Tlačové správy

„Žime a konajme tak, aby hranice ľudí nerozdeľovali, ale spájali“ – Alexander Dubček

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. podujatie o významnej osobnosti našich novodobých dejín – Alexandrovi Dubčekovi. Autorská beseda Jozefa Banáša Zastavte Dubčeka! sa uskutoční v dňoch 25. októbra 2021 o 17:00 hod. pre verejnosť  a v dopoludňajších hodinách 26. októbra 2021 pre študentov. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Alexander Dubček, politik, člen komunistickej strany a popredná osobnosť „Pražskej jari“ z roku 1968, pochádzal z rodiny, v ktorej rodičia verili ideálom socializmu. Časť svojej  mladosti prežil v Sovietskom zväze.

Román Zastavte Dubčeka!, s podtitulom Príbeh človeka, ktorý prekážal mocným,  vydal Ikar Bratislava v roku 2009. Autor podáva nielen ucelený obraz o spoločensko-politickej situácii v rokoch, keď sa myšlienky socializmu ujímali i reformovali, ale spájaním zaujímavých faktov zo súkromného života Dubčekovcov vytvára aj pôsobivý ľudský portrét najznámejšieho česko-slovenského politika moderných dejín.

Príbeh románu Zastavte Dubčeka! sa začína v roku 1917 stretnutím Dubčekovho otca so Štefánikom v Chicagu. Román o najznámejšom Slovákovi na svete napísal Banáš údajne preto, aby sme nezabudli. „Som dojatý, snažím sa svojimi knihami zviditeľňovať Slovensko a jeho významné osobnosti. Nie vždy vysielame do sveta tie správne signály, o to viac sa teším, že som k šíreniu dobrého mena mojej vlasti aj takto prispel,“ povedal v jednom rozhovore Banáš.

„Beletristicky pútavo opísaný životný príbeh Alexandra Dubčeka a jeho rodiny sa stretol s kladným ohlasom verejnosti aj v našej knižnici“, povedala Anna Kešeláková, pracovníčka knižnice a dodala: „V tomto roku sme pre verejnosť pripravili o tejto osobnosti niekoľko podujatí, vrátane výstavy.“

Kniha vás pohltí už po prečítaní prvých kapitol a celú zvládne bez väčších problémov aj menej náročný čitateľ. Pozývame Vás 25. októbra 2021 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3 na autorskú besedu spisovateľa Jozefa Banáša, autora knihy Zastavte Dubčeka! s podtitulom Príbeh človeka, ktorý prekážal mocným. Uskutoční sa v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV., ktorý z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail: kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj:

http://jozefbanas.sk/index.php/knihy

www.tasr.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore