Aktuality

Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji je bardejovský Gymoš

Prešov –  V Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove bol vyhodnotený siedmy ročník súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Organizujú ju Prešovský samosprávny kraj a regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove.
Vznik tejto súťaže v roku 2013 inicioval výbor prešovskej RO SSN. V tomto roku sa do nej prihlásilo 21 časopisov. Hodnotila ich päťčlenná porota – boli v nej skúsené novinárky a novinári, jej predsedníčkou bola hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Aktérov vyhodnotenia pozdravil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

„Je to ocenenie toho, čo ste dokázali aj povzbudenie do ďalšej práce. Slovo je forma komunikácie, ktoré sa dá formovať a môže formovať i deformovať. Mnohí ho aj zneužívajú. Impulzom by malo byť hľadanie pravdy a objektivity. Slovo je ostrá zbraň, treba si ho vážiť i zvažovať,“ povedal M. Majerský. Zvýraznil, že vydávať časopis je motivujúce. Mladým tvorcom tiež odkázal, aby sa nevzdávali, boli odvážni a bojovali za pravdu.

Body porota udeľovala za obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu, kreativitu, prácu s fotografiami, titulné strany, štylistiku a spracovanie témy. Diplomy a hodnotné ceny do súťaže venoval Prešovský samosprávny kraj.

Tretí raz sa z prvenstva tešili tvorcovia časopisu Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove Gymoš (predtým súťaž vyhrali v rokoch 2013 a 2015). Na druhej priečke skončil časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni Gymploviny. Tretie miesto obsadil časopis Stretnutia Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku.

Ďalšie priečky v zlatom pásme patrili časopisom Druhý zmysel (Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša Stará Ľubovňa), Life In The Academy (Súkromné gymnázium Poprad), Phase (Gymnázium Leonarda Stockela Bardejov).
Udelených bolo aj niekoľko špeciálnych cien. Skokanom roka sa stal časopis Fonendoskop (Stredná zdravotnícka škola Poprad). Cenu za najlepšiu grafiku dostal časopis Life In The Academy (Súkromné gymnázium Poprad). Titul objav roka získali Fragmenty (Cirkevná spojená škola Snina). Cena za kreativitu: Elán (Stredná odborná škola Lipany), cena za najlepšiu titulnú stranu: Phase (Gymnázium Leonarda Stockela Bardejov). Zvláštna cena: Sme takí, akí sme… (Odborné učilište internátne, Masarykova ul., Prešov). Cenu RO SSN Prešov si odniesol časopis Druhý zmysel (Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša Stará Ľubovňa).

„Je to aj inšpirácia do budúcna,“ podčiarkla šéfredaktorka víťazného časopisu Gymoš Natália Kyjovská, druháčka v Spojenej škole Juraja Henischa v Bardejove. „Budeme sa ďalej usilovať tvoriť kvalitné články. Sme dobrý kolektív, vzájomne sa dopĺňame a učíme sa od seba. Vždy je o čom písať, lebo v našej škole i meste sa stále niečo deje. Samozrejme, že máme uzávierky a niekedy píšeme na poslednú chvíľu. Máme radosť, keď nás čitatelia pochvália, ceníme si však i konštruktívnu kritiku. Prvenstvo sme ani nečakali, veľmi nás teší. Za podporu a pomoc v našej práci ďakujeme učiteľovi Boďovi.“

„Úroveň najlepších časopisov je veľmi vyrovnaná a teší nás, že sa na ne doťahujú ďalšie,“ uviedla predsedníčka poroty Daša Jeleňová. „Ukazujú, že aj v dnešných časoch sú printové médiá užitočným nástrojom komunikácie a prezentácie škôl, ale i života mimo školských lavíc. Máme radosť zo stretnutia so sebavedomými, talentovanými, kreatívnymi redakčnými tímami, ktoré priniesli nové i angažované a hlboké témy, ktoré rezonujú v našej spoločnosti. Aj z pohľadu poroty to hodnotíme veľmi pozitívne a sme radi, že sa môžeme stretnúť s mladými tvorcami stredoškolských časopisov. Vidím prínos v tom, že sa buduje názor, sebavedomie, rozvíja sa talent mladých ľudí. Viaceré redakčné tímy majú dobrú žurnalistickú prax, ktorú budú môcť využiť v budúcnosti.“

(jac)

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore