Tlačové správy

Metropola východu ožije počas víkendu Otváracím ceremoniálom na Planéte Košice

oc_800pxUž o niekoľko hodín sa Košice prebudia do víkendu, ktorý ich nebývalo bohatým, rôznorodým a najmä netradičným programom oficiálne odštartuje ako Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Po minulotýždňovom víkende, ktorý patril partnerskému francúzskemu mestu Marseille, 19. a 20. januára 2013 už aj Košice predstavia ako európska kultúrna  metropola.

„Chcem pri tejto príležitosti úprimne poďakovať všetkým, ktorí prispeli nielen k príprave tohto veľkolepého otváracieho ceremoniálu, ale počas celých štyroch rokov sa podieľali na príprave projektu Košice – EHMK 2013. Počínajúc všetkými ľuďmi z tímu, ktorých sa mnoho aj vystriedalo, cez všetky vedenia mesta Košice, vládne orgány,  ale aj externé subjekty, ktoré tvoria kultúru v našom meste, a tiež množstvu dobrovoľníkov. Bez nich všetkých by tento výnimočný projekt nebol tam, kde dnes je,“ zdôraznil riaditeľ n.o. Košice 2013 Ján Sudzina. Ocenil postoj Košičanov, ktorí napriek tomu, že nie všetko vychádza ideálne, sú hrdí na svoje mesto a veria v úspech projektu. „V neposlednom rade ďakujem všetkým partnerom, ktorí finančne podporili Otvárací ceremoniál – VSE RWE Group, KOSIT, a. s., J&T Banka, a. s. Slovenská pošta, Železničná nemocnica Košice, Slovnaft a EEI. Bez týchto partnerov by sa nám takéto podujatie nepodarilo zorganizovať,“ dodal J. Sudzina. Nielen Košičanov, ale všetkých, ktorí sa nezľaknú zimného počasia, pozval v sobotu a v nedeľu do košických ulíc.

Organizátori Otváracieho ceremoniálu sa po očakávanom konci sveta v roku 2012 nechali inšpirovať pozitívnym duchom celoplanetárneho nového začiatku a projekt EHMK prirovnali k zrodu novej planéty. Hostí a návštevníkov preto v informačných brožúrach nesmie prekvapiť privítanie na Planéte Košice. Podľa hlavného koordinátora Otváracieho ceremoniálu Lumíra Matiho, je to metafora pre miesto, akým by sa raz Košice mali a chceli stať. „Radi by sme, aby zatiaľ aspoň na dva dni, hostia a návštevníci spolu s tvorcami programu vytvorili mesto, kde ľudí bude baviť to, čo sa tu deje a kde je skutočne radosť žiť,“ uviedol. Umenie a kultúra by sa v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti na tejto „planéte“ mali stať každodennou súčasťou a zároveň jej  novým obsahom. „V celom projekte Košice – EHMK 2013 ide totiž práve o transformáciu z postindustriálneho mesta na mesto kreatívne. Vidíme budúcnosť tohto mesta – Planéty Košice, ktorá je poháňaná fantáziou, túžbami a nádejou, ale aj humorom, nadhľadom i odvahou, a ktorej obyvatelia sú sami sebe, ale svojmu širokému okoliu inšpiráciou,“ dodal L. Mati.  Celý dvojdňový program, pripravený tisíckou účinkujúcich, tvorí takmer 200 podujatí, ktoré sa uskutočnia na vyše 70 miestach v Košiciach.

Podľa umeleckého riaditeľa n. o. Košice 2013 Vladimíra Beskida dramaturgia Otváracieho ceremoniálu (OC) je poňatá ako jedinečný, dvojdňový a inšpiratívny happening, ktorým ožije celé mesto. „Ceremoniál vnímame ako štartovaciu platformu, ktorá otvorí nielen veľké defilé kultúrneho a umeleckého programu EHMK v roku 2013, ale bude aj symbolicky upozorňovať na to, že sa dívame do budúcna, že máme víziu moderného kreatívneho mesta a veríme, že vďaka projektu sa podarí okysličiť a stimulovať domácu kultúrnu scénu,“ povedal V. Beskid.

Vyvrcholením bude hlavný program oficiálneho otvorenia Košice – EHMK 2013, ktorý sa uskutoční v nedeľu 20. januára na dvoch scénach: od 16-tej hodiny v košickom Štátnom divadle a následne o 18-tej bude pokračovať ako Veľká otváracia show na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. „Program v divadle je postavený konzervatívnejšie. V jeho úvode sa predstaví Orchester Štátneho divadla Košice pod taktovkou Petra Breinera, absolventa košického konzervatória, ktorý v súčasnosti žije v New Yorku a patrí medzi najnahrávanejších skladateľov na svete,“ konštatovala dramaturgička hlavného programu Otváracieho ceremoniálu Jana Šargová. Po vystúpení oficiálnych hostí bude program pokračovať klasickými i netypickými prepojeniami rôznych umelcov, druhov hudby a žánrov. „Týmto programom chceme zároveň predstaviť rôznorodosť projektu Košice 2013 a všetky jeho oblasti, ktoré ním chceme podporovať – od tradičnej kultúry až po súčasnú, a samozrejme tiež všetky kvalitné umelecké spojenia,“ dodala J. Šargová.

Na pódiu pri  Dolnej bráne, ktorá je už na prvý pohľad netypickou stavbou, postavenou z lodných kontajnerov, začne originálny a prekvapujúci program, ktorí organizátori nazvali v duchu svojich odvážnych vízií Košický vesmírny program. Známa skratka KVP (Košický vládny program) tak po vyše polstoročí dostala nový obsah. „V programe na Dolnej bráne sa predstavia najmä košickí a prešovskí umelci, ale aj mnohí, ktorí pôsobia v Bratislave či inde v Európe. Viacerí z nich pritom pochádzajú práve z východného Slovenska. Samozrejme nebudú chýbať zahraniční umelci z Čiech, ale aj Japonska či partnerského Francúzska. Bude to medzinárodné, ale zároveň aj lokálne. Snažili sme sa vybrať to najlepšie, kvalitné a zároveň neopočúvané. Aj tí umelci, ktorí patria medzi známejších, určite divákov prekvapia novou, netradičnou polohou alebo originálnymi spojeniami a novými piesňami,“ uviedla J. Šargová. Pestrá show, sprevádzaná špeciálnymi vizuálnymi efektmi, vyvrcholí novou piesňou Mariána Čekovského, venovanú Košiciam umelcami z  východu krajiny. Čekovský ako Humenčan, ktorý sa však vyznáva z lásky ku Košiciam, do nej zapojil Natašu Džunkovú a Lukáša Adamca z Košíc, Katku Knechtovú z Prešova a detské spevácke zbory z Michaloviec a Sobraniec. Počas pestrého programu bude na scénu vstupovať aj štvorčlenná posádka Košickej (multi)kultúrnej družice, ktorá reprezentuje rokmi preverenú schopnosť spolužitia mnohých národností v Košiciach. V happeningovom duchu ju organizátori, ako súčasť mystifikácie, ešte  pred záverečným ohňostrojom, plánujú vyslať do vesmíru.

Kompletný dvojdňový program Otváracieho ceremoniálu Košice – EHMK 2013 je dostupný na www.kosice2013.sk. Na tejto webovej stránke je možné sledovať aj internetové vysielanie z jednotlivých podujatí.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore