Aktuality

Investigatívny inštitút Pala Rýpala vyhlasuje novinársku súťaž

Regionálni novinári a ľudskoprávni aktivisti sa môžu uchádzať o cenu pomenovanú po investigatívnom novinárovi, ktorý zmizol bez stopy v apríli 2008. Víťazi získajú aj zaujímavé finančné ohodnotenie.

Investigatívny inštitút Pala Rýpala vznikol v roku 2021 s cieľom pripomenúť jeho odkaz, podporovať kvalitnú žurnalistiku a tiež monitorovať dodržiavania ľudských a občianskych práv. Medzi zakladajúcimi členmi sú sestra nezvestného investigatívneho novinára Iveta Uhliariková, rod. Rýpalová, režisér Peter Nôta a právnik a pedagóg Peter Bednár. Cenu Pala Rýpala inštitút odovzdá v o viacerých kategóriách – písaná žurnalistika, audiovizuálna žurnalistika, fotožurnalistika, za ochranu ľudských a občianskych práv, za dodržiavanie Etického kódexu a za transparentnosť (pre zamestnancov verejnej, štátnej správy, starostov a podobne). Udelí aj špeciálne ceny.

„Našim hlavným cieľom je pripomínať myšlienky a hodnotové orientácie, ktoré Palo Rýpal presadzoval celý život. Chceme teda oceniť kvalitných novinárov, ale aj ľudí, ktorí preukázali výnimočnú občiansku odvahu alebo sa svojou prácou zasadzujú o dodržiavanie ľudských práv,“  vraví Peter Bednár, ktorý je zodpovedný za súťaž s názvom Cena Pala Rýpala.

Inštitút sa rozhodol vyzdvihnúť redaktorov regionálnych médií, ktorí takisto robia výnimočnú a dôležitú žurnalistiku.

Napriek tomu, že tieto médiá sú ľuďom najbližšie, máme pocit, že nie sú dostatočne spoločensky ohodnotené. Pozornosť sa viac venuje najmä celoplošným médiám a na regionálne sa tak trochu zabúda. Chceli by sme to zmeniť,“ dodáva Peter Bednár.

Výnimočné články, rozhlasové a televízne reportáže, ale aj návrhy na ocenenie odvážnych aktivistov, či ľudí v štátnej správe alebo samospráve môže ktokoľvek zasielať na adresu: Investigatívny inštitút Pala Rýpala, Zuzany Chalupovej 12, 851 07 Bratislava do 31. augusta 2022, respektíve na e-mailovú adresu: bednar@palorypal.institute. Je potrebné napísať, v ktorom médiu bol príspevok navrhnutý na cenu uverejnený a pridať odkaz alebo reportáž či rozhovor vo formáte MS Word, MP3 alebo MP4. Pokiaľ ide o nominácie na ostatné ceny, je potrebné napísať meno osoby, jej doterajšie zásluhy a vysvetliť dôvod, prečo by mala cenu získať. V každej kategórii budú odovzdané 3 ceny, pričom víťaz získa 500 eur, ocenený na druhej priečke 300 eur a bronzový 150 eur.

„Som vďačná, že sú stále medzi nami ľudia, ktorí na môjho brata nezabúdajú a že jeho meno nevymizne z povedomia aj vďaka takejto súťaži. Palo bol odvážny, poukazoval na neprávosti, bojoval proti mafii a podvodníkom. Aj preto si naozaj vážim , že môžem byť pri tom, ako Inštitút ocení ľudí, ktorí idú v podobných šľapajach ako môj brat,“ uzavrela Iveta Uhliariková rod. Rýpalová.

Investigatívny novinár Paľo Rýpal začínal v Žilinskom Večerníku, neskôr pokračoval v Televízii Sever a v ďalších printových a televíznych médiách. Bol vždy nápomocný, priateľský a dobrosrdečný. V práci riešil tie najťažšie mafiánske kauzy, podvody a vraždy, bol napríklad medzi prvými, ktorí spojili vraždu poľského milionára Grzegorza Szymaneka s Mikulášom Černákom. Zmizol bez stopy 22. apríla 2008.

CENA PALA RÝPALA bude vyhlásená v týchto kategóriách:

  1. Písaná žurnalistika
  2. Audiovizuálna žurnalistika
  3. Fotožurnalistika
  4. Cena za obhajobu a ochranu ľudských a občianskych práv (pre ľudskoprávnych aktivistov atď.)
  5. Cena za transparentnosť (pre zamestnancov verejnej, štátnej správy, starostov atď.)
  6. Ocenenie za dodržiavanie etického kódexu novinára
  7. Špeciálne ceny

Cena spoločnosti Lotos (Spolok lokálnych a regionálnych televízií Slovenska)

Cena Slovenského syndikátu novinárov

Cena Investigatívneho inštitútu Pala Rýpala

Cena European Human Rights Society

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore