Tlačové správy

Veľkolepý záver sezóny v ŠFK s Wagnerovým Lohengrinom

Záverečný koncert 53. koncertnej sezóny Štátnej filharmónie Košice bude patriť Wagnerovej opere Lohengrin pod vedením Roberta Jindru. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 23. júna 2022 o 19:00 v Dome umenia. Šéfdirigent ŠFK naň pozýva slovami: „Myslím si, že prísť na Lohengrina je v našom prostredí veľmi výnimočná záležitosť. Návštevníkom sa potom možno už dlhé roky nepodarí zhliadnuť a vypočuť takýto jedinečný koncert s Wagnerovou hudbou a práve s Lohengrinom, ktorý je divácky trhák. Napríklad, v Nemecku sa na Lohengrina veľmi ťažko zháňajú lístky. Preto ho v Košiciach skrátka musíte zažiť!“

Výber z Wagnerovej opery Lohengrin odznie v Košiciach v interpretácii orchestra Štátnej filharmónie Košice. Viac približuje šéfdirigent Jindra: „Lohengrin je podľa môjho názoru jedno z najkrajších operných diel vôbec. Táto opera nesie všetky prvky budúcej cesty, na ktorú sa Wagner vydal, a to cestu hudobnej drámy. Nie je to len sprievodná hudba, ale veľká symfónia, veľmi úzko spätá s textom, zároveň z môjho pohľadu divácky najpríťažlivejšia, najmelodickejšia. Má v sebe atribúty života na Zemi i toho mimozemského, mystického života. Wagner to geniálne vystihol v dlhých krásnych plochách, kde znie farebná a pôsobivá hudba. Dielo je z môjho pohľadu nielen veľkou výzvou pre hudobníkov, je najmä divácky veľmi obľúbené.“

Hviezdne obsadenie

Príbeh o láske ale i svätom gráli „rozpovie“ štvorica operných sólistov. Podľa slov Roberta Jindru sa Štátnej filharmónii Košice podarilo zostaviť hviezdny spevácky tím, ktorý tvoria Aleš Briscein ako Lohengrin, Jolana Fogašová ako Elsa von Brabant (záskok za indisponovanú Máriu Porubčinovú), Maida Hundeling ako Ortrud a Károly Szemerédy ako Friedrich von Telramund.

Jolana Fogašová získala za rolu Elsy von Brabant Cenu Literárneho Fondu aj Cenu kritiky. Spievala ju na prestížnych produkciách v Grécku, Litve, Lotyšsku a v Bratislave. Maida Hundeling aktuálne debutovala s rolou Ortrud, ktorá je pre svoju dramatickosť považovaná za jednu z najťažších rolí vôbec, v londýnskej Covent Garden. Hlavnú postavu Lohengrina stvárnil Aleš Briscein s veľkým úspechom v pražskom Národnom divadle, v Ostrave, ale aj na Tirolskom festivale v Erle či ako záskok v Bavorskej štátnej opere v Mníchove. Basbarytonista Károly Szemerédy má tiež bohaté skúsenosti s „wagnerovskými“ a „straussovskými“ rolami v produkciách Maďarskej štátnej opery, Grand Théâtre de Genève či v Teatro Real v Madride. Všetci menovaní sólisti sú medzinárodne etablovaní a je veľkou udalosťou vidieť ich na pódiu v košickom Dome umenia.

Príbeh

Ako inšpiračné zdroje pri písaní opery Lohengrin využil nemecký skladateľ Richard Wagner starobylé hrdinské eposy, ľudové rozprávania a stredovekú legendu o svätom gráli. Je to Wagnerova vrcholná opera, má tri dejstvá a odohráva sa v polovici 10. storočia. Prvýkrát sa Wagner s legendou o Lohengrinovi stretol v roku 1841, ale pracovať na opere začal až o päť rokov neskôr. Povesť o bájnom rytierovi prichádzajúcom do sveta ľudí a očakávajúcom pochopenie, porozumenie a dôveru, má svoj pôvod v starogermánskych prameňoch a ich básnickom spracovaní. Wagner ju v librete spojil so ságou o svätom gráli. Dej opery rozpráva príbeh Elsy z Brabantu, ktorá je krivo obvinená z vraždy svojho brata a má obhájiť svoju nevinu. Žiaden z rytierov sa však nechce postaviť udatnému žalobcovi Friedrichovi von Telramundovi v boji. Elsa padá na kolená a prosí o pomoc Boha. Zázrakom sa zjaví rytier Lohengrin v lodi ťahanej labuťou a po vyhranom boji sa stane Elsiným manželom. Elsa sa ale nikdy nesmie pýtať na jeho totožnosť.

Úspech

Vzápätí po premiére vo Weimare v roku 1850 pod taktovkou Franza Liszta získalo dielo takmer kultový status. Počas skladateľovho života bol Lohengrin Wagnerovou najčastejšie uvádzanou operou. Kritici ho označovali za „najobľúbenejšie dielo vo svetovom opernom repertoári“ a stal sa skvelým príkladom Wagnerových schopností nadchnúť poslucháča majstrovským využitím zvukových možností orchestra. Lohengrin azda v najväčšom meradle predstavil umenie Richarda Wagnera medzinárodnému publiku. Bola to skladateľova prvá opera uvedená na viacerých prestížnych scénach, vrátane Metropolitnej opery v New Yorku.

Hudba

Wagnerova hudba dostáva v Lohengrinovi priam heroické črty, zdôrazňuje rytiersku udatnosť, ktorú strieda spevná lyrika. Predohra je postavená na jedinom hudobnom motíve odvodeného z Lohengrinovho rozprávania o gráli. Najskôr zaznejú jemné, mystické akordy postupujúce stále vyššie, až sa trblietajú v doslova nebeskom lesku. Hlavný motív sa stále rozširuje, až dospieva do slávnostného a mohutného výrazu plného nadľudskej sily. Napriek veľkej výzve, ktorú predstavoval pre poslucháčov zvyknutých na konvencie tradičnej európskej hudby, Lohengrin dokázal osloviť publikum bohatou partitúrou striedajúcou úchvatné pasáže so strhujúcimi bojovými výjavmi v úžasnej zmesi farieb a nálad i romantickým príbehom.

Záverečný koncert patrí do abonentného A cyklu a uskutoční sa vo štvrtok 23. júna o 19:00 v Dome umenia.

Vstupenky na koncerty Štátnej filharmónie Košice sú v predaji cez portál www.navstevnik.sk, vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania.

_________________________________

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore