Aktuality

Nevidíme to až tak čierno. Aj vďaka vašej pomoci.

Neviete si predstaviť, ako sa nevidiaci dokáže sám postarať o domácnosť? Ako varí, upratuje, alebo žehlí? Ako študuje alebo pracuje? Písanie a čítanie e-mailov a SMS vám pripadá ako úplné sci-fi? Naozaj to netreba vidieť až tak čierno. Tieto, ale aj mnoho ďalších činností sa záujemcovia z celého Slovenska môžu naučiť v rámci špecializovaných kurzov, ktoré môžeme dofinancovať aj vďaka vašej pomoci. Vďaka výnosu verejnej zbierky Biela pastelka.

„Hlavný zbierkový deň je jednou z príležitostí, kedy sa široká verejnosť môže v našich informačných stánkoch pýtať na každodennosť so zrakovým postihnutím,“ hovorí predseda ÚNSS Branislav Mamojka. „Je jednou z príležitostí, ako sa môže každý presvedčiť, že aj s vážnym poškodením zraku sa dá žiť samostatne a plnohodnotne. Ďakujem všetkým, ktorí nám aj prostredníctvom Bielej pastelky pomáhajú pomáhať nevidiacim a slabozrakým hľadať riešenia v na prvý pohľad neriešiteľných situáciách,“ dodáva.

V piatok 21. 9. verejnosť v uliciach takmer 300 miest a obcí celého Slovenska bude môcť stretnúť dobrovoľníkov s pokladničkami v ruke, ktorí budú darcom ponúkať spinky v tvare bielej pastelky. Do konca roka je možné prispieť na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006, zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 v sieti Orange, Telekom a O2, do stacionárnych pokladničiek umiestnených vo viacerých inštitúciách, alebo on-line cez www.bielapastelka.sk. Biela pastelka je zapísaná v Registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR od 15. 1. do 31. 12. 2018.

Každodennosť so zrakovým postihnutím bude v piatok 21. 9. od 10:00 do 17:00 hlavnou témou v informačných stánkoch v Bratislave, Trnave, Nitre, Topoľčanoch, Žiline, Martine, Poprade, Prešove, Banskej Bystrici a v Košiciach. Budete si môcť skúsiť simulačné okuliare, prejsť sa s bielou palicou, napísať si niečo v Braillovom písme, či poprezerať si kompenzačné a optické pomôcky. Košice budú plné hudby, tanca a spevu, Prešov kníh pre a o ľuďoch so zrakovým postihnutím a Banská Bystrica fotografií zo súťaže ÚNSS Cesta svetla.

Hlavným podujatím Bielej pastelky 2018, ktoré sa uskutoční v OC Eurovea v Bratislave, vás budú sprevádzať Patrik Herman a Dodo Kuriľák. Čakajú vás ukážky výcviku vodiacich psov, koncert Miriam Kaiser, maľovanie deťom na tvár a od 15:00 aj stretnutie s našou tohtoročnou ambasádorkou Adelou Vinczeovou. Tá si už pár hodín v úplnej tme vyskúšala, a preto vie, že to naozaj netreba vidieť až tak čierno. Príďte si aj vy s ňou zasúťažiť, kto to s klapkami na očiach zvládne lepšie.

„Žiaden životný osud nehodnotím ako zlý alebo dobrý. Neprináleží mi povedať: to je hrozné, toto je ťažké,“ hovorí Adela Vinczeová. „Každý má vlastný príbeh a z nejakého dôvodu zažíva to, čo má. Uvedomujem si, že samozrejmosť jedného človeka je pre iného vzácnosťou.“

Vďaka spoločnosti Novartis budú mať všetci dospelí po celom Slovensku možnosť nechať si skontrolovať stav sietnice a vnútroočný tlak, v Trnave zabezpečí meranie zrakových parametrov Carl Zeiss, naši pracovníci si posvietia na deti od 3 do 6 rokov.

Všetky informácie o zbierke sú k dispozícii na www.unss.sk, www.bielapastelka.sk a na Facebooku Bielej pastelky.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore