Tlačové správy

Štrnásty ročník festivalu [fjúžn] hľadá odpovede na zdanlivo ľahké otázky

Kto som? Kto sme my? Odkiaľ pochádzame? Záleží na tom?

Štrnásty ročník multižánrového festivalu [fjúžn] opäť predstaví program približujúci cudzincov a nové menšiny. V týždni od 12. do 21. septembra prinesie možnosť spoznať ľudí, ktorí sú súčasťou našej krajiny, hoci z nej nepochádzajú, ale aj tých, ktorí sa tu narodili, no majú cudzokrajné korene. Festival organizuje Nadácia Milana Šimečku a témou štrnásteho ročníka sú Identity.

V Bratislave budú počas celého festivalového týždňa na rôznych miestach prebiehať koncerty, výstavy, diskusie, komunitné podujatia či aktivity pre deti. Počas koncertov a klubových nocí sa môžete tešiť na rôznorodosť žánrov. Do temperamentnej kombinácie reggae, dubu a groovu vás pozýva skupina Gonsofus, v ten istý večer budete môcť spoznať hudobníčku Ešli, dcéru slovenských rodičov, ktorá vyrástla v USA a detstvo strávila na misionárskych cestách svojho otca. Rozmanitosť svojho života prenáša do textov a spolupracuje s mnohými slovenskými hudobníkmi. Aj tento rok program obohatí detský spevácky zbor Superar.. Určite si nenechajte ujsť Elektro Haflu, jedinečnú bratislavskú párty zameranú na bohatý svet klubovej hudby Blízkeho východu, orientu a tanečnej world-music. Elektro Haflu organizujeme v Novej Cvernovky v spolupráci s labelom Blue Night Jungle.

V diskusii, ktorú s nami spoluorganizuje Stredoeurópske fórum, budete môcť spoznať známeho sudánskeho karikaturistu Khalida Albaiha a program ICORN poskytujúci medzinárodne ochranné krídla umelcom, ktorých životy v rodnej krajine sú ohrozené, ich diela podliehajú cenzúre alebo sú úplne zakázané a čelia aj rôznym iným životným situáciám – napríklad uväzneniu či prenasledovaniu. ICORN zastrešuje aj pobyt Khalida Albaiha v Kodani. Počas festivalu budete môcť takisto spoznať ľudí, ktorí sa rozhodli konvertovať na inú vieru, či preskúmať prístupy k politike identít v modernom feminizme počas diskusie, ktorú bude moderovať iránska komička žijúca v Bratislave, Nasi A. Motlagh

Súčasťou festivalu budú aj umelecké projekty, ktoré vznikli exkluzívne pre 14. ročník festivalu [fjúžn]. Jedným z nich je výstava Tomáša Halásza s názvom Odkiaľ si? Portréty Sloveniek a Slovákov, ktorí sa na Slovensku narodili, no ich rodinné korene siahajú do cudziny, budú od 9. septembra vystavené na citylightoch v Starom Meste. V kine Lumiére si 15.9. nenechajte ujsť exkluzívny zážitok: slovenský experimentálny hudobník Jonatán Pastirčák (Pjoni) v spolupráci s arménskym umelcom a hudobníkom Georgijom Bagdarasovom vytvoria k nemému hororu na motívy Edgara Allana Poea Zánik domu Usherovcov hudobnú kulisu.

Súčasťou festivalu [fjúžn] bude už tradične pestrý program pripravený v spolupráci s cudzineckými komunitami a komunitnými centrami. Svoje aktivity predstavia predovšetkým 15. septembra v rámci podujatia Dobrý trh  21.9. na ochutnávke nápoja saké v japonskej kaviarni Matsu premium tea & coffee, či 18.9. v komunitnom centre Mareena na ochutnávke jedál, ktorá skĺbi tradície africkej a slovenskej kuchyne do sviežeho gastronomického zážitku.

Ústrednou témou štrnásteho ročníka festivalu je premenlivosť a jedinečnosť identity. Festival kriticky reflektuje najmä jej jednorozmerné vnímanie a nabáda k diskusii o tom, koľko zložiek identity vlastne človek môže mať a aké sú identity cudzincov žijúcich mimo domova. Náš každodenný obraz v zrkadle sa nám možno zdá nemenný a prirodzene stály. Ak sa však z nejakého dôvodu ocitneme v cudzom prostredí, zistíme, aké to je byť tým iným.. Ako sa cítia ľudia, keď redukujeme ich osobnosť na základe jednej vybranej stránky identity? O tom, ako o identitách premýšľať inak, ako prekonávať strach z neznámeho a vyhýbať sa nálepkovaniu, budeme spoločne diskutovať na festivale [fjúžn].

Festival z verejných zdrojov finančne podporil: Fond na podporu umenia.

Festival finančne podporili: Fond na podporu národnostných menšín, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava prostredníctvom grantového programu na podporu kultúry Ars Bratislavensis, Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia ZSE a viacerí individuálni podporovatelia a podporovateľky prostredníctvom portálu darujme.sk.

web: https://fjuzn.sk/, http://www.nadaciamilanasimecku.sk/

Facebook:https://www.facebook.com/festival.fjuzn/ https://www.facebook.com/events/393605191349236/

kontakt: Tímea Krekovič Beck, pr@fjuzn.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore