Tlačové správy

Imaginácie prenesú divákov cez apokalypsu

Už čochvíľa sa v Košiciach môžu obyvatelia mesta, ale aj jeho návštevníci, tešiť na v poradí šiesty ročník plenérového divadelného predstavenia Imaginácie. Ešte prednedávnom bola ich samotná existencia ohrozená pre chýbajúce finančné prostriedky. Tie pomohli vďaka crowdfundingovej kampani vyzbierať samotní fanúšikovia a sponzori. Tohtoročné Imaginácie budú od 18. do 20. júna so začiatkom vždy o 21:15 hod. pri Urbanovej veži na Hlavnej ulici v Košiciach. Hlavnou témou tohtoročného príbehu je apokalypsa .

Podarilo sa nám to na poslednú chvíľu a doslova s odretými ušami. Naozaj to vyzeralo tak, že Imaginácie skončili. Nielen teraz, ale navždy , pretože  bez kontinuity  by bolo ťažké sa k projektu  vrátiť. Za najdôležitejšie  považujem rozhodnutie spustiť crowdfundingovú kampaň na získanie chýbajúcich finančných prostriedkov,“ povedala na úvod autorka myšlienky Imaginácií a riaditeľka Staromestského divadla Petra Raševa – Ľuba Blaškovičová a pokračuje: „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí prispeli. Jednoznačne nás milo prekvapili. Je zaujímavé, že vďaka tejto našej on-line aktivite sa našli sponzori oveľa ľahšie ako v reálnom živote. Významne pomohli aj skvelí partneri z  Rotary klubov a filmovej školy.“ Cez internet sa vyzbieralo viac ako 20 000 eur, čo je však len asi tretina celého rozpočtu. Organizátori to berú ako záväzok, znamená to, že ľudia chcú tento projekt a má zmysel ho realizovať. Naďalej môžu prispieť aj tí, ktorí o kampani nevedeli  – formou dobrovoľnej zbierky počas predstavení.

Na čo sa môžu diváci tešiť na tohtoročných Imagináciách?

Podľa organizátorky to bude aj tento rok silný príbeh na tému: „Čo by bolo keby –  svet postihla globálna katastrofa a prežili by iba skupinky agresívnych, zvlčilých ľudí. Aká cesta by čakala tých, ktorí sa chcú vrátiť k tomu ľudskému v nás? K spomienkam, prírode a láske?“ „Keď si preberieme možnosti, ktoré ponúka pouličné divadlo, tak v minulých ročníkoch sme už väčšinu z nich priniesli.  Diváci  porovnávajú naše predstavenia so známym Cirque du Soleil, no oni pracujú s pre nás nedosiahnuteľným rozpočtom a technickým i obslužným potenciálom. Napriek tomu sa stále snažíme hľadať niečo nové a posúvame vlastné hranice,“ pokračuje Ľuba Blaškovičová. Každý rok máme aj nových účinkujúcich, teraz to bude skupina parkouristov z Trenčína.  S veľkým ohlasom sa stretol v roku 2012 povrazochodec, preto sme ho pozvali znovu. Predstavia sa aj nové‚ hybostroje‘ a nové druhy akrobacie. Nad hlavami sa bude nielen chodiť, ale aj lietať. Nechcem prezradiť všetko, ale na záver sa zjaví naozaj  úžasná atrakcia, ktorá sa nevída často ani v cirkusoch, ani v pouličných predstaveniach,“ láka na Imaginácie Blaškovičová.

Šancu zúčastniť sa  finalizácie  takéhoto projektu  budú mať aj študenti Súkromnej strednej filmovej školy. Tento rok sa chce organizačný tím popasovať aj so živou mobilnou hudbou. Predstavia sa košické kapely, muzikanti a speváci. Skupina Bobova diéta aj Košičanka pôsobiaca v Bratislave pod umeleckým menom Eniesa – Sandra Urbančíková.

Prvý krát budú Imaginácie prepájať dva priestory ­– mesto a park. Predstavenie sa začne pri spomínanej Urbanovej veži a skončí v Mestskom parku pri železničnej stanici. Netreba preto zabudnúť na pohodlnú obuv, vďaka ktorej budú môcť diváci absolvovať celú trasu predstavenia.

Informácie o Imagináciách a bulletin na stiahnutie nájdete na webovej stránke www.staromestske-divadlo.sk.

Kontakt pre médiá:            

Ľuba Blaškovičová, autorka Imaginácií a riaditeľka Staromestského divadla Petra Raševa

  • tel.: 0905 508 198
  • mail: lubapeto@netkosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore