Tlačové správy

PETR JEDLIČKA: ŽIVOTA BEH

10.4. – 28.6.2014 v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi

V Galérii umelcov Spiša premiérovo vystavia tvorbu českého výtvarníka Petra Jedličku.

Výstava PETR JEDLIČKA: ŽIVOTA BEH – prierez tvorbou v plastike i maľbe je sprístupnená od 10.apríla 2014 do 28. júna 2014 v Galérii umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi. Výstava je uvedená v rámci projektu galérie „Profily“, súčasťou je katalóg a autorská monografia.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok, dňa 10. apríla o 16 hod. Retrospektíva tvorby českého výtvarníka z Brna, absolventa sofijskej Akadémie výtvarných umení Petra Jedličku (*1953), prezentuje prierez sochárskej a maliarskej tvorby. Autor nie je spišskému publiku neznámy – v r. 1991 vystavoval v galérii spolu s výtvarníkom Mirom Broošom. Výstava v GUS nadväzuje na realizáciu projektu v r.2013 v Múzeu mesta Brna (hrad Špilberg) k autorovým 60. narodeninám a prezentuje výnimočné expresívne figurálne maľby so špeciálnou autorskou technikou, doplnené ukážkami bizarných sôch.

Tvorba Petra Jedličku je rozsiahla a mnohotvárna, jej počiatky siahajú do polovice 80. rokov minulého storočia. Aj keď je autor školením sochár, jeho tvorba od začiatku osciluje medzi plastikou a maľbou a v posledných rokoch sám považuje maliarsky prejav za svoju najautentickejšiu realizáciu.

V celom sochárskom a maliarskom diele dominuje človek, ktorý sa stal pre autora nevyčerpateľnou témou, ku ktorej sa neustále vracia. Inklinácia k expresii a tvarovej nadsázke, ktorá je od začiatkov prítomná v jeho tvorbe, umožňovala naliehavo sa vyjadrovať tak maľbou, ako aj plastikou k dobovým problémom a osobitným spôsobom reagovať na vyostrený pocit odcudzenia a všeobecne pociťovanú krízu ľudských hodnôt. Od konca minulého storočia sa v autorovej maliarskej tvorbe popri ženských aktoch stále častejšie objavujú veľké, maskovito pojaté tváre, ktorých agresívna farebnosť a chaotická neurčitosť sa stali výrazným prostriedkom maliarovej výpovede o situácii ľudského jedinca. Radikalizovali sa výrazové prostriedky a maliar ešte neľútostnejšie pokračuje vo svojej snahe obnažovať a výtvarnými prostriedkami vyjadrovať situáciu človeka v interakcii s dobou.

Petr Jedlička (31.1.1953) v r.1973 – 1978 absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Sofii (prof.D. Daskov). V r.1990 získal štipendium Pollock – Krasner v New Yorku (USA). Realizoval množstvo individuálnych výstav v ČR, SR a Bulharsku a zúčastnil sa kolektívnych projektov v SR, ČR, Bulharsku, Španielsku, Kanade, Maďarsku, Japonsku, Belgicku ai. Od r.1998 pôsobí ako pedagóg na Vyššej odbornej škole reštaurátorskej v Brne a venuje sa voľnej maľbe a plastike. V Galérii umelcov Spiša vystavoval v r.1991 spolu so slovenským výtvarníkom Mirom Broošom.

AUTOR:                                                            Petr Jedlička

KURÁTORKA:                                                  Lucia Benická – GUS

ODBORNÉ TEXTY A SPOLUPRÁCA:            PhDr. Jiřina Hockeová

KATALÓG GUS:                                               Petr Jedlička (vlastným nákladom)

MONOGRAFIA:                                               Petr Jedlička, vyd. YBUX s.r.o.- Brno, ISBN: 978-80-904697-1-6

LINK:                                                                www.petrjedlicka.cz

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore