Tlačové správy

Opäť budeme S vami doma – Tumenca khere

Nová séria detského vzdelávacieho programu v rómskom a slovenskom jazyku sa vracia na obrazovky RTVS.

Dištančné vzdelávanie detí trvá s prestávkami už druhý rok. A hoci to na začiatku roka vyzeralo nádejne a všetky deti do škôl nastúpili, pre malých prvákov a druhákov je kontakt s učiteľkou či učiteľom kľúčový. Najmä tam, kde online vyučovanie stále nie je reálne.

Tvorcovia z Redakcie národnostného vysielania košického televízneho štúdia RTVS preto pre všetky deti opäť pripravujú novú sériu 12 častí relácie S vami doma – Tumenca khere. Osvedčení moderátori Klaudia Oláhová, Michal Sivák a herec divadla Romathan z Košíc Marián Balog si tentoraz budú s deťmi opakovať školské učivo podľa abecedy. Do vysielania sa tak do letných prázdnin dostanú témy od A po K vždy vo štvrtok na Dvojke RTVS.

Tentoraz deťom pripomíname aj to, ako sa jednotlivé písmenká vlastne píšu a aké sú rozdiely medzi slovenčinou a rómčinou. Deti, ktoré so svojou pani učiteľkou už mesiace komunikujú len prostredníctvom telefónu alebo pracovných listov, by sme chceli hravou formou opäť trošku motivovať k učeniu,“ uviedla vedúca Redakcie národnostného vysielania RTVS Košice Ľuba Koľová.

Tak, ako sa v priebehu roka menili hygienické nariadenia v súvislosti s pandémiou, menia sa aj podmienky výroby televíznych programov. Preto som rád, že sa nám napriek všetkému podarilo pripraviť do vysielania novú sériu S vami doma – Tumenca khere. Hneď v úvodnej časti sme napríklad využili a deťom aj vysvetlili „dištančné moderovanie“ Klaudie, Michala a Mariána.“ dodáva riaditeľ košického televízneho štúdia RTVS Jozef Puchala.

Každý diel prinesie na obrazovky básničky, pesničky, matematické príklady, rozprávky, ale aj informácie o rôznych osobnostiach pre staršie deti v slovenskom a rómskom jazyku so slovenskými titulkami. V tejto televíznej abecede od A po Zdravie bude na písmenko B aj téma Bacily, na C a ČCestovanie – čiriklo (vták), v ďalších Dom, Energia, Francúzsko a fazuľa, Galéria a goja, História, Chránené územia, rastliny a zvieratá, India – pravlasť Rómov a ďalšie. Dvanásťročná Sárka vezme deti na zaujímavé miesta, ale aj do svojej rodiny k bežným domácim aktivitám s bračekom Gregorkom a rodičmi.

Ivana Smrčová, Redakcia národnostného vysielania RTVS

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore