Tlačové správy

Obrovský úspech v Paríži

BOBALET – Súkromná základná umelecká škola  na Hroncovej ulici v Košiciach sa zo súťaže Prix Archorea v Paríži, ktorá sa konala posledný aprílový víkend, vrátila ako absolútny víťaz s množstvom  cien.  Ako prezradila  riaditeľka školy a umelecká  vedúca tanečnej skupiny Bobalet  Boba Brella, nominovaných mali 9 choreografií v kategórii scénický tanec a neo klasika /deti , juniori a seniori/. Všetky boli ocenené. Získali dokonca aj špeciálnu cenu – Grand Prix za choreografiu s názvom Posledná noc Márie Stuartovej, čím sa stali absolútnymi víťazmi súťaže a cenu za najlepšiu choreografiu Alica v krajine rozprávok.

IMG_1311_low_res

Odbornú porotu, zloženú z choreografov, profesorov a tanečníkov parížskej opery a konzervatórií, táto choreografia očarila. Úspech je o to väčší, že SZUŠ bola jediným zahraničným účastníkom súťaže, ktorá má vo Francúzsku renomé a podarilo sa im dokonca zabodovať aj v disciplíne neoklasického tanca. SZUŠ je aj držiteľom titulu Majstri sveta a v júni oslávi 15. rokov existencie, pripravuje veľký galaprogram v Štátnom divadle, ktorý sa uskutoční v polovici júna.

Súťaž Prix Archorea v Paríži je zameraná najmä na  neoklasický a klasický  tanec, preto obrovským úspechom bolo, že aj v  kráľovskej disciplíne neo-klasika sa naši tanečníci  prebojovali medzi množstvom konzervatórii a podarilo sa im  získať striebro s choreografiou „a Bacha!“. To iba potrvrdzuje vysokú kvalitu našej školy a talent našich žiakov,“ dodáva Boba Brella.

„Priznám sa, nerátali sme s tým, že budeme mať  až takýto absolútny úspech. Mali sme referencie, že ide o najprestížnejšiu súťaž scénického aj klasického tanca. Išli sme tam s deviatimi choreografiami, všetky dostali  ceny a získali sme aj špeciálne ocenenia a titul absolútneho víťaza Grand Prix. Vždy keď ideme reprezentovať do zahraničia sme pod veľkým tlakom, lebo sme majstri sveta a chceme obhájiť  tento titul. Keď sa nám to podarilo aj teraz vo Francúzsku, plakali sme všetci od šťastia, Parížania na Bobalet z Košíc nezabudnú“ hovorí Boba Brella.

SZUŠ Boby Brelly a Bobalet na Hroncovej ulici sa  špecializuje na scénický – výrazový tanec, jazz dance a moderné techniky, pričom však kladie veľký dôraz  na klasickú techniku.  Každoročne na jeseň organizuje v Košiciach medzinárodný festival scénického tanca Art Dance a spolupracuje so zahraničnými pedagógmi a choreografmi. V júni oslávi SZUŠ a Bobalet  15 rokov od svojho založenia veľkým galaprogramom v Štátnom divadle v Košiciach. Bobalet si za ten čas  vybudoval silné zázemie  a silné meno doma aj v medzinárodnom kontexte. Má na konte viacero prvenstiev zo súťaží,  a hrdí sa opakovane titulom Majster sveta. Aj tento najnovší úspech je motiváciou pokračovať v zahraničnej reprezentácii nášho mesta. „Priznám sa, že sme nedúfali až v takýto úspech. Boli sme v súťaži jediní cudzinci, ešte k tomu v krajine so silným patriotizmom, navyše kolíske klasického tanca. Získať v baletnom svete  Grand Prix je najvyššie uznanie. Bezpochyby sa o to zaslúžili interpretky Márie Stuartovej Petra Matejová a Barbora Tóthová.

Mgr. Boba Brella, riaditeľka SZUŠ a umelecká  vedúca tanečnej skupiny Bobalet

kontakt: 0905 566953    www.brellart.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore