Tlačové správy

Koncert v Galérii umelcov Spiša: Československé komorné duo

  • Produkcia/ kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Termín podujatia: 21. 9. 2022, streda o 19.00
  • Kurátor projektu, kontakt: Peter Machajdík, 0910 476 544

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvedie v stredu, 21. 9. o 19.00 koncert Československého komorného dua v zložení huslistu Pavla Burdycha (ČR) a klaviristky Zuzany Berešovej (SR). Duo zameriava svoju interpretačnú činnosť na tvorbu slovenských a českých skladateľov 19. – 21. storočia, svoje majstrovstvo predstavilo publiku v Európe, Ázii, Amerike a Afrike.

Koncert je súčasťou 2. ročníka projektu X-ART, ktorého cieľom je prezentovať experimentálnu hudbu v prepojení na umelecké médiá ako hudba, tanec, výtvarné umenie a performancia, v koncepcii renomovaného hudobníka a skladateľa Petra Machajdíka. V roku 2022 galéria prezentuje šesť výnimočných produkcií hudobných telies a interpretov ako Duo Accosphere, Xénia Jarová, B.eye, či Československé komorné duo. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

PROFIL HUDOBNÉHO TELESA

Československé komorné duo patrí medzi k najlepším súborom komornej hudby v Česku a na Slovensku, ktoré vzniklo v roku 2004 z iniciatívy českého huslistu Pavla Burdycha a slovenskej pianistky Zuzany Berešovej. Svoju interpretačnú činnosť zameriava a na tvorbu slovenských a českých skladateľov 19. – 21. storočia. Publikom a kritikmi je oceňované za vysokú profesionalitu, perfektnú súhru a tvorivosť. V roku 2016 nahrali dva kompaktné disky, prvý s hudbou Ladislava Kupkoviča a druhý s koncertnými valčíkmi Bélu Kélera. V roku 2017 prezentovali tvorbu českých skladateľov Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu a Leoša Janáčka na koncertnom turné v Číne. V roku 2018 umelci naštudovali na objednávku festivalu Forfest Czech Republic program „Slovenské a české skladateľky v Československu“ zo skladieb Vítězslavy Kaprálovej, Ivany Loudovej, Sylvie Bodorovej, Iris Szeghy a Viery Janárčekovej. V roku 2019 natočilo vo svetovej premiére na kompaktný disk Fantáziu a Burlesku, op. 7 Eugena Suchoňa, v autorskej verzii pre husle a klavír.

Pavel Burdych sa narodil v roku 1978 v Náchode. Študoval husle na Konzervatóriu v Pardubiciach. V roku 2005 absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, kde študoval hru na husle pod vedením prof. Bohumila Smejkala a doktorandské štúdium absolvoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci. V rokoch 1999 – 2010 bol členom Komornej filharmónie Pardubice. V roku 2004 založil s pianistkou Zuzanou Berešovou Československé komorné duo. Je spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom Spoločnosti Bélu Kélera, ktorá má za cieľ oživenie tvorby rodáka z Bardejova Bélu Kélera. Venuje sa tiež súkromnej výuke hry na husle.

Zuzana Berešová sa narodila v roku 1980 v Pavlovciach nad Uhom. Študovala na konzervatóriu v Košiciach, klavírnu hru na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Doktorandské štúdium obhájila v roku 2016 na Univerzite Palackého v Olomouci. Je umeleckou riaditeľkou Spoločnosti Bélu Kélera.

 Na stiahnutie program, plagát, TS:

http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/x-art-koncert-v-galerii-ceskoslovenske-komorne-duo

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. V tomto roku si pripomína 35. výročie založenia. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –

Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore