Tlačové správy

IX. Sympózium z medzinárodného a európskeho práva na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach

Od roku 2008 je študentské sympózium pevnou súčasťou vzdelávacích aktivít zastrešovaných Ústavom európskeho práva a oddelením medzinárodného práva na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Od začiatkov poskytovalo priestor na prezentáciu študentom s hlbším záujmom o problémy medzinárodného práva a postupne bol jeho záber rozšírený aj na otázky európskeho práva.

„Študentské sympózium z medzinárodného a európskeho práva predstavuje inovatívnu platformu pre diskusiu o aktuálnych otázkach medzinárodného a európskeho práva. Táto forma vzdelávacej aktivity dáva študentom možnosť získať skúsenosti s akademickým štýlom písania, ktoré následne môžu využiť pri písaní záverečných prác. Rovnako je to priestor na rozvíjanie prezentačných a argumentačných schopností využiteľných v právnickej praxi“, zhodnotil prof. JUDr. Ján Klučka, CSc.

Tohtoročný, už IX. ročník sympózia, ktorý sa konal 22. apríla 2016, bol prepojený s riešením grantovej úlohy „Záväznosť a aplikovateľnosť Charty základných práv Európskej únie pre členský štát a v členskom štáte s osobitným zreteľom na súdnu moc v Slovenskej republike“ a jeho témou boli „Aktuálne otázky migrácie z pohľadu medzinárodného práva s osobitným zreteľom na Chartu základných práv Európskej únie.“

Odborným garantom pre časť venovanú medzinárodnému právu bol prof. JUDr. Ján Klučka, CSc. a pre časť venovanú európskemu právu doc. JUDr. Martina Jánošíková, Ph.D. Dekanka Právnickej fakulty, doc. JUDr. Gabriela Dobrovičová, CSc., venovala účastníkom sympózia úvodný príhovor, ktorý bol vystriedaný úvodným slovom prof. Klučku o dôvodoch aktuálnosti diskutovanej témy. Následne študenti 2. a 3. ročníka bakalárskeho stupňa štúdia a 1. a 2. ročníka magisterského stupňa štúdia predniesli svoje príspevky, ktoré sa týkali európskej a medzinárodnej ochrany práv utečencov, spoločného európskeho azylového systému, ochrany hraníc schengenského priestoru, činnosti medzinárodných organizácií v danej oblasti, postavenia osôb bez štátnej príslušnosti, či v neposlednom rade aj nových pojmov, ako napríklad pojem klimatických utečencov.

Zborníky z predchádzajúcich ročníkov sympózia sú dostupné na stránke: http://www.upjs.sk/pravnicka-fakulta/publikacie-zborniky-zverejnenia/

V prípade záujmu o bližšie informácie kontaktujte:

JUDr. Ľudmila Elbert, PhD.

Ústav európskeho práva a oddelenie medzinárodného práva Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach

Email: ludmila.elbert@upjs.sk

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore