Košice

Informácií je dostatok

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku po roku pripravila v Košiciach ďalší zo seminárov pre regionálnych novinárov, ktorý spoluorganizovala tamojšia RO SSN. Novinári z Košického i Prešovského kraja mali v pondelok 16. marca príležitosť rozšíriť si znalosti o témach, ktorým sa aktuálne venuje Európsky parlament. Podrobne ich o nich informovala poslankyňa EP Monika Smolková (už druhé volebné obdobie jediná poslankyňa EP z východného Slovenska), členka výboru EP pre regionálny rozvoj. Nastolila otázky ako rodová rovnosť, sexuálne zneužívanie detí na internete, integračný proces niektorých krajín západného Balkánu do európskych štruktúr, alarmujúca nezamestnanosť mladých ľudí a iné a objasnila postoje EP k nim. Sú zdokumentované tak, aby sa každý novinár k týmto i ďalším témam vedel rýchlo dostať. A dokázal preniesť informácie o dianí v EP tak, aby občania vedeli, že sú to oblasti, ktoré sa týkajú aj priamo ich životov. „Aktuálne som znepokojená tým, že členské štáty EÚ sa napriek nášmu hlasovaniu v EP rozhodli odložiť zrušenie mobilných roamingových platieb najmenej do roku 2018. Pritom v rámci EÚ mali byť zrušené do konca tohto roka. Aj ja som za to vlani hlasovala. Je to zlé rozhodnutie, ktoré ide iba v ústrety záujmom telekomunikačných operátorov,“ vyjadrila sa M. Smolková k jednému zo súčasných rozhodnutí, ktoré sa, pochopiteľne, týkajú aj práce novinárov.

IMG_6167 copy

Zaujalo aj vystúpenie Roberta Hajšela, riaditeľa IKEP, ktorý okrem iného prezentoval výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometer – Parlameter 82.4. S témou EP sa podľa neho Slováci v médiách stretávajú pomerne často (až 69% respondentov odpovedalo „áno“ na otázku, či v poslednom období čítali v tlači, na internete, počuli v rozhlase či v TV niečo o EP). Svoj podiel na tom majú, pochopiteľne, novinári. „Je žiaduce, aby pracovníci médií boli sami dobre zorientovaní v poslaní a aktivitách EP i Európskej komisie, preto vítam organizovanie návštev IKEP-om i Zastúpením EK na Slovensku priamo v Bruseli a Štrasburgu,“ povedala vo svojom vystúpení predsedníčka RO SSN v Košiciach Katarína Čižmáriková a vyzvala kolegov z regionálnych masmédií, aby tieto možnosti využívali. Spoznajú každodennú prácu poslancov a oboznámia sa aj s metódami práce kolegov – vyslaných spravodajcov. Požiadala, aby IKEP i samotní poslanci získavali podľa možností podrobnejšie a adresnejšie údaje pre ten-ktorý kraj, okres či mesto, čím by regionálne médiá určite venovali viac priestoru EÚ.

Komunikačný tajomník IKEP Dionýz Hochel i tlačová tajomníčka Ivana Janíková-Stavrovská informovali, že v apríli pripravuje IKEP ďalšiu návštevu slovenských novinárov v EP. Ponúkli široké možnosti na kontakty prostredníctvom sociálnych sietí ako sú facebook.com/ikepba, či špeciálnejší twitter.com/EP_Bratislava, alebo na www.instagram.com/epbratislava (možnosť získať potrebné fotografie). Tieto sociálne siete sledujú aj samotní poslanci. V súčasnosti sa už nikto z regionálnych novinárov nemôže vyhovárať, že nemá možnosti dostať sa k informáciám, mnohé témy môže preniesť do konkrétnych podmienok v meste, či obci.

Mária Paličková, foto: Tomáš Čižmárik

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore