Tlačové správy

Do košického divadla prichádza Oidipus

Repertoár Činohry Štátneho divadla Košice ozvláštni už o niekoľko dní nová inscenácia ústredného mýtu antickej aj našej civilizácie, Sofoklov Oidipus. Ešte pred májovou premiérou sa s ňou, ako aj so zákulisím jej príprav budú môcť diváci zoznámiť 8. apríla 2022 na verejnej generálke v Historickej budove ŠDKE. 

V Tébach zúri mor a ľudia sú zúfalí. Prirodzenosť im velí nájsť vinníka katastrofy. Kto za to všetko môže? Kto zavinil mor? Kto nesie zodpovednosť? A tak sa začína pátranie a hon na neznámeho vinníka. Na čelo vyšetrovania sa postaví sám vládca Téb – Oidipus. „Inscenácia otvára nový pohľad na jeden z najznámejších príbehov v svetovej literatúre. Nechce potvrdzovať staré mýty, ani vytvárať nové. Univerzálny príbeh o obetnom baránkovi predsa presakuje do každej doby. V modernej vizualite zaznievajú popri silných hereckých výkonoch aj spevy antického chóru v podaní operného zboru,“ naznačujú tvorcovia novej inscenácie, v ktorej sa opäť spojili činohra a opera.

Sofoklov text pre košickú inscenáciu upravil riaditeľ činohry Anton Korenči, ktorý je zároveň aj režisérom nového činoherného titulu. „V 2500 rokov starom texte sme našli správu o stave súčasnosti, ktorá nás šokovala,“ hovorí A. Korenči.

Dramaturgom predstavenia je Peter Himič. Scénu navrhol Ondrej Zachar a kostýmy Silvia Korenči Zubajová, riaditeľka útvaru scénickej a kostýmovej výpravy ŠDKE. Maskami do predstavenia prispel Juraj Steiner. Originálna hudba je dielom Jozefa Vlka a o pohybovú stránku inscenácie sa postarala Stanislava Vlčeková.

V titulnej postave Oidipa sa predstaví Matej Marušin. V ďalších postavách diváci uvidia Róberta Šudíka ako Kňaza, Jakuba Kuku ako Kreóna, Tomáša Dira ako Teiresiasa, Henrietu Kecerovú ako Jokastu, Petra Cibulu ako Korinťana, Petra Čižmára ako Láiovho sluhu a Andreja Palka ako Dvorana. V zbore tébskych občanov budú okrem hercov Martina Stolára, Beáty Drotárovej, Kataríny Horňákovej, Lívie Michalčík Dujavovej, Juraja Zetyáka, Adriany Ballovej a Františka Baloga aj členovia zboru Opery ŠDKE.

Vstupenky na verejnú generálku sú dostupné v dennej pokladni ŠDKE alebo online na: https://www.navstevnik.sk/vyber-vstupeniek?eventId=1035701.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore