Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia v Košiciach si pripomína 17. november mimoriadnou ponukou – študenti ušetria na zápisnom, čitatelia si môžu stiahnuť e-knihy zdarma

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva prichádza Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) so zaujímavou ponukou. Počas týždňa od 19. do 24. novembra 2018 ponúka študentom stredných a vysokých škôl možnosť zvýhodneného, iba 50 centového zápisného. Stačí, ak sa pri zápise preukážu platnou ISIC kartou alebo preukazom študenta. Ponuka platí na všetkých pracoviskách VKJB.

„Naša knižnica nadviazala spoluprácu s Městskou knihovnou v Praze, vďaka ktorej cez náš katalóg poskytujeme záujemcom bezplatný prístup a stiahnutie elektronických kníh vydávaných pražskou knižnicou. V ponuke je viac ako tisíc zaujímavých titulov, ktoré sa dajú stiahnuť v rôznych formátoch. Je symbolické, že túto novinku prinášame v čase, keď si pripomíname sté výročie vzniku spoločného štátu a udalosti 17. novembra, na ktorých sa významne podieľali študenti českých a slovenských vysokých škôl. Spolupráca oboch knižníc má prispieť k prehĺbeniu vzájomného porozumenia a kultúrneho obohatenia čitateľov,“ uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová s tým, že pražská knižnica bude svojim návštevníkom ponúkať diela slovenských autorov publikovaných na literárnom portáli VKJB www.knihynadosah.sk.

Elektronické knihy si možno vyhľadať v online katalógu VKJB cez položku „odkazy“. Ich stiahnutie vo vybranom formáte umožní pohodlné čítanie v čítačkách, smartfónoch, notepadoch, či počítačoch. V ponuke je poézia, próza, dráma aj odborná literatúra. V češtine si záujemcovia môžu prečítať diela známych českých autorov i svetových klasikov.

VKJB vďaka úspešným projektom a grantom rozširuje svoj fond o nové, aktuálne tituly. Vlani jej pribudlo viac ako 11 500 nových kníh v hodnote takmer 70 tisíc eur. Tento rok bude rovnako úspešný, pričom knižnica niekoľko rokov zaznamenáva postupný nárast počtu čitateľov. Knižnica Jána Bocatia v tomto roku zmodernizovala ďalšie priestory v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 vrátane študovne, vo vynovenom priestore pribudol moderný sedací nábytok.

VKJB má vo fonde 200 tisíc kníh. Viac ako 90 tisíc je titulov náučnej literatúry, z ktorých väčšina je umiestnená vo voľnom výbere a dostupná prostredníctvom absenčných výpožičiek. Publikácie sú zamerané na rôzne vedné odbory. Pri lepšej orientácii vo zvolenej študijnej téme pomáhajú čitateľom školení pracovníci odborného oddelenia knižnice. Záujemcovia o históriu ocenia hodnotnú zbierku knižných dokumentov na regionálnom oddelení, ktorá je bohatým zdrojom informácií o dejinách Košíc a blízkeho okolia.

V informačno-vzdelávacom centre v centrálnej požičovni knižnice na Hviezdoslavovej 5 je najviac vyhľadávanou službou spracovávanie rešerší. Je určená všetkým, ktorí potrebujú napísať odbornú prácu (seminárnu, ročníkovú, bakalársku). Informačno-vzdelávacie centrum poskytuje aj tzv. medziknižničnú výpožičnú službu a medzinárodnú výpožičnú službu. Pre študentov to znamená, že im knižnica zabezpečuje aj požičanie kníh z iných knižníc v prípade, ak sa hľadaný titul nenachádza vo fonde VKJB.

Kontakt:
Soňa Jakešová, riaditeľka VKJB, jakesova@vkjb.sk,

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore