Aktuality

Žurnalistika ako vakcína proti dezinformácii

Tohtoročný rebríček „Slobody tlače“ vydávaný organizáciou Reportéri bez hraníc upozorňuje predovšetkým na prebiehajúce dezinformačné kampane vo viac ako 130 štátoch spomedzi 180 hodnotených. Téma pandémie v aktuálnom hodnotení, rovnako ako v uplynulom roku, dominovala pri posudzovaní jednotlivých krajín. Organizácia v tejto súvislosti ako príklady uvádza najmä vyjadrenia prezidenta Brazílie – Jaira Bolsonara a Venezuely – Nicolása Madura. Okrem toho naďalej sleduje dôsledky pandémie pri pretlačovaní si záujmov viacerých politických reprezentantov vo vzťahu k svojim oponentom či opozičným novinárom.

V aktuálnom hodnotení patrí Slovensku 35 priečka, čo znamená pohoršenie si oproti predchádzajúcemu roku o dve miesta. Naďalej si však spomedzi krajín V4 drží najlepšiu pozíciu (Česká republika na 40 priečke, Poľsko na 64 a Maďarsko na 92 priečke).

Najlepšie sú na tom spomedzi hodnotených krajín Nórsko (1), Fínsko (2), Švédsko (3), Dánsko (4) a Kostarika (5). Medzi najhoršie hodnotenými nájdeme Turkmenistan (178), Severnú Kóreu (179) a Eritreu (180).

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore