Tlačové správy

BosakExhibition22 v Prešove

Pri príležitosti 115. výročia podpisu 5,- 10,- a 20,- USD európsko-amerického filantropa a bankára Michala Bosaka, 100. výročia prezentácie projektu Bosakovej banky (Bosakovho domu) v Prešove a 20. výročia založenia MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov pripravila MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov, vernisáž výstavy v Prešove s názvom Michal Bosak – európsko-americký filantrop a bankár z EuroCentralRegion-u.

Vernisáž sa uskutoční v pondelok 6. júna 2022 na Hlavnej ulici, južný vstup Južného parku v „Bosakovom meste“ v Prešove v čase o 10.00 hod. pod záštitou Ing. Rudolfa J.M. Bosaka, prezidenta MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov.

V rokoch 1923 -1924 dal Michal Bosak vybudovať „najkrajšiu“ secesnú budovu Americko-slovenskej banky – Bosakov dom – v strednej Európe, kde mal na poschodí aj svoj byt a plánoval dožiť svoj veľmi zaujímavý život v tomto srdci Šariša. No politické okolnosti do vyhnali späť do USA. V Prešove dal opraviť rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša v hodnote 110-tisíc korún. Na malý organ v tomto kostole prispel sumou 45-tisíc korún a založil zbierku na veľký organ. U neho v Bosakovom dome sa stretávala hrať karty vtedajšia „smotánka“ Prešova a vtedy jednoznačne určoval smerovanie a rozvoj Prešova po I. svetovej vojne. Pred niekoľkými rokmi konečne dostal in memoriam Cenu Mesta Prešov. No najväčší a zatiaľ Slovenskom nedocenený počin uskutočnil v svojej rodnej obci v Okrúhlom. Tam na ruinách krčmy dal v júni v roku 1925 na svoje náklady postaviť Prvú novostavbu Štátnej ľudovej školy po I. svetovej vojne na území strednej Európy. V roku 2025 uplynie 100 rokov od jej otvorenie. K tomu smerujú dva veľké medzinárodné projekty „International Bosak Years 2022-2023“ a „International Bosak Years 2024-2025“. MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov má ambíciu aj za spolupráce najmä okolitých susediacich štátov zabezpečiť, aby sa budova Prvej novostavby Štátnej ľudovej školy po I. svetovej vojne na území strednej Európy – Bosakova škola, ktorá je v súčasnosti v hanebne zatekajúcom a rozpadávajúcom stave zachránila, náležite zrekonštruovala a premenila sa na moderné medzinárodné vzdelávacie centrum hodné 21.storočia a hodné mena významného európsko-amerického filantropa a bankára Michala Bosaka.

MICHAEL BOSAK SOCIETY, New York, Praha, Prešov urobí pre to maximum a má tiež ambíciu nakoniec tuto budovu zapísať do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, nie po architektonickej stránke, ale z hľadiska jej duševného odkazu pre súčasné generácie a to: VZDELANIE MÁ V KAŽDOM OBDOBÍ HISTÓRIE NAJVÄČŠIU HODNOTU PRE ČLOVEKA, len si to nie všetci uvedomujeme.

Výstava už bola prezentovaná v New Yorku, Washingtone, Londýne, Dubline, Varšave, Prahe … Bude k dispozícii pre verejnosť ZDARMA denne od 6.júna 2022 (pondelok) do 11.júna 2022 (sobota) v čase 10.00 – 15.00 hod. na Hlavnej ulici, južný vstup Južného parku v Prešove. K dispozícii bude stále o 10.00 hod., 11.00 hod., 13.00 hod. a 14.00 hod. profesionálne odborné sprevádzanie návštevníkov osobne Ing. Rudolfom J.M. Bosakom, prezidentom MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha,Prešov.

Akcia je v rámci veľkého medzinárodného projektu „INTERNATIONAL BOSAK YEARS 2022-2023 (IBY22)“ a podprojektu „BosakSarisWakeUp22 (Prebudenie Šariša22)“, ktorý úspešne začal 25. mája 2022 v kronerovsko-oskarovom meste v Sabinove. Výstava je určená nielen rezidentom a návštevníkom mesta Prešov počas Dní Mesta Prešov, ale najmä žiakom základných a študentom stredných škôl s ich učiteľmi. MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov v rámci IBY22 vyhlásila už XII. ročník slovensko-českej súťaže pre stredné školy v riešení ekonomických projektov – Start-Up-ov s názvom „BOSAKOVA CENA 2022“, VI.ročník slovensko-českej súťaže pre žiakov základných a študentov stredných škôl v písaní esejí o svojich školách s názvom „BOSAKOVA ŠKOLA 2022“ a napokon III.ročník medzinárodnej slovensko-česko-poľsko-nemecko-rakúsko-maďarsko-ukrajinskej súťaže pre deti vo veku od 5 do 15 rokov s názvom „PEROKRESBA BOSAKOVEJ ŠKOLY 2022“. Pre všetkých víťazov sú pripravované zahraničné pobyty. Žiaci, študenti a učitelia pri návšteve výstavy získajú podrobnejšie informácie „čo je treba robiť“, aby boli úspešnejší. MICHAEL BOSAK SOCIETY New York, Praha, Prešov navrhuje podobný, zo Sabinova osvedčený, harmonogram:

6., 7. a 8. jún 2022 – pondelok, utorok a streda – by mohli postupne prichádzať najmä žiaci – druhý stupeň, 6. – 9.ročník – a učitelia základných škôl Prešova

9. a 10. jún 2022 – štvrtok a piatok – by mohli postupne prichádzať najmä študenti a učitelia stredných škôl Prešova

VŠETCI STE SRDEČNE POZVANÍ A NA STRETNUTIE S VAMI SA TEŠÍ

Ing. Rudolf J.M. Bosak
prezident

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore