Tlačové správy

Vandali rozbili sklenené výplne na nových električkových zastávkach v Košiciach, škody boli vyčíslené na niekoľko tisíc eur

Košičania sa vždy hrdili tým, že v ich meste od nepamäti vládla medzi ľuďmi tolerancia, slušnosť, vzájomná úcta a ľudskosť.  Nad pondelkovým výčinom zrejme viacerých vandalov však ostáva rozum stáť.  Iba deň pred kolaudáciou zmodernizovanej električkovej trate na Komenského ulici, doslova rozmlátili až 17 sklenených výplní ochranných zábradlí na nových nástupných ostrovčekoch.

Kým začiatkom minulého roka takisto na zmodernizovanej trati na Štúrovej ulici rozbili nespratníci „len“ zopár sklenených výplní, pondelkový prípad má úplne iný rozmer. Nielen čo sa týka počtu zničených skiel, ale najmä finančných škôd. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) ich predbežne vyčíslil na takmer 3 500 (!) eur.

Podľa informácií z DPMK, k vandalskému výčinu malo dôjsť vo večerných hodinách, avšak v čase, kedy zvyčajne ešte väčšina ľudí nespí. Odborníci z firmy Eurovia SK, ktorá električkové trate v meste modernizuje sú presvedčení, že pri rozbíjaní sklenených výplní sa musel ozývať Komenského ulicou poriadny rachot, ktorý sa vraj nedal prepočuť. Výplne sú totiž vyrobené zo špeciálneho skla, ktoré má toho zniesť oveľa viac ako obyčajné, bežne používané, a na ich rozbitie tak treba vyvinúť veľkú silu, respektíve oveľa silnejší náraz.

„Dňa 11. 12. 2017 o 21.13 hod. hlásili naši výhybkári jedenásť rozbitých sklenených výplní na zastávke „Bocatiova“. Oblastný dispečer zistil ďalšie rozbité výplne. Tri na zastávke „Poliklinika Sever“, dve na zastávke „Technická univerzita, a jednu na zastávke „Okresný úrad“. Škody boli vyčíslené na 3 400 Eur,“ informovali Mesto Košice, ako investora stavby, z dopravného podniku.

Páchateľ, respektíve páchatelia neuveriteľného vandalstva sú zatiaľ neznámi, prípadom sa zaoberá polícia. Po nahlásení skutku aký asi nemá v Košiciach obdoby, sa ním začali intenzívne zaoberať príslušníci policajného zboru z obvodných oddelení Košice – Sever a Košice – Staré mesto.

„Z toho čo sa stalo mám zmiešané pocity,“ skonštatoval viceprimátor mesta Martin Petruško, ktorý pravidelne počas kontrolných dní, preveruje postup prác na stavbe.  „Som nielen rozčarovaný, ale aj sklamaný, a nebudem tajiť, aj trochu nahnevaný. Košické električkové trate modernizujeme v prvom rade pre obyvateľov nášho mesta. Obnova električkových tratí, ktorá nemá svojím rozsahom obdobu na celom Slovensku, si vyžiadala a ešte aj vyžiada nemalé finančné investície. Tento vandalský čin považujem za odsúdeniahodný a úplne nezmyselný, ktorý v konečnom dôsledku, poškodil všetkým Košičanom.“   

⃰  ⃰  ⃰  ⃰  ⃰

Linda Šnajdárová

hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore