Tlačové správy

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach ponúka virtuálnu prehliadku pre pátračov

Online Týždeň slovenských knižníc vo Verejnej knižnici Jána Bocatia

Aktuálny ročník Týždňa slovenských knižníc (1. – 7.  marec) sa bude vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), kultúrnej organizácii Košického samosprávneho kraja, odohrávať vo virtuálnom priestore. Záujemcov čaká rad zábavných i poučných aktivít.

VKJB privíta návštevníkov vo svojich priestoroch netradične, prostredníctvom interaktívnej  virtuálnej prehliadky knižnice, ktorú si môžu záujemcovia vyhľadať na webovej stránke https://vkjb.3-d.sk/. Vstúpiť možno do centrálnej požičovne  a jej areálu na Hviezdoslavovej 5 a do Barkóczyho paláca na Hlavnej 48, kde sídla špecializované pracoviská hudobné a regionálne oddelenie. Prehliadka je doplnená o zaujímavé interaktívne prvky a aktivity. Návštevníci môžu vďaka intuitívnemu ovládaniu jedným klikom nájsť informácie o knižnici a  dostať sa aj do jej online katalógu.  Návštevu knižnice spestruje zábavná interaktívna hra pre pátračov, úspešní sa dostanú až do „tajnej“ miestnosti. Do virtuálnej prehliadky je zakomponované  pexeso, videá z produkcie knižnice, audio rozprávky, či kvíz .

VKJB pripravila aj pokračovanie úspešnej súťaže Literárni detektívi, ktorou odštartuje Týždeň knižníc na sociálnych sieťach. Účastníci budú formou hravého hlavolamu hľadať známe diela a autorov svetovej a slovenskej literatúry. Najaktívnejších knižnica odmení zápisným zdarma,  vecnými a knižnými darmi.

„Aj napriek tomu, že všetky krajské knižnice už viac ako rok fungujú prevažne v online priestore, neustále pripravujú pre čitateľov nové aktivity. Počas Týždňa slovenských knižníc aj celého marca sa preto návštevníci môžu tešiť na online súťaže a hry, či predstavenie noviniek. Nebude chýbať ani deň otvorených dverí online formou a interaktívne prezentácie. Teší ma, že župné knižnice flexibilne reagujú na aktuálne potreby čitateľov prostredníctvom virtuálneho prostredia. Tento rok župa podporí knižnice formou účelového navýšenia rozpočtov na nákup kníh vo výške 30 000 eur. Aj vďaka týmto prostriedkom dokážu rozšíriť knižničný fond a pripraviť atraktívnu ponuku pre čitateľov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Knižnica Jána Bocatia pre žiakov a študentov, ktorým nateraz nemôže ponúknuť besedy či iné  aktivity, pripravila marcový online workshop tvorivého písania. Vyskúšať si písanie umeleckého textu budú môcť aj tí, ktorí nemajú predchádzajúce spisovateľské skúsenosti.

Pre záujemcov o neformálne vzdelávanie VKJB pripravuje video cyklus Poučne o…, ktorý je zverejnený na Youtube kanáli  https://www.youtube.com/channel/UCv4gvZZOT2tnJpLTYQ7cifg/videos. Počas Mesiaca knihy sa bude venovať literatúre v online priestore z netradičného pohľadu.

Na priaznivcom súčasného literárneho a kultúrneho života sú zamerané nové príspevky na portáli Knihy na dosah https://knihynadosah.sk/. V časti Rozhovory výtvarníčka Mária Čorejová ponúka osobný pohľad na dôležitosť výtvarného umenia, k dispozícii je na webovej stránke https://knihynadosah.sk/maria-corejova-osobnu-skusenost-s-vytvarnym-dielom-tazko-nahradit/. V rubrike Próza si čitatelia môžu prečítať doposiaľ nepublikovaný text obľúbeného slovenského autora Jána Púčeka, či nové pokračovanie románu Tomáš od Jána Mičucha v sekcii Na pokračovanie na portáli https://knihynadosah.sk/jan-micuch-tomas-xvii-gelnica/.

V súčasnej nepriaznivej situácii Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach funguje v obmedzenom režime. Výpožičné služby poskytuje v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 formou výdaja a vrátenia kníh. Aj preto tradíciu Týždňa slovenských knižníc zachová  v online podobe.

Kontakt:

Mgr. Erika Palágyiová

vedúca Útvaru regionálnej, koordinačnej a projektovej činnosti VKJB

palagyiova@vkjb.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore