Tlačové správy

Štátne divadlo Košice uvádza prvé z predstavení projektu „Svedectvo MMXX“

La Traviata sa stretne s Dámou s kaméliami v netradičnom spojení

Už vo štvrtok 10. decembra 2020 o 19:00 hod. uvedie Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v Historickej budove mimoriadne predstavenie, v ktorom sa spoja dva svety – hudobný v podobe najkrajších melódií z opery Giuseppe Verdiho La Traviata a literárny v podobe ukážok z románu Alexandra Dumasa ml. Dáma s kaméliami, ktorý bol predlohou slávnej opery. Predstavenie La Traviata/Dáma s kaméliami je prvým z predstavení celodivadelného projektu „Svedectvo MMXX“, v ktorom sa v špeciálnej „covidovej“ dramaturgii spojili opera a činohra.  

Verdiho najznámejšia opera vznikla podľa románu a neskôr divadelnej hry Dumasa ml. Dáma s kaméliami. Jej názov Traviata znamená v preklade „zblúdilá“, „tá, ktorá zišla z cesty“. Dumas ml. napísal román z parížskeho demi-monde – polosveta, v ktorom hlavnou hrdinkou je kurtizána a práve preto bol vo svojej dobe tento príbeh považovaný za nemorálny. Verdi, ktorý sa zúčastnil svetovej premiéry hry v Paríži, však spoznal jeho silu a vytvoril možno svoju najsilnejšiu opernú hrdinku – Violettu. Jej osud budeme počas večera sledovať v priereze operou a spoznávať aj slávnu predlohu Alexandra Dumasa ml. V žiadnom prípade teda nejde o sladko-romantický príbeh, ako je niekedy vnímaný, ale o strhujúce rozprávanie spojené s kritikou spoločnosti a na konci, v denníkoch hlavnej hrdinky, otriasajúce svedectvo o človeku, ktorý zomiera.

Z diela Alexandra Dumasa ml. budú čítať herci  Jakub Kuka a Alena Ďuránová. Najznámejšie melódie z jednej z najhrávanejších svetových opier divákom prinesú domáci sólisti Michaela Várady a Marián Lukáč a hosťujúci Peter Berger. Sprevádzať ich bude orchester ŠDKE pod taktovkou Karola Kevického. Zaujímavosťou je, že toto predstavenie bude aj akýmsi déjà vu spred 23 rokov. V roku 1997 mala premiéru piata košická La Traviata, ktorá bola v repertoári opery viac ako dvadsať rokov. Hudobne ju vtedy naštudoval začínajúci dirigent Karol Kevický, postavu Violetty spievala vtedy začínajúca Michaela Várady ešte pod dievčenským menom Hausová a postava Alfreda bola pred vyše dvoma desaťročiami aj debutom Petra Bergera vo veľkom opernom svete.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore