Tlačové správy

Desiaty ročník festivalu Virvar prinesie to najlepšie z repertoára bábkarov

Bábkové divadlo v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja a Občianske združenie pri Bábkovom divadle v Košiciach  pripravili jubilejný desiaty ročník obľúbeného podujatia Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny. Festival sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vždy začiatkom júna, tentoraz budú jeho brány otvorené v termíne 2. – 5. jún 2022 (štvrtok – nedeľa). Virvarom štartuje v Košickom kraji letná sezóna festivalov a rôznych kultúrnych a umeleckých podujatí, ktoré metropola východu pravidelne hostí.

„Keďže ide o jubilejný desiaty ročník, na festivale privítame všetky slovenské profesionálne bábkové divadlá, aby predstavili novinky zo svojho repertoára. Diváci sa môžu tešiť na bábkové divadlá z Bratislavy, Trnavy, Nitry, Žiliny i Banskej Bystrice. Keďže po vypuknutí vojny na Ukrajine sa Košický kraj stal útočiskom pre tisíce Ukrajincov, na festivale Virvar dáme priestor aj ukrajinskému divadlu z Užhorodu. Aby si ukrajinské mamičky s deťmi vychutnali bábkové divadlo pre najmenších v rodnom jazyku do sýtosti,“ pozýva na podujatie riaditeľ divadla Pavol Hrehorčák.

Na Virvar prijali pozvanie aj umelecké súbory z Poľska, Maďarska, Litvy i ďalekého Izraela. Celkovo sa na Virvare predstaví 12 divadiel zo šiestich krajín. „Po dvoch rokoch obmedzení súvisiacich s pandémiou sa brány Virvaru opäť otvárajú dokorán pre všetkých návštevníkov tak, ako sme na to boli zvyknutí v minulosti. Kým ešte vlani sa kvôli opatreniam niektoré divadlá zo zahraničia nemohli festivalu zúčastniť, tento rok ich o to srdečnejšie privítame na našom najväčšom festivale bábkového umenia. Vďaka bábkohercom sú prvé júnové dni v našom kraji vždy o čosi veselšie. Úsmev aj tento rok nepochybne vyčarí aj prehliadka tvorby a remeselných zručností našich klientov zo župných zariadení sociálnych služieb, ktorý sa stali už pevnou súčasťou festivalu. Bohatý program sľubuje, že sa máme na čo tešiť,“ dodal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Z Poľska vystúpi na festivale súbor Bialystocki Teatr Lalek, ktorý uvedie klasickú rozprávku O rybárovi a rybke z pera A. S. Puškina. Z Tel Avivu dorazí The Key Theatre a odohrá bábkovú inscenáciu bez slov s názvom Nedráždite medveďa. Festival je rámcovaný vystúpeniami domáceho Bábkového divadla v Košiciach, ktoré otvorí podujatie 2. júna predstavením Ne/po/slušná Linda od autorky a režisérky Adriany Totikovej. Brány festivalu sa symbolicky uzatvoria v nedeľu 5. júna po predstavení Statočný cínový vojačik, ktoré je horúcou novinkou.

Okrem divadiel si návštevníci môžu vychutnať množstvo iných atrakcií – klaunov, kúzelníkov, žonglérov, ale i flašinetárov. Mladší brat Virvaru – festival flašinetárov – si práve teraz pripomenie päť rokov od založenia. Patrón festivalu flašinetárov, košický nadšenec Tomáš Plaszky, opäť pozval na Virvar hudobníkov z niekoľkých európskych krajín. Flašinetárov si diváci užijú v historickom centre mesta – pri Štátnom divadle Košice, na Dominikánskom námestí alebo pri Urbanovej veži. Predstaví sa tiež klaun a žonglér Tomáš Truchan a traja bratia žongléri z Cirkusu Mavakanza. Súčasťou podujatia bude aj obľúbený Virvarland, Burza kníh, workshopy a novinkou sú remeselné trhy, ktoré usporiada divadlo v spolupráci s MČ Košice-Staré Mesto na Dominikánskom námestí.

Už tradične je festival Virvar pre všetkých návštevníkov zadarmo. Kompletný program festivalu je možné nájsť na webovej stránke divadla www.bdke.sk, v infocentrách mesta Košice a v partnerských kultúrnych inštitúciách. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

konecnybdke@gmail.com

www.bdke.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore