Tlačové správy

Knižnica mesta Košice pozýva na návštevu cárskeho Ruska

Knižnica pre mládež mesta Košice a združenie FEMAN pozývajú na výstavu porcelánových bábik v dobových kostýmoch. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 1. júna o 10:00 hod., v rámci Medzinárodného dňa deti v pobočke LitPark na Kukučínovej 2. , kde bude verejnosti dostupná do 31. augusta 2021.

Zacestujte si v čase, nechajte sa preniesť do čias Romanovcov prostredníctvom unikátnych ruských bábik

Medzinárodný deň detí v knižnici podčiarkne sprístupnenie výstavy bábik v ruských ľudových a svetských kostýmoch zo 17. – 19. storočia pochádzajúcich z dielní zručných peterburgských umelcov. „Výstava je určená naozaj pre každého. Pre tých kto má rád históriu, no aj tých, ktorých dokáže potešiť už len pohľad na dokonalú krásu týchto ručne vyrobených porcelánových bábik odzrkadľujúcich rozprávkový život príslušníkov cárskeho dvora a ruskej šľachty za vlády dynastie Romanovcoch,“ hovorí o výstavných exponátoch Kamila Prextová, riaditeľka knižnice.

Bábiky knižnici poskytlo v rámci prezentácie svojej viac ako dvadsaťročnej činnosti združenie FEMAN. „Všetky bábiky pochádzajú z rozsiahlej výstavy, ktorá putovala po Európe a v roku 2003  sa zastavila aj v našom Východoslovenskom múzeu. Časť tejto kolekcie je napríklad v múzeu bábik v Dillí a v súkromných zbierkach v Nemecku, Francúzsku či Dánsku. My sa tešíme z takýchto dvadsiatich piatich výnimočných exponátov, medzi ktorými nájdete napríklad cára so symbolmi moci či cárovnú s honosným klobúkom z bielej kožušiny,“ informuje za združenie FEMAN jeho zakladateľ a riaditeľ Eduard Buraš.

Záštitu nad výstavou prevzal Vladislav Stanko, splnomocnenec mesta Košice pre rozvoj cezhraničnej spolupráce s partnerským mestom mesta Košice  v Ruskej federácií –mestom Petrohrad

Knižnica k 1. júnu avizuje aj zmenu otváracích hodín. Presne na deň detí sa vraciame do normálu, čo sa týka našich otváracích hodín. Opäť budeme poskytovať výpožičné časy bez obmedzení a prestávok, ktoré sme zaviedli kvôli covidovým opatreniam. To znamená, že pobočky už čitatelia môžu navštevovať ako boli zvyknutí a samozrejme aj cez víkend. Čo sa týka výstavy, tá bude verejnosti v LitParku dostupná do 31. augusta 2021, potom ňou potešíme čitateľov v Mestskej časti Košice Západ, pretože ju presťahujeme do pobočky Nezábudka, Poľovnícka 8, kde zotrvá do konca septembra 2021.

Vystava babik letak A5

Viera Ristvejová

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore