Tlačové správy

Protest proti zámeru Mestskej časti Karlova Ves zrušiť ZŠ Veternicovú

Dňa, 16. 02. 2016 o 14,00 hodine sa zasadnutia Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Bratislava – Karlova Ves na Námestí sv. Františka 8, zúčastnia rodičia, ktorých 188 detí navštevuje Základnú školu Veternicová. Predmetom ich prítomnosti bude protest proti zámeru MČ zrušiť túto ZŠ z dôvodu, že produkuje stratu, údajne zaťažujúcu rozpočet MČ.

Poukazujeme na to, že ostatné 3 školy v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ KV vykazovali podstatne vyššiu stratu a sú oveľa väčšou záťažou pre rozpočet MČ ako ZŠ Veternicová. Nachádzajú sa v budovách v zlom technickom stave vyžadujúcich rekonštrukcie. Podľa stavu detí v škôlkach ako aj demografického vývoja je v priebehu blízkeho obdobia reálna šanca naplniť ZŠ Veternicová do kapacity s vyrovnaným rozpočtom.

Zastávame názor, že tvrdenia a dôvody starostky Dany Čahojovej sú irelevantné, lebo odbor školstva vždy chýbajúce finančné prostriedky po dohodovacom konaní MČ zaslal, a to na všetky školy v jej pôsobnosti tak, ako MČ žiadala. Koľko peňazí žiadala a dostala MČ v rámci dohodovacieho konania za rok 2015, starostka Dana Čahojová pri viacerých stretnutiach rodičom nezverejnila, ani to ako ich prerozdelila v rámci 2 ZŠ v Karlovej Vsi a ďalších 2 na Dlhých Dieloch.

Podľa vedúcej odboru školstva OÚ Bratislava Miriam Valašikovej, dňa
11.12.2015 zaslali v rámci dohodovacieho konania MČ KV 53 810 eur. Z toho ZŠ Veternicová mala dostať 32 600 eur na dofinancovanie mzdových nákladov a 9 800 na energie. Miriam Valašiková potvrdila, že chýbajúce finančné prostriedky si môže MČ KV adekvátne vývoju na školách žiadať i naďalej.

Starostka Dana Čahojová neurobila pred vyhlásením o zrušení školy žiadne opatrenia na jej finančnú stabilizáciu, ale naopak zverejnením zámeru o úplnom vyradení školy, resp. strate právnej subjektivity sa dosiahne nízky záujem potencionálnych záujemcov o školskú dochádzku a tým sa pripraví lepšia pôda na úplnú likvidáciu školy, veď kto už prihlási dieťa na školu, ktorej hrozí zánik.

V konaní starostky Dany Čahojovej vidíme za zatvorením školy vyslovený záujem odpredať lukratívnu novostavbu budovy školy a vysporiadaný pozemok. Túto snahu prezentuje aj mlčanie starostky na otázku, aký má zámer s budovou školy, na ktorú rodičom detí pri viacerých stretnutiach neodpovedala.

V Bratislave, 15.02.2016

Za APSSSR Silvester Obuch

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore