Tlačové správy

Jedinečný Vianočný live stream v podaní košických filharmonikov

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) pripravila pre milovníkov krásnej hudby Vianočný koncert vo forme live streamu. Nakoľko sú aktuálne časy poznačené pandémiou a ŠfK dbá najmä na bezpečnosť, podujatie sa uskutoční naživo v online priestore. Pre košických filharmonikov bude živé vysielanie premiérou, hoci už majú bohaté skúsenosť s koncertmi streamovanými zo záznamu. Tentoraz záznam neostane v archíve a dostupný bude len 24 hodín. V upravenom vianočnom programe sa taktovky ujal hlavný hosťujúci dirigent Zbyněk Müller a v úlohe sólistov sa po prvýkrát vedľa seba predstavia koncertní majstri – Maroš Potokár a Mátyás Mézes. Vianočný live stream koncert sa zdarma uskutoční vo štvrtok 16. decembra 2021 o 19:00 hod. na Facebooku a YouTube kanáli Štátnej filharmónie Košice. 

Atmosféra živého koncertu

„Po minuloročných skúsenostiach s online streamovanými koncertmi by sme sa chceli posunúť ďalej a priniesť ešte väčšiu autenticitu živého podujatia. Hoci to je z organizačno-technického, ako aj umeleckého hľadiska náročnejšie, verím, že výsledkom môže byť jedinečný zážitok,“ pozýva riaditeľla ŠfK Lucia Potokárová.

Nakoľko sa tri pôvodne plánované Vianočné podujatia pre živé publikum nebudú môcť uskutočniť, program online Vianočného koncertu bol poupravený pre živé vysielanie. Poslucháči sa môžu tešiť na Koncert pre dvoje huslí a mol, ktorý je ôsmym dielom cyklu L’estro armonico barokového majstra Antonia Vivaldiho. Sólových partov sa zhostia koncertní majstri ŠfK – Maroš Potokár a Mátyás Mézes. V druhej časti odznie Dvořákova Symfónia č. 6 D dur. Skladba vznikla v priebehu iba niekoľkých týždňov v roku 1880 a prináša pôsobivú a radostnú hudbu. Obsahuje inšpirácie českou ľudovou hudbou, vyznačuje sa spevnou melodikou, výrazovou pestrosťou, rytmickou živelnosťou a pestrofarebným zvukom. Symfónia býva niekedy označovaná aj prívlastkom česká alebo vianočná pre osobitú lyriku pomalej časti. Diváci si aj tentoraz vychutnajú obľúbené sprievodné slovo lektora dramaturgie Petra Katinu, ktorý dokáže pútavo priblížiť príbehy klasickej hudby.

V podobnom duchu ŠfK pripravuje aj novoročný koncert s Adrianou Kučerovou, Pavlom Bršlíkom a šéfdirigentom Robertom Jindrom.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Foto: Jaroslav Ľaš

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore