Tlačové správy

Festival Sound City Days premení Košice na mesto zvukov

Sound art ako jeden z významných umeleckých smerov 20. storočia si vďaka projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 našiel cestu aj do metropoly východného Slovenska. V dňoch 18. do 21. septembra 2014 sa Košiciach v Kunsthalle/Hale umenia, Kasárňach/Kulturparku a na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne uskutoční 2. ročník bienále medzinárodného festivalu zvukového umenia SOUND CITY DAYS (Dni zvukov mesta). Návštevníci môžu v rámci štvordňovej prezentácie tohto druhu súčasného umenia očakávať stretnutia s dielami jeho významných umeleckých reprezentantov a nechať sa unášať novými foneticko-vizuálnymi zážitkami.

Soundartové diela sa pohybujú na okraji nevedomých fonetických skúseností sveta, ktorý je ovládaný vizuálnym vnemom. Často sú nám adresované prekvapivým spôsobom, pretože nevyhnutne nie sú ani hudbou, ani hlukom, ani rečou alebo nejakým zvukom nájdeným v prírode. Veľakrát zahŕňajú, kombinujú a transformujú prvky všetkých z nich,“ uviedol dramaturg podujatia, hudobný skladateľ Peter Machajdík. Ako upresnil, sound art vytvára zvuk v priestore a čase, reaguje na prostredie, pretvára ho a mení naše predstavy o hudbe, hluku i časopriestore. Definovať však termín sound art nie je ľahká úloha, pretože v rôznych publikáciách sa ním označujú rôzne prejavy zvukovej tvorby.

Mnohé diela tohto žánru sú site-specifickými inštaláciami, rozoznievanými dianím na danom mieste (či už návštevníkmi alebo prírodnými živlami). Médium je tu vnímané ako výsledok zmyslového vnímania a počínania (zrak, sluch, hmat, čuch, myšlienka). Spoločným východiskovým bodom, v ktorom je umiestnené výsledné umelecké dielo, je priestor. Ten vypĺňa celá škála kombinácií umeleckých foriem: inštalácia, objekt, text, video, fotografie, projekcia, počítač, performance.

V tomto kontexte neprekvapuje, že sound art sa všade vo svete vyučuje na školách výtvarného zamerania. „Nie je to hudba, nie je to hudobná kompozícia, aj keď sa spája so zvukom. V sound arte ide predovšetkým o spojenie zvukového s výtvarným,“ zdôrazňuje Peter Machajdík. Ako formát existuje od polovice minulého storočia, pričom nadväzuje na tradície svetového umenia po roku 1945.

Program Sound City Days 2014 sa začína vo štvrtok, 18. septembra o 18. hodine v Kunsthalle/Hale umenia audiovizuálnou performance rakúskych hostí Sound:frame, po ktorej budú nasledovať koncerty a performance amerického umelca Benoita Maubreyho. Počas štyroch dní sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť s tvorbou nemeckej umelkyne Denise Ritter, rakúskeho zoskupenia Alien Productions, anglického hudobníka Rogera Ena, českého umelca Pavla Korbičku a z domácej scény Fera Királya a Jakuba Pišeka. Okrem inštalácií bude festival naplnený bohatým sprievodným programom, v rámci ktorého sa uskutočnia koncerty renomovanej talianskej harfistky Floraledy Sacchi, Rogera Ena, vynikajúceho akordeonistu Petra Katinu, ako aj verejné diskusie s umelcami i komentovaná prednáška Juraja Ďuriša z Elektroakustického štúdia Slovenského rozhlasu.

Bližšie informácie o jednotlivých podujatiach festivalu nájdete na http://www.k13.sk/udalosti/sound-city-days-festival-zvukoveho-umenia a https://www.facebook.com/SoundCityDays

Program festivalu Sound City Days

Druhý ročník bienále zvukového umenia Sound City Days/Mesto zvuku opäť v Košiciach. Podujatia sa budú konať v Kasárňach/Kulturparku a v Kunsthalle/Hale umenia Košice v dňoch od 18. do 21. septembra 2014.  Na medzinárodnom festivale zvukového a experimentálneho umenia/soundartu sa budú prezentovať umelci: SOUND:FRAME (A), Floraleda Sacchi (I), DENISE RITTER (DE), ALIEN PRODUCTIONS (A),  BENOIT MAUBREY (USA/DE), PAVEL KORBIČKA & Lucie Vítková (CZ),  FERO KIRÁLY (SK), Jakub Pišek (SK), Barcode djs (SK), Juraj Ďuriš (SK), Jozef Furman, Zbyněk Prokop, Peter Machajdík (SK) a  BIOS (SK), Roger Eno (UK).

Oficiálne otvorenie festivalu bude vo štvrtok, 18.septembra, o 18. hodine v Kunsthalle/Hala umenia Košice a začne sa audiovizuálnou  live performance – Sound:frame (A). Pokračovať bude o 19. hodine koncertom  Furman – Prokop – Machajdík (SK) a o 20. hodine je naplánovaný koncert BIOS (SK).  V čase od 19. do 21. hodiny je na programe live performance ,,Electronic Guy“ a ,,Audio Peacock“ – Benoit Maubrey (USA/DE).

PROGRAM:

18.9.

18:00 –  audiovizuálna live performance – Sound:frame (A), Kunsthalle/Hala umenia

19:00 –  koncert Furman – Prokop – Machajdík (SK), Kunsthalle/Hala umenia

20:00 – koncert BIOS (SK), Kunsthalle/Hala umenia

19:00- 21:00 – performance ,,Electronic Guy“ a ,,Audio Peacock“ – Benoit Maubrey(USA/DE), Kunsthalle/Hala umenia

Inštalácie

19. – 20. 9. 

20:00 -22:00 – performance ,,Feedback Fred“ – Benoit Maubrey (USA/DE), Archeologický komplex/Dolná brána, Hlavná ulica

18. – 21. 9. 

11:00 – 18:00 –  inštalácia ,,Alien city“ – Alien productions (A), Kunsthalle/Hala umenia

18. – 16. 11.

11:00 – 18:00 – inštalácia ,,Event of space“ – Pavel Korbička (CZ), Kunsthalle/Hala umenia

18. – 21. 9.

13:00 – 20:00 –  inštalácia ,,Aleatoric Music“ – Roger Eno (I/A), Kasárne/Kulturpark, budova Alfa

18. – 21. 9.

13:00 – 20:00 –  inštalácia ,,Metamorphose“ – Denise Ritter (DE), Kasárne/Kulturpark, galéria Alfa

18 .- 21. 9.

11:00 – 18:00 –  interaktívna inštalácia ,,Listen“ – Fero Király (SK), Kunsthalle/Hala umenia

21.9. 

18:00 – performance ,,Barcode Dj’s“ – Jakub Pišek (SK),  areál Kasární/Kulturparku

21.9.

16:00 – performance ,,Barcode Dj’s“ – Jakub Pišek (SK), obchodný dom Tesco, Košice

Performance + koncerty

19.9.

17:00 – prednáška ,,Iná hudba“ – Juraj Ďuriš (SK), Kunsthalle/Hala umenia

18:00 – performance ,,Akustické obrazy“ – Pavel Korbička&Lucie Vítková (CZ), Kunsthalle/Hala umenia Košice

19:00 – koncert ,,Electric nature“ – Floraleda Sacchi (I), Kunsthalle/Hala umenia Košice

20:00 – audiovizuálna live performance – Sound:frame (A), Kunsthalle/Hala umenia Košice

Koncerty

20.9.

19:00 – koncert ,,Collected Short Stories“ – Roger Eno (UK), budova Alfa, Kasárne/Kulturpark

21 .9.

18:00 – koncert ,,Vagabond Sounds“ – Peter Katina (SK), budova Alfa, Kasárne/Kulturpark

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore