Tlačové správy

Noc s Andersenom alebo rozprávková noc v Knižnici pre mládež mesta Košice

Mimoriadne podujatie, venované narodeniu dánskeho rozprávkara H.Ch.Andersena, sa nesie v duchu pozitívneho vzťahu k čítaniu, láske ku knihám a ku rozprávkam. Jeho spoločným menovateľom sú nezabudnuteľné zážitky z noci strávenej v knižnici spolu s rozprávkovými bytosťami od výmyslu sveta.

Jeho iniciátorom bola v roku 2000 česká knižnica v Uherskom Hradišti, kde prvý krát v histórii 20 detí zažilo svoju rozprávkovú noc. Už v nasledujúcich rokoch sa k nim pridali ďalšie knižnice, neskôr aj školy a detské domy. Toto podujatie na Slovensku traduje od roku 2002 a medzi prvými, ktorí sa do neho zapojili boli knižnica v Trnave a naša knižnica. Minuloročná štatistika hovorí o tom, že sa z neho za 12 rokov existencie stalo úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého za zapojili Česko, Slovensko Poľsko, Slovinsko a České školy bez hraníc v Paríži, Londýne, Frankfurte, Ženeve, Baltimore a Sydneya. Viac ako 60.000 „nocľažníkov“ spalo na 1.600 rôznych „spacích miestach“. Noc s Andersenom je u nás od roku 2006 koordinovaná Spolkom slovenských knihovníkov a každoročne zaznamenáva narastajúcu tendenciu.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice nám k obľúbenému podujatiu uviedla: „Ani tohtoročnú Noc s Andersenom, ktorá sa bude konať 5. 4. 2013, nevynecháme. Zapojíme sa do nej na štyroch rôznych miestach. Záujem o prežitie noci v knižnici zo strany našich detských čitateľov je enormný a žiaľ naša kapacita obmedzená. Veď ktoré dieťa by nechcelo stráviť noc so svojimi obľúbenými rozprávkovými postavičkami a užiť si kopec zábavy. V tomto roku uspokojíme  okolo 100 detí, ktoré si ale svoju vstupenku do krajiny rozprávok museli zaslúžiť. Je to aj forma odmeny pre našich najlepších čitateľov a milovníkov kníh. Rozprávky ožijú v dvoch mimoškolských pobočkách, v jednej školskej pobočke a tiež v Kultúrnom stredisku Mier MČ Košice Sever.“

V Nezábudke na Poľovníckej 8 ožijú Košické strašidielka, v pobočke na Humenskej 9  deti  pocestujú Za 14 hodín okolo sveta, na ZŠ Jenisejská budú malí čitatelia nocovať Pod pirátskou vlajkou. V priestoroch Kultúrneho strediska Mier je pripravené stretnutie, na ktorom Dievčatko so zápalkami v Slepých uličkách mesta Košice zabaví aj poučí čítajúcich deviatakov.

Originálny program v túto magickú noc spojí svet rozprávok so svetom detskej fantázie.  Dnes radosť, úžas a nadšenie na tvárach malých nocľažníkov a v budúcnosti predpoklad vyzretých ľudských osobností a to vďaka láske k čítaniu, knihám a vzdelaniu.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore