Konferencia pod názvom „Cestovný ruch novej generácie: Udržateľnosť ako konkurenčná výhoda“ priniesla priestor na diskusiu odborníkov v rámci tém, ktoré ponúkli študentom pohľad do budúcnosti aj skrz výzvy, ktoré sa v otázke cestovného ruchu vynárajú.
Konferenciu zameranú na cestovný ruch zorganizovali (26. 3.) na pôde Prešovskej univerzity. V rámci nej predostreli viacero tém, ktoré sa fokusovali na tému udržateľnosti. Ako skonštatoval prorektor pre stratégiu a marketing PU prof. Ing. Peter Adamišin, PhD.: „Chceli sme priniesť tému, dôležitú a pálčivú, aj na univerzitu, ktorá sa hrdí tým, že je zelená.“ Pripomenul, že konferencia prebieha práve v budove VŠA, ktorá aktuálne prechádza procesom rozsiahlej rekonštrukcie, a to aj za účelom posunúť sa v otázke životného prostredia.
Program tvorili odborné prednášky a dve panelové diskusie, ktoré sa zamerali na témy spojené s udržateľnosťou v HoReCa sektore. „Cieľom konferencie je riešiť reálne výzvy a príležitosti udržateľnosti v cestovnom ruchu a v gastronómii. Konferencia chce s ohľadom na udržateľnosť cestovného ruchu priniesť nielen poznatky, ale aj poskytnúť zážitky či priniesť nové nápady, ktoré by bolo možné aplikovať do praxe,“ vysvetlila moderátorka a organizátorka konferencie Alexandra Madrová, zakladateľka organizácie Planet Lover
Slovakia Travel a GSTC: Nový štandard pre slovenský turizmus? bol názov témy, o ktorej bližšie porozprávala Iveta Szeghyová (Slovakia Travel). Priblížila, aký vplyv bude mať členstvo Slovakia Travel v Global Sustainable Tourism Council (GSTC) na slovenské destinácie a podniky. „Turisti vyhľadávajú nielen miesta „must see“, ale aj nové destinácie, a to my na Slovensku sme. Je to naša príležitosť, príležitosť Slovenska ukázať sa svetu, ide o podporu rozvoja regiónov naprieč Slovenskom,“ uviedla Szeghyová s tým, že byť členom GSTC, ktoré je vnímané ako autorita v cestovom ruchu, je pre Slovensko krokom vpred.
Prešovská univerzita vníma potrebu posúvať sa v problematike udržateľnosti. Medzi študentmi napríklad prebehol v minulosti výskum, ktorý zisťoval ich vnímanie potreby „ozelenenia“, postoj k udržateľným princípom i pohľad na tradičné verzus inovatívne prístupy v otázke zdravého životného prostredia. Dôkazom aktívneho prístupu zo strany univerzity je aj zaradenie nových študijných programov do ponuky vzdelávania Fakulty manažmentu, ekonomiky a obchodu PU. Ide o študijné programy Zelená ekonomika a podnikanie (bakalárske štúdium) a Ekonomika a manažment v udržateľnom inovatívnom priemysle (inžinierske štúdium).
Prednáškou v rámci konferencia sa stala aj téma Certifikácia udržateľnosti v hoteloch: Prečo ju na Slovensku získava len pár hotelov? Skúsenosti priamo z praxe predstavila Miriam Lackovičová z Grand Hotel Kempinski High Tatras, keďže tento hotel sa môže aktuálne hrdiť bronzovým certifikátom. „Je to záväzok byť udržateľnými v maximálnej možnej miere. Ide totiž o certifikácie podľa medzinárodných noriem,“ skonštatovala Lackovičová s tým, že tento tatranský hotel má momentálne bronzový certifikát, ktorý po ďalšom procese a audite môže postúpiť na strieborný a následne až zlatý certifikát. V rámci procesov hodnotenia ide pritom o celé portfólio, ktoré je zohľadnené – zamestnanosť, ekonomika, analýza čo dosiahnuť a ako to robiť, diverzita, podpora zamestnancov a komunít, fungovanie služieb, PR a marketing. Podľa slov zástupkyne hotela teda stojí takýto proces veľa energie, času, financií, ľudských kapacít, čo môže byť príčiny toho, prečo certifikáciu využívajú hotely tak málo.
Ďalšími témami boli Potravinový odpad v hospitality: Realita vs. Udržateľnosť, taktiež aj Fakty vs. mýty: Aký skutočný dopad má cestovný ruch na životné prostredie? Konferencia poskytla priestor, kde sa stretli odborníci z verejného sektora a biznisu s odborníkmi z akademického prostredia. Platforma priniesla skúsenosti odborníkov a lídrov zo sféry udržateľného turizmu, taktiež i praktické riešenia a reálne príklady, ktoré sú v hotelierskej a gastro praxi funkčné. Medzi diskutujúcimi boli tiež Zuzana Madajová (Free Food), Ivana Kavulič (Visit Košice) či Anna Šenková (Prešovská univerzita). Konferenciu organizovala Planet Lover v spolupráci so Slovakia Travel a Prešovskou univerzitou.
Mária Dudová-Bašistová, hovorkyňa PU
Komentáre
