Tlačové správy

Piata Biela noc bude umelecky najsilnejšia, sľubuje kurátorka

Do začiatku festivalu ostávajú tri dni

Vrcholiace prípravy a čulý ruch v Kunsthalle, Dóme sv. Alžbety, podzemných priestoroch Východoslovenskej galérie(VSG) a ďalších desiatkach lokalít Košíc. Do Košíc prilietajú umelci, v centre mesta sa už vznáša svetoznámy žiarovkový mrak. Všetko naznačuje, že metropola východného Slovenska sa chystá nielen na jubilejný maratón, ale aj malé výročie najväčšieho umeleckého festivalu moderného umenia na Slovensku. Košice sa už v sobotu 4. októbra 2014 znova premenia na obrovskú netradičnú galériu, ktorá tento rok predstaví asi najsilnejšiu zostavu umelcov i diel. Organizátori očakávajú, že 5. ročník Bielej noci, ktorý ponúkne bezplatnú prehliadku 40 umeleckých projektov, navštívi okolo 40 tisíc ľudí.

Nonotak-Daydream

Dožili sme sa okrúhleho minivýročia a osobne si myslím, že tento rok bude umelecky najsilnejší. Prialo nám šťastie, podarilo sa nám do Košíc dostať headlinerov, ktorých som oslovovala už predtým. Až teraz to vyšlo a prišli traja z tých, na ktorých čakám tri roky,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu a jeho kurátorka Zuzana Pacáková. „Vznikol tak veľmi silný ročník a sama sa teším, ako to v sobotu vypukne,“ dodala. Otvorenie Bielej noci, ktorá sa už zaradila do medzinárodnej siete festivalov súčasného umenia IN SITU, začne v Kunsthalle o 18:30.

Pacáková priznáva, že sa bála, ako bude vyzerať financovanie festivalu po roku 2013. V tom roku boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry a festival bol plne dotovaný z rozpočtu neziskovej organizácie a podporený štátom. „Biela noc je finančne mimoriadne náročný projekt, s množstvom umelcov, nových diel, materiálu a techniky, na ktorý potrebujeme rozpočet okolo 90 tisíc eur. Tento rok sme dostali polovičku z vlaňajšieho grantu a keby nebolo sponzorov a partnerov, Biela noc by tu nebola,“ zdôraznila. „Som veľmi vďačná za to, že súkromný sektor a mnohé inštitúcie a kultúrne centrá si k nám našli cestu a podporujú nás. Rovnako chcem poďakovať všetkým Košičanom, ktorí prispeli akoukoľvek sumou do verejnej zbierky a potvrdili nám, že má zmysel Bielu noc v Košiciach udržať.“

Vlaňajšia verejná zbierka vyniesla presne 5 343,97 eura. Umeleckú riaditeľku festivalu pritom teší, že sa stretla s pochopením: „Musíme si uvedomiť, že tak ako všetko, aj umenie a kultúra majú svoju cenu a musí sa za ne zaplatiť. Chceme udržať festival bezplatný a dostupný pre široké publikum, ale potrebujeme k tomu pomoc tých, ktorí môžu a chcú prispieť. Aspoň symbolicky.“ Zbierka bude pokračovať aj tento rok.

Najväčších ťahúňov pozornosti – zahraničných headlinerov festivalu bude tento rok šesť. Okrem už populárnej Francúzky Elise Morin, ktorá sa pomaly cíti Košičankou (tento rok tu predstaví už svoju štvrtú inštaláciu), si cestu do Košíc našiel aj ďalší Francúz, významný umelec a zakladateľ prestížnej vizuálnej značky AntiVJ Joanie Lemercier. V zatiaľ málo známom podzemí VSG v európskej premiére predstaví site-specific dielo, ktoré je veľkolepou 3D projekciou. Pri Miklušovej väznici nepochybne zaujme žiarovkový mrak od kanadských tvorcov Caitlind r.c. Brown & Wayn Garrett, ktorý bol vytvorený pre Bielu noc v kanadskom Calgary v roku 2012 a odvtedy prešiel celý svet. Uznávaný choreograf a novomedialista z Rakúska Klaus Obermaier v Košiciach „roztancuje“ interaktívnym mappingom fasádu Východoslovenského múzea. V Kasárňach /Kulturparku je už nainštalované dielo mladého japonského dua NONOTAK, ktoré vytvorilo krehký, ale precízne dokonalý audiovizuálny objekt. Z Argentíny pochádza režisér a choreograf Rodrigo Pardo, ktorý kolmo na priečelí budovy oproti Kasárňam umiestni vzdušný objekt, v ktorom sa počas noci trikrát odohrá 30-minútové svetelno-akrobaticko-divadelné predstavenie.

Biela noc ponúka veľkú príležitosť aj slovenským umelcom, ktorí sú tvorcami viac než polovice inštalácií na festivale. Za všetkých stojí za zmienku Viktor Frešo, ktorý neónovým nápisom BOH JE LÁSKA nad oltárom Dómu sv. Alžbety opäť otvorí gotickú perlu Košíc novému umeniu. Sekundovať mu bude Marián Čekovský, ktorý počas festivalu predvedie v katedrále 30-minútovú performanciu na organe. Symbolickou oslavou piatych narodením Bielej noci bude interaktívny ohňostroj, ktorý si vďaka aplikácií v smartfóne môžu návštevníci sami navrhnúť. „Bude to pyrotechnická zábava bez pyrotechniky. Môžu si naprogramovať tvary a farby a potom ich nechať ´vybuchnúť´ na obrovskom plátne pred Immaculatou,“ priblížila digitálny ohňostroj Pacáková.

Kto si chce vytvoriť vlastný ohňostroj, alebo sa len dovedieť o tomto multižánrovom festivale viac, už teraz si môže stiahnuť bezplatnú aplikáciu Biela noc 2014. Poslúži ako osobný sprievodca a poskytne množstvo užitočných informácií, okrem iného interaktívnu mapu, GPS navigáciu či popisy k dielam a autorom.

5. ročník Bielej noci v skratke:

  • 1 noc
  • 40 umeleckých projektov
  • 14 umeleckých žánrov
  • 14 krajín
  • 130 umelcov, performerov, hudobníkov
  • 200 dobrovoľníkov
  • 1 tancujúci dom
  • 63 projektorov
  • 60 000 cédečiek
  • 6 000 žiaroviek
  • 200 umelecky roliek toaletného papiera
  • 5 400 sekúnd akrobacie
  • 1 výbuch sopky
  • 120 000 zábleskov digitálneho ohňostroja
  • 10 000 svietiacich bodiek
  • asi 40 000 návštevníkov

 

Kontakt:

Zuzana Pacáková, kurátorka projektu

tel.:+ 421 905 659 356     e-mail: zuzana.pacakova@k13.sk

www.bielanoc.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore