke.sk web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore