Tlačové správy

Ne/po/slušná Linda obohatí repertoár Bábkového divadla v Košiciach

Druhá polovica sezóny 2021/2022 je v Bábkovom divadle v Košiciach (kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja) v znamení prírastku nových titulov. Prednedávnom, 25. februára 2022, mala premiéru inscenácia Indiánsky sen autorskej dvojice Zarina Hozdić – Michal Slovenský. Už 18. marca 2022 uvedie BDK premiéru najnovšieho diela s názvom Ne/po/slušná Linda, ktorého autorkou je známa slovenská režisérka, autorka a dramaturgička Adriana Totiková. Stojí za niekoľkými úspešnými televíznymi seriálmi ako Rodinné prípady, Zámena manželiek či Oteckovia. Režisérsky sa predstavila v mnohých slovenských divadlách, spomeňme Štátne divadlo Košice, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Aréna v Bratislave, ale aj Slovenské národné divadlo. Ne/po/slušná Linda je jej prvou inscenáciou v Bábkovom divadle v Košiciach.

Hlavnou hrdinkou príbehu je malé dievčatko Linda. Je možno až príliš živé, neposedné, neposlušné a rodičia si s ňou nevedia dať rady. Raz pri večeri odmieta jesť, odvráva a dohováranie nezaberá. Rodičia ju pošlú spať bez večere. Práve tu, v jej detskej izbe, sa začne príbeh premeny neposlušného dievčatka na malú slečnu, ktorá vie poďakovať, pozdraviť, poprosiť. V sne sa Linda vydá na dobrodružnú púť, počas ktorej sa stretne s rôznymi postavami. Prostredníctvom vzájomnej interakcie sa naučí ako správne používať magických „päť pé“. Päť kúzelných slovíčok, ktoré nás robia slušnými, civilizovanými ľuďmi s dobrými spôsobmi. Naučí sa pozdraviť, poprosiť, poďakovať, ponúknuť a požiadať o prepáčenie.

Motív putovania malého dievčatka zázračnými krajinami, počas ktorého zažije mnoho dobrodružstiev, patrí k divácky veľmi obľúbeným. Najznámejšími dielami tohto žánru sú Alenka v ríši divov alebo Čarodejník z krajiny Oz, populárne samozrejme aj na Slovensku.

Príbeh malej Lindy bude vyššie spomínaným slávnym titulom v niečom podobný, aj keď je napísaný ako dramatický text. Inscenácia v sebe nesie výrazný výchovný rozmer, kde sa deti na konkrétnych príkladoch oboznámia s „čarovnými slovíčkami“ a ich dôležitosťou v medziľudských vzťahoc

Režisérka a autorka Adriana Totiková si so sebou do Košíc pozvala osvedčený inscenačný tím, s ktorým roky spolupracuje. Dramaturgom a autorom textov piesní je Michal Baláž, scénografkou Zuzana Malcová. Hudbu mal na starosti Martin Husovský a pohybovú spoluprácu Elena Spaskov. Asistentom réžie je Peter Creek Orgován. V inscenácii Ne/po/slušná Linda sa predstaví Beáta Dubielová, Jana Štafurová a Lukáš Takáč. Premiéra sa uskutoční v stredu 23. marca 2022 o 19:00 v sále na Alžbetinej 38 v Košiciach. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 3 rokov. Vstupenky sú k dispozícii v pokladni BDK na Vrátnej 58 a na webovom portáli www.predpredaj.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore