Tlačové správy

Spúšťame novú iniciatívu s cieľom zlepšiť prístup k MMR a HPV očkovaniu pre komunity ohrozené nedostatočným prístupom k službám

Odštartovala nová európska iniciatíva na zlepšenie spravodlivého prístupu k MMR a HPV očkovaniu pre komunity ohrozené nedostatočným prístupom k službám. RIVER-EU (Znižovanie nerovností v miere zaočkovanosti v európskom regióne – zapájanie komunít s nedostatočným prístupom k službám) je päťročný projekt financovaný z výskumného programu Horizont 2020 koordinovaný Univerzitným medicínskym centrom v Groningene, na ktorom bude participovať 14 renomovaných inštitúcií z desiatich krajín vrátane tímu z LF UPJŠ pod vedením prof. Pavla Jarčušku. V rámci projektu budeme zhromažďovať dôkazy o determinantoch zdravotníckeho systému vplývajúcich na vysokú a nízku zaočkovanosť v ôsmich špecifických kontextoch, ktoré využijeme na identifikáciu a/alebo vývoj intervencií zameraných na zmierňovanie bariér k očkovaniu v komunitách ohrozených nedostatočným prístupom k službám.

Popredné očkovacie kampane COVID-19 poukázali na organizáciu a poskytovanie očkovacích služieb v Európskej únii. Aj keď hromadné očkovanie proti COVID-19 čelí osobitným výzvam, mnohé z problémov, ako napríklad komunikácia, dostupnosť služieb a adekvátne školenie zdravotníckych pracovníkov, sú relevantné aj pre bežné očkovacie programy. Aj keď sa v médiách kladie veľký dôraz na váhavosť ľudí dať sa zaočkovať a individuálne rozhodovanie sa, existuje aj veľa systémových prvkov národných imunizačných programov, ktoré majú vplyv na zaočkovanosť. Platí to najmä pre etnické, náboženské a kultúrne menšiny, ktoré môžu čeliť väčším prekážkam, ako sú obmedzený prístup k zdravotníckym službám alebo informáciám o nich, digitálne vylúčenie, či vylúčenie z registrov obyvateľstva a kultúrne nevhodné správy o očkovaní.

Konzorcium projektu RIVER-EU bude pracovať na zlepšení prístupu k dvom očkovacím látkam – proti osýpkam (MMR) a ľudskému papilomavírusu (HPV) – v špecifických komunitách ohrozených nedostatočným prístupom k službám v: Grécku (utečenci a migranti), Holandsku (dospievajúci tureckého a marockého pôvodu), Poľsku (ukrajinskí ekonomickí migranti) a na Slovensku (marginalizované rómske komunity). V rámci projektu budeme zhromažďovať dôkazy o bariérach v zdravotníckom systéme vplývajúcich na nízku zaočkovanosť v piatich vyššie zmienených komunitách. Preskúmame ale aj facilitátory v troch komunitách vo: Veľkej Británii (bangladéšska komunita), Fínsku (somálska komunita) a Izraeli (arabská izraelská komunita), ktoré majú vysokú zaočkovanosť napriek tomu, že sú taktiež ohrozené nedostatočným prístupom k službám.

Na základe zhromaždených dôkazov “pretavíme” nadobudnuté poznatky o faktoroch podporujúcich vysokú zaočkovanosť v kontexte Veľkej Británie, Izraela a Fínska do dizajnu intervencií zameraných na bariéry v systéme zdravotníctva v piatich cieľových komunitách. RIVER-EU navrhne, implementuje a vyhodnotí intervencie na zlepšenie prístupu k očkovaniu pomocou spoločného tvorivého a kolaboratívneho prístupu. Získané skúsenosti budú koncentrované v súbore na dôkazoch založených usmernení a odporúčaní týkajúcich sa implementácie a budú diseminované medzi tvorcami zdravotných politík a odborníkmi v celej Európe s cieľom zlepšiť výkonnosť očkovacích programov a znížiť nerovnosti v oblasti očkovania.

„Náš výskum sa zameriava na zmeny v zdravotnej starostlivosti a na to, ako môžeme cielenými intervenciami zvýšiť zaočkovanosť,“ hovorí výskumníčka Univerzitného medicínskeho centra v Groningene a vedúca projektu Daniëlle Jansen. „Aby sme to dosiahli, musíme identifikovať a odstrániť bariéry v systéme zdravotnej starostlivosti. Prispôsobíme existujúce intervencie a vyvinieme nové, ktoré budú šité na mieru znevýhodneným komunitám. Napríklad špeciálne školenie profesionálov pri oslovovaní a presviedčaní určitých skupín alebo pri riešení prekážok spôsobených chudobou, iným jazykom, nižšou zdravotnou gramotnosťou alebo sociálnym vylúčením. “

„Napriek celkovo vysokej zaočkovanosti v Európe určité skupiny a komunity nedokážu benefitovať z príležitosti byť chránené pred chorobami, ktorým sa dá predísť očkovaním, a preto sú často neúmerne postihnuté infekciami. RIVER-EU vyvinie intervencie špeciálne určené na zabezpečenie toho, aby sa tieto nedostatočne chránené skupiny dostali k vakcínam, na ktoré majú nárok,“ hovorí zástupca vedúceho projektu Michael Edelstein, docent verejného zdravotníctva na univerzite Bar-Ilan.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore