Tlačové správy

Košická regionálna komora SOPK pred ďalšími výzvami

Slovenská obchodná a priemyselná komora (ďalej len SOPK) je verejno-právna inštitúcia pôsobiaca na území Slovenskej republiky, ktorá vyvíja činnosť na podporu a ochranu podnikania svojich členov v tuzemsku a v zahraničí. SOPK je právnickou osobou, zriadenou zákonom Slovenskej národnej rady č. 9/1992 Zb. o obchodných a priemyselných komorách, v znení neskorších predpisov. Má regionálne zastúpenia v krajských mestách Slovenska, teda aj Košíc.

SOPK komunikuje s viac ako 6 000 firmami zo SR, ktoré tvoria cca 85-87% HDP a cca 95% exportu Slovenskej republiky. Zastúpenie tu majú podnikatelia – veľké i malé firmy, finančný sektor, ako aj iné organizácie.

KRK SOPK, ktorá 23. februára 2016 na svojom valnom zhromaždení bilancovala svoju činnosť za uplynulý rok a zároveň si vytýčila úlohy na rok 2016, realizuje viaceré zvláštne a jedinečné činnosti v prospech členskej základne – napríklad overovanie certifikátov o pôvode tovaru (teda medzinárodných obchodných dokladov osvedčujúcich „pôvod tovaru“, t.j., že pochádzajú z danej krajiny vývozu. Slúžia na colné konanie pri dovoze tovaru v krajine určenia a vydáva ho SOPK na základe GATT 94), legalizáciu obchodných dokladov (napr. obchodných a konzulárnych faktúr, zmlúv, baliacich listov, atď), vystavovanie ATA karnetov (medzinárodne unifikovaných colných dokumentov, ktoré umožňujú uskutočňovať tranzit a dočasný dovoz tovaru do tretích krajín bez platenia cla a iných dovozných poplatkov (DPH), bez obchodno-politických obmedzení a bez splnenia colných formalít podľa národných colných predpisov jednotlivých krajín počas jedného roka). Skratka A.T.A. bola vytvorená z kombinácie prvých začiatočných písmen francúzskych a anglických slov „Admission Temporaire/Temporary Admission“, ktoré v slovenskom preklade znamenajú „dočasný dovoz“. Je to vlastne „pas na tovar“ cez hranice do viac ako 70 krajín sveta.

KRK SOPK sa môže pochváliť aj poradensko-konzultačnou činnosťou, službami v oblasti vzdelávania a ďalšími aktivitami. Medzi vyhľadávané akcie patrili Klubové štvrtky so zástupcami veľvyslanectiev, vlani boli v Košiciach veľvyslanec Ruskej federácie v SR, veľvyslankyňa Slovinskej republiky v SR, veľvyslanec SR v Moldavskej republike. Organizujeme aj konzultačné dni s ekonomickými radcami SR v zahraničí.

KRK využíva výhodnú polohu nášho kraja na cezhraničnú spoluprácu najmä s Maďarskom, Ukrajinou a Poľskom.

Poskytuje svojim členom obchodné kontakty pre konkrétne obchodné príležitosti. Formou misií organizovala kontaktné dni, ktorých výsledkom sú B2B stretnutia, v roku 2015 takto pripravila kontaktné dni v Užhorode, Miškovci, Békešskej Čabe, zo zahraničia zavítali k nám návštevy z Bieloruska, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a ďalších krajín.

Zorganizovali viacero školení na rôzne aktuálne témy, najväčší záujem bol o informácie v oblasti elektronického trhoviska. Poskytujeme výhody v rámci aktivít člen členovi, v prípade záujmu radi medzi seba prijmeme ďalších členov.

Kontakt:.

Ing. Agnesa Klimová, riaditeľka Košická regionálna komora SOPK

Slovenská obchodná a priemyselná komora

Adresa: Bačíkova 5, 040 01 Košice

č.tel.: +421 55 6220633

e-mail: agnesa.klimova@sopk.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore