Tlačové správy

Rimanka prvýkrát na slovenskom javisku

Už o necelý mesiac bude javisko Historickej budovy Štátneho divadla Košice opäť výnimočným miestom. V piatok 15. apríla 2016 vôbec prvýkrát na slovenských javiskách uvedie činohra premiéru adaptácie slávneho románu Rimanka uznávaného talianskeho spisovateľa Alberta Moraviu. Nová inscenácia bude aj režijným debutom Valerie Schulczovej v košickom divadle.

„Košická Rimanka prichádza na javisko práve v čase turbulentných politických debát a akosi príznačne otvára tému načatú už v inej inscenácii činohry – fašizmus. Politika v pozadí dokumentuje dobu dvadsiatych a tridsiatych rokov. Je ukážkou vzostupu extrémnych a radikálnych síl. Do popredia sa však dostáva osobná dráma ženy – prostitútky, ktorá chce prežiť vo svete meniacich sa spoločenských pomerov. Príbeh krásnej, krehkej a predsa silnej Adriany prináša tému ženy a jej údelu, života a túžob vo svete mužov. Hľadanie lásky ako jedinej očistnej sily, jedinej životnej energie, ktorá umožní prežiť,“ hovorí dramaturgička Miriam Kičiňová.

Moraviov román Rimanka je pokračovaním línie veľkých ženských hrdiniek ako je Anna Kareninová, či Ema Bovaryová, ale s oveľa silnejším politickým pozadím. Je to sledovanie historických premien v čase nástupu talianskeho fašizmu, ekonomickej krízy, sociálnych rozdielov a bytostnej túžby prežiť. V dobe svojho vzniku 1947 bol román rovnako kontroverzný a rovnako pálčivý ako je i dnes. Ale Moraviovi priniesol celosvetovú slávu a úspech.

Autormi tejto prvej divadelnej adaptácie sú Valeria Schulczová a Roman Olekšák. Stoja za takými oceňovanými pôvodnými hrami ako Leni – o prvej režisérke Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl, alebo Doktor Macbeth, ktorá hovorí o revolučnej zmene roku 1989. Téma histórie, spoločenskej zodpovednosti jednotlivca je v ich textoch silná a veľmi výrazná. Rovnako ako aj postavy.

„V réžii Valerie Schulczovej sa rodí osobný príbeh ženy – matky ako veľké historické plátno. Tvorivý tím, scénograf Pavol Andraško a kostýmová výtvarníčka Lucia Šedivá, vnesie do Historickej budovy Štátneho divadla závan dvadsiatych a tridsiatych rokov, ale aj súčasné metafory,“ dodáva Kičiňová.

Alberto Moravia, jeden z najoceňovanejších moderných talianskych autorov a jeho hrdinovia oslovili viacerých filmárov ako Bernardo Bertolucci (Konformista), Vittoria de Sicca (Vrchárka), Luigi Zampa (Rimanka). A práve v Rimanke sa nezabudnuteľnou stala v časse vzniku filmu ešte len 27-ročná Gina Lollobrigida.

Košickou Rimankou, bojovníčkou, dievčatkom i osudovou ženou bude Tatiana Poláková. Jej matkou Beáta Drotárová. Obe sú v súkolí vzťahov s rôznymi mužmi. Medzi  ich osudové stretnutia patria isto tie s Astaritom  (Róbert Šudík), s Ginom (Peter Cibula), s Minom (Juraj Zetyák), so Sonzognom (Andrej Palko).

„Dramatická cesta vzostupu moci a dramatická cesta hľadania osobného šťastia. Jednoducho príbeh o tom, kto dokáže zostať čistý a zachovať si vlastnú tvár aj v čase krízy. To je košická Rimanka,“ charakterizuje rodiace sa predstavenie dramaturgička M. Kičiňová.

Svjatoslav Dohovič

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore