Tlačové správy

Nočné Košice už o mesiac rozžiari Biela noc

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku Nuit Blanche/Biela noc už po piatykrát 4. októbra 2014 oživí nočné Košice. Celkom 120 umelcov, výtvarníkov, hudobníkov a performerov z 15 krajín sveta sa od 19-tej do druhej hodiny rannej predstaví 38 projektami na trase od Tabačky po Kasárne/Kulturpark. Zmenou oproti doterajším ročníkom bude veľkolepé otvorenie Bielej noci v priestoroch Kunsthalle o 18:30 za prítomnosti francúzskej umelkyne Elise Morin, ktorá tam uvedie svoje dielo vytvorené zo 60 tisíc CD. Bude to plošne najväčšia a najrozsiahlejšia umelecká inštalácia, aká kedy bola v Košiciach inštalovaná. Súčasťou otvorenia, na ktoré organizátori pozývajú širokú verejnosť, bude aj premiérový koncert Quasars Ensemble a jednovečerná site-specific projekcia na strope Kunsthalle.

V zostave tvorcov nebudú okrem umelcov z európskych krajín chýbať známe mená osobností z Argentíny, Japonska či Kanady. Podrobnosti a viac informácií už v týchto dňoch nájdu priaznivci Bielej noci na aktualizovanej webstránke www.bielanoc.sk a facebooku, kde môžu sledovať novinky a zároveň sa viac dozvedieť o predstavených dielach, vrátane informácií o šiestich headlineroch. Medzi zaujímavosti v tejto súvislosti patrí fakt, že autorkou vizuálu Bielej noci 2014 je známa slovenská animátorka Alica Gurínová, zakladateľka medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča.

Aktuálny ročník Bielej noci bude v porovnaní s minulými špecifický hlavne zameraním na nové médiá a audiovizuálne projekty. „Myslím si, že sa nám podarilo získať špičkových umelcov a veľmi kvalitných účinkujúcich. Medzi zaujímavé novinky bude okrem iného patriť multižánrová tanečná akrobatická performance. Tento žáner spája tanec, akrobaciu, divadlo a mapping a u nás sa objaví po prvý raz,“ uviedla kurátorka a dramaturgička Bielej noci Zuzana Pacáková. Ako dodala, súčasná doba vnáša do umenia v oveľa väčšej miere interaktívnu prácu s počítačmi, svetlom, mappingom či zvukmi, prepája rôzne žánre a tieto súčasné trendy chce predstaviť aj Košičanom.

Oproti minulosti, keď diela inštalované v interiéri tvorili iba menšiu časť festivalu, teraz by sa mali návštevníci Bielej noci pripraviť na to, že približne polovica highlightových inštalácií bude umiestnená v známych budovách mesta. „Hlavná ulica nebude tak naplnená ako zvyčajne, návštevníci tak objavia aj nové miesta a v prípade nepriaznivého počasia si ich bude možné prezrieť a vychutnať v oveľa väčšej pohode,“ dodala Pacáková. Okrem spomínanej hlavnej trasy budú dve inštalácie vysunuté v širšom centre mesta. Jedno site-specific dielo našich rezidentov gethan&myles, ktorí sú v Košiciach niekoľko mesiacov v rámci programu KAIR, vznikne na fasáde budovy starej sladovne oproti zimnému štadiónu. Keďže pôjde o kresbu, ktorá tam ostane až do „vyblednutia“, pozrieť si ho bude možné aj v nasledujúcich dňoch či týždňoch po Bielej noci. Počas Bielej noci sa rozžiari aj Džadoňov Pamätník ľudovej architektúry, drevenica na sídlisku Dargovských hrdinov, ale aj v tomto prípade ostane už natrvalo vysvietená. Prvý raz bude v Kasárňach/Kulturparku pripravená špeciálna výstava pre deti Snehulienka, ktorá sa bude niesť v rozprávkovom duchu a dopĺňať ju budú viaceré sprievodné aktivity.

ČO JE BIELA NOC?

Biela noc je prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol.

Biela noc vznikla v Paríži v roku 2002. V roku 2013 ju navštívilo viac ako dva a pól milióna ľudí. Z Paríža sa počas niekoľkých rokov projekt rozšíril aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Naples, Petrohrad a aj do Košíc.

Mesto Košice získalo prestížnu licenciu z Paríža a od roku 2010 je nevyhnutnou súčasťou medzinárodnej siete NUIT BLANCHE EUROPE.

Kontakt:

Zuzana Pacáková, kurátorka projektu

tel.:+ 421 905 659 356       e-mail: zuzana.pacakova@k13.sk    www.bielanoc.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore