Tlačové správy

Anjeláci výtvarníka Ladislava Majorošiho v trebišovskom múzeu

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja dňa 8. novembra 2018 sprístupni výstavu obrazov výtvarníka Ladislava Majorošiho pod názvom Anjeláci.

Rodák z Michaloviec žijúci v Sečovciach vo svojej najnovšej tvorbe prezentuje cyklus malieb – anjelov a iných okrídlených bytostí – vznášajúcich sa nad našim svetom. Anjeli, bytosti – poslovia myšlienok Ladislava Majorošiho nie sú  anjelmi v klasickom zobrazení. Sú to aj anjeli v „civilnej“, ľudskej podobe. Sú zobrazení s nadhľadom a posunom do inej roviny s dávkou irónie, či sebairónie. Jeho anjeli sú bytosti štylizované, farebne i tvarovo, do čistých tvarov (kúpajúcich, hrajúcich sa anjelov, či iné okrídlené bytosti napr. býk, zajac, had). Poľudštení  anjeli strážni, stoicki anjeli, anjeli vsadení do súčasnosti – s čiarovými kódmi ako symbol prenosu informácii súčasnej doby.

Pre 67-ročného výtvarníka je dôležitá, tak ako v tvorbe, tak aj v živote, zmena. Maľba nie je otázkou niečoho zaužívaného, skôr otázkou momentálneho cítenia, niekedy možno náhody. Mnohé diela vznikli spontánne,  k iným sa zas po nejakom čase vrátil. Do svojich obrazov vnáša fantáziu, výtvarnú invenciu, hravosť. Sú to diela s príbehom, ale aj dekoratívne pôsobiace diela.

Výstavu Ladislava Majorošiho si návštevníci môžu pozrieť v galérii múzea do 2. decembra 2018.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore