Tlačové správy

V košickej katedrále vystúpi Jordi Savall

Projekt Perly Gotickej cesty – Koncerty v Dóme sv. Alžbety prinesie do košickej katedrály výnimočný zážitok, o ktorý sa postará svetoznámy umelec Jordi Savall. Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 chce takto dôstojne osláviť veľkonočné sviatky. Rekonštrukcia Dómu bola jedným z investičných projektov Košíc, ktorý bol úspešne ukončený.

JS Dir Pleyel 15 01 2011 © David Ignaszewski

Jedno z najskvostnejších diel klasicizmu – Haydnovo oratórium Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži (orchestrálna verzia 1785) – zaznie už 22. marca 2013 o 20-ej hodine v podaní španielskeho, dirigenta, hráča na viole da gamba, skladateľa Jordiho Savalla a orchestra Le Concert des Nations, ktorý sa špecializuje na prezentáciu starej hudby.

Savallove vystúpenia sú vždy zárukou jedinečného hudobného zážitku. Hra celého súboru sa vyznačuje typicky španielskou noblesou. Svoju filozofiu hudby charakterizuje Savall tak, že hudba je najduchovnejšie umenie, musíte spievať vnútrom…je to umenie emócií a pamäte. Pôvodne hral na violončelo. Čo ho primälo ku zmene nástroja? Keď hral niektoré slávne gambové skladby, uvedomil si, že vlastne pôvodné zneli inak. Chcel poznať, ako vyzerá vlastný repertoár tohto nástroja. Spoznal to a dnes to – prostredníctvom svojich vystúpení – necháva spoznávať ľudí po celom svete. Aj vďaka nemu môžeme byť súčasťou neopakovateľných chvíľ, keď sa zdá, že sa čas zastavil a on sa skutočne počas počúvania zastaví… Krásna hudba a precítené prevedenie charizmatického Jordiho Savalla s orchestrom sviatočne naladí a nechať si ujsť túto príležitosť počuť ho naživo by bolo neodpustiteľným hriechom. Jeho vystúpenia sú vždy zážitkom, ktorý sa neopakuje.

Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži komponoval Joseph Haydn na objednávku španielskej katedrály v Cadize. Dóm sv. Alžbety so svojou akustikou umožní precítenie diela tak, ako by bolo komponované práve pre tento sakrálny objekt. Hudobný skvost odznie v skvostnom chráme.

Koncert môže byť pred sviatkom Veľkej noci skvelým úvodom do spirituálneho rozmeru nadchádzajúcich dní. Odkaz Haydnovho diela je aj po mnohých rokoch veľmi sugestívny. V podaní takého umelca, akým Jordi Savall nepochybne je, to určite bude ešte emotívnejšie.

Jordi Savall je jeden z najuznávanejších interpretov, ale aj organizátorov koncertov dávnej hudby na dobových nástrojoch. Patrí k top svetovým hudobníkom. Je to naozaj špičkový umelec a počuť skladby v jeho prevedení je úžasným zážitkom. V spojení s miestom konania, ktorým je zrekonštruovaná katedrála, so špičkovým prednesom, profesionálnym prístupom a zároveň v kombinácii s tematikou veľkonočného oratória Josepha Haydna Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži ponúka vystúpenie veľký umelecký zážitok. Nestáva sa často, aby takí vzácni umelci svetového formátu vystupovali v Košiciach. Je to pre naše mesto naozaj historická udalosť a v čase pred Veľkou nocou je to to najlepšie, čo môžu Košičania prostredníctvom gambovej hudby zažiť a precítiť aj vďaka španielskemu violistovi, dirigentovi a skladateľovi,“ sľubuje riaditeľ Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013 Ján Sudzina.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore