Tlačové správy

Univerzitu bez hraníc na UPJŠ Košice absolvovalo 60 detí

Po týždni spoznávania Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa v piatok 14. júla 2017 uskutočnila slávnostná promócia 60 účastníkov Univerzity bez hraníc 2017 v priestoroch auly prof. Prasličku.

Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelania deťom pochádzajúcim aj zo sociálne vylúčených vrstiev našej spoločnosti s cieľom podporiť tak rozvoj ich talentu, schopností a zručností.  Existujúce detské univerzity deklarujú dostupnosť pre všetkých, no nie všetkým doterajšia organizačná forma detských univerzít vyhovovala. Napríklad, pre deti z detských domovov bolo komplikované zúčastniť sa programu jednotlivých dní. Snažíme sa preto znevýhodnené skupiny začleniť do kolektívu bez toho, aby sa v priebehu realizácie prihliadalo na tento handicap. Tento rok sa projektu zúčastnilo 11 detí z viacerých detských domovov košického kraja.

Žiakom 5. a 6. ročníka základných škôl ponúkla UPJŠ v Košiciach zaujímavý program, počas ktorého navštívili jednotlivé fakulty a univerzitné pracoviská a získali tak nové poznatky a vedomosti. Na prechádzke Botanickou záhradou objavili jej nepoznané zákutia, v Univerzitnej knižnici sa nechali vtiahnuť do Informačného úľa. Fakulta verejnej správy pripravila zachovaný odkaz minulých generácií a presvedčila ich, že aj mesto má svoj imidž. Na Lekárskej fakulte našli deti neviditeľných obyvateľov sĺz, zistili, že probiotiká môžu byť priateľské a že zdravé ústa nie sú zadarmo. Zároveň objavili, ako funguje ľudské telo. Na Právnickej fakulte boli okrem iného aj svedkami simulovaného súdneho pojednávania. Prírodovedecká fakulta poskytla deťom stretnutie s kovmi tak, ako ich doteraz nepoznali, prepočítali sa k pokladu, zoznámili sa s počítačmi, ktoré sú všade okolo nás a spoznali Antarktídu očami prírodovedcov. Na Filozofickej fakulte sa zoznámili s jazykovým kokteilom, poznatkami o Európskej únii, či témou od hádania k bádaniu.

Osobitnými aktivitami v rámci popoludňajších aktivít boli športové disciplíny, pripravené Ústavom telesnej výchovy a športu,  podporujúce pohybový talent detí. Počas týždňa deti podali vynikajúce športové výkony a získali cenné medaily.

Univerzita bez hraníc bola oficiálne ukončená v piatok slávnostnou promóciou za účasti vedenia univerzity, na ktorej deti získali Diplom o absolvovaní projektu Univerzita bez hraníc.

„Milé dievčatá a chlapci, dovoľte mi zablahoželať Vám k úspešnému ukončeniu Univerzity bez hraníc. Som rád, že ste sa rozhodli venovať jeden týždeň hravým a tvorivým aktivitám na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Verím, že Vás moje kolegyne a kolegovia na fakultách a univerzitných pracoviskách presvedčili o tom, že Vaša voľba stať sa na päť dní študentom univerzity bola správna. Zažili ste množstvo zaujímavých zážitkov, prekvapení a stretli ste sa s rôznorodými  témami, na ktoré ste možno dovtedy nepoznali odpoveď“, uviedol na slávnostnej promócií rektor UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore