Klub mladých novinárov

Necestovať do zahraničia sa nedá

Zahraničné spravodajstvo bola tento semester posledná téma zo série diskusií OFF RECORD. Moderátorka večera Lucia Rusnáková spolu so zahraničnými spravodajkyňami Miriam Zsilleovou z denníka SME a Simonou Mikušovou z TV Markíza okrem iného hľadali aj odpoveď na otázku, kedy budeme na úrovni New York Times.

„Začínala som v čase, keď každá informácia bola vzrušujúca, lebo vôbec došla na Slovensko,“ zhodnotila vývoj získavania informácií Miriam Zsilleová. „Podmienky na to, aby mali novinári dobré zdroje, sú stále lepšie.“ Simona Mikušová hovorila, ako pracuje s informáciami z agentúr a aké sú podmienky na ich spracovanie. Publikum malo možnosť porovnať, ako sa zahraničnému spravodajstvu venuje mienkotvorný denník a komerčná televízia.

Priorita: susedné krajiny

Obe dámy sa nevyhli otázke, o ktorých krajinách má najväčší zmysel informovať a o ktorých by sme mali viac informovať, ale nerobíme to. Simona Mikušová sa netají láskou k diktatúram, Miriam Zsilleová je známa svojou špecializáciou na nemecky hovoriace krajiny. Tvrdí však, že na rozdiel od iných krajín, dianie, ktoré by sme si mali všímať, lebo sa nás bezprostredne dotýka, sa deje naokolo „Susedské krajiny by mali byť absolútna priorita.“ Podľa nej by sme nemali zabúdať ani na Európsku Úniu a sledovať udalosti v nej.

Dosiahneme úroveň New York Times?

Práve „vďaka“ pretrvávajúcej kríze boli redaktori spravodajstva prví, na ktorých sa začalo šetriť. Krátenie ciest do zahraničia sa prejavilo na ich práci. Simona Mikušová navštívila aj krajiny ako Severná Kórea či Irak, istý čas žila v Číne aj Spojených štátoch amerických. Tvrdí však: „Cestujem (aj) s vlastnou kamerou, na vlastné náklady, lebo cítim, že to má zmysel.“ Miriam Zsilleová upozornila na to, že zahraničné cesty nie sú dovolenka. „Celý čas sedíme v press centre a čakáme, kým niekto vyjde,“ prezradila o cestách do Bruselu.

Pri otázke, či niekedy dosiahne zahraničné spravodajstvo úroveň New York Times, bola z dvojice tá optimistickejšia Miriam Zsilleová. Domnieva sa, že ak budú mať čitatelia záujem, nie je dôvod, prečo by sme ich úroveň nemali dosiahnuť. Nevie však, či slovenský čitateľ takú úroveň chce. Simona Mikušová má v tejto otázke jasno. „Myslím si, že nie.“

Ďakujume všetkým, ktorí prišli na diskusie. Ďalšia séria diskusií bude pokračovať na jar. Pre viac informácií sledujte diskusieoffrecord.sk.
Text: Lucia Vitteková

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore