Tlačové správy

Súčasťou Otváracieho ceremoniálu bude aj ohňostroj aký Košice ešte nevideli

oc_800pxVeľká otváracia show (Nedeľa, 20. 1. 2013 od 18:00) Otváracieho ceremoniálu Košice – EHMK 2013 sľubuje mnoho zvučných mien ako sú japonský bubenícky majster ICHITARO, francúzski pouliční umelci a hudobný producent STROON, majstri sveta v beatboxe Under Kontrol z Marseille, známe košické kapely a hudobníci Peter Bič Project, Marián Čekovský, Lukáš Adamec, Nataša Džunková a Stanica Projekt. Zo slovenskej hudobnej scény sa v programe objavia aj The Cubes, Orchester Jeana Valjeana, Chiki liki tu-a, Šarišská nátierka, Derevjanky a ďalší.

Okrem toho sa môžu návštevníci priestoru na Hlavnej ulici pri Vedeckej knižnici tešiť aj na “pecku” aká ešte v Košiciach nebola. Organizátori tohto skutočne veľkolepého podujatia sľubujú ohňostroj, v rámci ktorého budú odprezentované najčerstvejšie pyrotechnické novinky prvý krát predvedené len na minuloročnom festivale v Monaku. Kompozície tejto pyromuzikálnej show sa zhostil Jaroslav Štolba zo spoločnosti Flash Barandow SFX. Jeho umelecké a kompozičné vlastnosti sú jedinečné a svetovo uznávané. On a jeho spoločnosť povyhrávala množstvo prestížnych súťaží ohňostrojov po celom svete.

Hudobný podklad budú tvoriť zvony nahraté z katedrály britskej Coventry a ďalšia časť bude ľahko upravený filmový soundtrack v „Óde na radosť“ od Beethovena. Pri realizácii ohňostroja budú použité špeciálne pyrotechnické efekty od výšky 30 m až do 150 m. Ohňostroj sa bude líšiť tým, že všetky pyrotechnické výrobky nebudú čínske, ale od popredných európskych firiem, niektoré použité premiérovo. V ohňostroji budú použité farebné heraldické kombinácie, napríklad pre mesto Košice  – žltá a modrá, pre Slovensko – trikolóra (biela, modrá, červená) a pre EÚ – modrá a zlatá. Ohňostroj bude odpaľovaný z parku medzi Dolnou bránou a Kaplnkou Sv. Michala.“ Naznačil detaily ohňostroja Vladimír Haviar z Pyrotechnics Activities, ktorí sa na príprave arealizácii spolupodieľajú.

Najideálnejšie miesto pre pozorného diváka bude medzi tribúnou EHMK 2013 po hotel Hilton. Prekvapením pre divákov budú efekty, ktoré sme v našich končinách nezvykli vídať.

Kvôli bezpečnosti bude pred začiatkom ohňostroja a počas neho pre verejnosť uzatvorená v čase od 18:45 hodiny Hlavná ulica v úseku od Dómu sv. Alžbety až k Hlavnému pódiu pri Vedeckej knižnici. Prosíme verejnosť aby nie len počas ohňostroja, ale celého priebehu Otvárecieho ceremoniálu rešpoktovali pokyny a nariadenia organizátorov a bezpečnostých zložiek. Všetky informácie o programe, bezpečnosti ale aj dopravných obmedzeniach nájdete na stránke http://www.kosice2013.sk/oc.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore